تفاوت تحلیل خطی و غیرخطی را در آموزشی جداگانه از نظر گذراندیم. بدون شک شناخت منابع و عوامل غیرخطی سازی یک تحلیل از اهمیت بالایی برخوردار بوده و میتواند به درک صحیح در انتخاب حلگر و اطمینان از صحت نتایج بیانجامد. در این آموزش شما را با عوامل غیرخطی شدن یک مسئله آشنا میکنیم. با ما در آموزش” منابع غیرخطی سازی مسئله در اجزاء محدود” همراه باشید…
در یک نگاه کلی میتوان منابع غیرخطی سازی یک مسئله را در سه گروه دستهبندی کرد:
- غیرخطی بودن ماده
- غیرخطی بودن مرزها
- غیرخطی بودن هندسه
گزینه معروف و آشنا : اثر غیرخطی ماده
غیرخطی بودن ماده احتمالا گزینهای است که اکثر شما با آن آشنا هستید. همانطور که میدانید در طیف وسیعی از فلزات تحت مقادیر کوچک کرنش، یک رابطه خطی تنش/کرنش برقرار است اما با افزایش میزان کرنش، ماده به نقاط تسلیم رسیده و در این حالت پاسخی غیرخطی از خود نشان داده و دچار تغییر شکل برگشت ناپذیر می شود. از دیگر موارد غیرخطی بودن در ماده میتوان به لاستیکها اشاره کرد که ماهیت رفتاری غیرخطی اما برگشتپذیر دارند. جالب است بدانید که رفتار غیرخطی ماده تنها به میزان کرنش اعمالی محدود نشده و عواملی نظیر نرخ اعمال کرنش (در مواد وابسته به نرخ کرنش)، واماندگی مکانیکی و وابستگی خواص مکانیکی به دما و شرایط محیطی ماده را به سمت غیرخطی بودن سوق میدهند.
حساس و مغفول مانده: شرایط مرزی غیرخطی
در صورتی که شرایط مرزی یک مسئله در حین حل دچار تغییر شود، زمینه برای غیرخطی شدن تحلیل فراهم میشود. تیر یکسر گیرداری را در نظر بگیرید که مطابق شکل زیر در انتهای آزاد خود یک مانع دارد.
از مباحث مقاومت مصالح به یاد دارید که تغییر شکل عمودی تیر تابعی از بار اعمالی است لذا تا زمان تماس تیر با مانع با یک مسئله متعارف مواجه هستیم اما به محض برقراری تماس بین تیر و مانع، شرایط مرزی مسئله دچار تغییر اساسی میشود و به انتهای آزاد تیر اجازه خیز و جابجایی بیشتر داده نمیشود و رفتار تیر دیگر خطی نیست. فراموش نکنید وجود تماس در تحلیلهای اجزای محدود یکی از منابع عمده در غیرخطی شدن شرایط مرزی به شمار میرود.
به دامنه تغییرشکلها توجه کنید: اثر غیرخطی هندسی
منبع سوم در زمینه غیرخطی شدن تحلیل به تغییر در هندسه سازه در طول حل باز میگردد. بعبارت دیگر، زمانی که میزان جابجایی، رفتار سازه را تحت تأثیر قرار دهد با غیرخطی شدن هندسه روبرو شدهایم. این موضوع میتواند در اثر تغییرشکل/ چرخشهای بزرگ و یا تنشهای اولیه موجود در ماده ایجاد شود. تیر یکسر گیردار فوق را در نظر بگیرید که در انتهای خود تحت یک بار عمودی قرار گرفته است. چنانچه خیز انتهای آزاد تیر مقدار کوچکی باشد، میتوان مسئله را خطی در نظر گرفت اما با افزایش میزان خیز، شکل سازه و متعاقب آن سختی سازه دچار تغییر میشود و بار اعمالی دیگر در حالت عمودی باقی نمیماند.
در نتیجه با افزایش خیز تیر، نیروی اعمالی دارای دو مؤلفه عمودی و در راستای تیر خواهد بود که هر دو عامل سبب ایجاد تغییر در سختی سازه شده و مسئله را به سوی غیرخطی شدن پیش میبرند.
بحث در خصوص حل مسائل غیرخطی و تنظیمات مربوط به گامهای حل را به آموزشهای آینده موکول میکنیم. حتما پیگیر ما باشید…
منبع : آکادمی نرمافزارهای مکانیک
سلام، تشکر از توضیحاتتون لطفا بیشتر مطالب مفهومی از نحوه محاسبان اباکوس( اجزا محدود) بزارید و اموزش خود نرم افزار اباکوسم بیشتر بشه، بازم تشکر.
سلام
بخش اجزای محدود سایت به همین موضوع اختصاص داره، مباحث از مقدماتی تا پیشرفته گنجانده شده (در برخی مباحث عینا از منایع و سرفصلهای معتبر دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد الگوبرداری شده)
آموزش آباکوس هم دائم داره بروز میشه، در سه سطح مقدماتی، پیشرفته و مثالهای کاربردی
به جرأت عرض میکنم مطالب مندرج در سایت جوابگوی نیاز طیف وسیعی از کاربران مبتدی تا حرفهای خواهد بود؛ تا امروز بیش از 155 عنوان آموزش در خصوص آباکوس و اجزا محدود در سایت قرار گرفته و از این نظر، آموزشها بسیار غنی و منحصربفرد هستند
سلام ببخشید میتونم بپرسم چرا سوالم رو حذف کردید؟
سلام
احتمالا بین حجم انبوه سؤالات گم شده
لطفاً مجدداً بپرسید
سلام، البته با توجه به سایت جامعی که دارید فکر میکنم طبیعی هست. سوالم در خصوص تحلیل غیر خطی ( از نوع هندسی) هست با به عبارتی large deformation, میخواستم بدونم در این نوع تحلیل آیا در هر اینکریمنت مختصات گره ها و ماتریس ژاکوبین هم علاوه بر ماتریس سختی المان آپدیت میشوند؟
سلام
آباکوس برای حل مسائل غیر خطی به شکل عمده از روش نیوتن استفاده میکنه؛ در روش نیوتن هم ماتریس ژاکوبین در هر Iteration محاسبه و آپدیت میشه
اما اگر مسئله وارد حوزه Large Deformation بشه قضیه قدری متفاوت میشه، اگر این موضوع خیلی شدید باشه محاسبه ژاکوبین کار راحتی نیست و در برخی موارد حتی این موضوع با روشهای عددی غیر ممکن خواهد شد؛ بعلاوه اینکه روش نیوتن یک روش پرهزینه و بسیار زمانبر به حساب میاد (از نقطه نظر همگرایی حل)
در این حالت آباکوس از روش نیوتن بهبود یافته یا شبه نیوتن (Quasi-Newton) استفاده میکنه
توضیحات بالا برای حلگر Abaqus/Standard بود؛ میتونید با جستجو در Documentation هم به روابط و فرمولها دسترسی پیدا کنید
ممنون از توضیحاتتون
سلام، وقتتون بخیر، یک سوال دیگه از حضورتون دارم ممنون میشم پاسخ بدید.
میخواستم بدونم در تحلیل غیرخطی در آباکوس، حدس اولیه برای جابجایی U0 بر چه اساسی هست؟ این حدس توسط خود نرم افزار تعیین میشه یا کابر هم میتونه این عدد را تعیین کنه؟ در Documentation نرم افزار در خصوص تلرانس مربوط به رزیجوال توضیح داده شده ولی من توضیح خاصی در خصوص حدس اولیه برای جابجایی U0 نتونستم پیدا کنم.
ممنون
سلام
روش آباکوس معنی نداره؛ آباکوس یک ابزار حل مسئله به روش اجزای محدوده؛ پس همه اصول حاکم بر اجزای محدود در آباکوس به کار گرفته شده
کافیه یک منبع از هزاران منبع مربوط به روش اجزای محدود را مطالعه کنید؛ روند حل مسئله خیلی دقیق تشریح شده
امکان شرح بدون درج روابط و فرمولها امکان پذیر نیست
سلام خدمت شما و تشکر بخاطر سایت بسیار خوب و کار گشا
بنده یک مدل تیر را شبیه سازی کردم با ماده ی پوپر الاستیک, دفرمیشن ها زیاده و کرنش تا حد 7-8 درصد میرسه تحلیل هم استاتیک جنرال هست. توی یه سایت پرسش و پاسخ اباکوس خوندم که نوشته بود فعال کردن این گزینه فقط توی جواب های حلگر دینامیک تاثیر گذار هست و در استاتیک جنرال تاثیری نداره. این مورد درسته؟ من میتونم بدونه فعال کردن این گرینه جواب های دقیقی استخراج کنم؟
ممنون بخاطر وقتتون
سلام
به نظرتون اگر در تحلیل استاتیک اثرگذار نیست چرا در نرم افزار گنجانده شده؟
توضیحات مربوط به Nlgeom در سایت موجوده؛ میتونید مطالعه بفرمایید