پیشتر و در سلسله آموزش روش اجزاء محدود، با ماتریس سختی، روش استخراج و مفهوم درایههای آن در المان میله آشنا شدید (اینجا: محاسبه ماتریس سختی المان میله). بر اساس قولی که به شما همراهان گرامی دادیم تصمیم گرفتیم تا روش مونتاژ (با نامهای اسمبل و توسیع (Enlarging) هم شناخته میشود) ماتریس سختی در یک مجموعه چند المانی را برای شما آماده کنیم. با ما در آموزش مونتاژ ماتریس سختی همراه باشید.
از آنجایی که فنرها از نقطه نظر معادلات فیزیکی نیرو – جابجایی سادهترین عضو در اجزای محدود و مکانیک بهشمار میروند و از قابلیت فهم بالاتری برخوردارند بسیار مورد توجه مؤلفین قرار میگیرند. در واقع همواره سعی بر این بوده تا مفاهیمی نظیر ماتریس سختی، روابط نیرو – جابجایی و … به کمک این عضو مفید مورد بررسی قرار گیرد. لذا ما نیز در این آموزش تصمیم گرفتیم مفاهیم پایه را به کمک درک روابط نیرو – جابجایی در فنرها را برای شما بیان کنیم. پیشنهاد میکنم قبل از ورود به بحث امروز، نگاهی اجمالی به معادلات حاکم بر اجزای محدود داشته باشید ( این آموزش را مطالعه کنید: روش حل Explicit و Implicit).
بسیار خب ! فنری مانند شکل زیر در نظر بگیرید که در آن k بیانگر سختی و u و f نیز به ترتیب معرف جابجایی و نیرو در یک گره خاص هستند.
اگر معادلات تعادل نیرویی در نقاط i و j از فنر فوق را بنویسیبم، خواهیم داشت:
و در شکل ماتریسی :
حال کمی فراتر رفته و برای آموزش نحوه مونتاژ، مطابق شکل زیر از دو فنر استفاده میکنیم.
مطابق روش فوق برای هر کدام از دو المان فنر موجود در شکل فوق، معادله تعادل نیرویی را در قالب ماتریسی مینویسیم:
زیرنویس موجود در نیروی داخلی f بیانگر شماره گره و بالانویس آن نشاندهنده شماره المانی است که نیرو از آن وارد میشود. در گام بعد معادله تعادل نیرو در هر سه گره موجود را مینویسیم :
و یا در فرم ماتریسی:
همانطور که ملاحظه میکنید در ماتریس سختی نهایی، اثرات مونتاژ یا اسمبل کردن دو عضو خود را در درایه k22 نشان داده است. این موضوع از نقطه نظر فیزیکی هم قابل پیشبینی است. در واقع از آنجایی که دو فنر در گره شماره 2 به یکدیگر متصلند انتظار داریم تأثیر این همبستگی را در درایه مربوطه ماتریس سختی نهایی ببینیم. به دیگر بیان:
حال به کمک اصل برهمنهی یا Superposition در دو معادله ماتریسی فوق داریم:
به کمک اصول و گامهای عنوان شده در این آموزش قادر خواهید بود تا تأثیر المانها بر یکدیگر، تأثیر افزایش تعداد المان بر ابعاد ماتریس سختی، مفهوم گره و … را به خوبی درک کنید. امیدواریم به کمک این آموزش بتوانید گامی استوار در ادامه مسیر اجزای محدود بردارید.
با سلام و احترام
نیروی داخلی خرپای دوبعدی در آباکوس را چطوری میشه مشاهده کرد. من توو قسمت Field output نتونستم پیدا کنم.
با ارادت
سلام
با توجه به اینکه اعضای خرپا دو نیرویی هستند، با در اختیار داشتن تنش در هر المان میتونید از یک کد پایتون استفاده کنید تا نتایج تنش را در سطح مقطع المان ضرب و مقدار نیروی المان را برای شما گزارش کنه
موفق باشید . . .
سلام خسته نباشید. ی کتاب ترجمه شده برا این درس همراه با حل المسائل بگین . مرجع ما stasat هس. ممنونم
سلام
کتاب ترجمه شده که زیاده ولی اینکه حل المسائل داره یا نه اطلاع ندارم
کتاب تألیف دکتر مجذوبی – دانشگاه بوعلی سینا کامل و جامعه
سلام. بخواهم ماتریس سختی توتال خرپا بعد از تحلیل در آباکوس ببینم باید چکار کنم؟باتشکر
سلام
این امکان وجود نداره به شکل پیش فرض
سلام جناب اگه بخوایم تعداد گره در متلب بدیم و ماتریس کانکتیویتی رو بده چه کار باید بکنیم
سلام
ماتریس connectivity رو متلب نمیده؛ شما باید بر اساس مشی که زده اید این ماتریس را بسازید
میتونید از خود آباکوس استفاده کنید