اهداف آموزش: در این آموزش شما با انواع تحلیل در آباکوس از جمله آنالیز استاتیکی، اصول حل مسائل دینامیک و تحلیل دینامیکی در آباکوس، اصول مسائل شبهاستاتیک در آباکوس، تفاوت و شباهتهای تحلیل مسائل استاتیکی، شبهاستاتیکی و دینامیکی، اصول انتخاب نوع حلگر مناسب در آباکوس، تفاوت و شباهتهای مسائل استاتیکی – شبهاستاتیکی – دینامیکی (Static – Quasi-Static – dynamic) آشنا خواهید شد.
چنانچه مطالب قبلی را دنبال کرده باشید، دریافتهاید که برای استفاده از نوع حلگر Explicit یا Implicit باید دید مناسبی از ماهیت مسئله فیزیکی داشته باشید (مقایسه روش حل Explicit – Implicit و واکاوی حوزه کاربرد آنها). به همین دلیل ضروری است تا نوع بارگذاری و فرآیند فیزیکی که قصد شبیهسازی آنرا دارید بهخوبی درک کنید تا انتخاب صحیحی انجام دهید و خروجی مطلوبی نیز از نرمافزار بگیرید. بدون شک زمان و هزینه حل، فضای مورد نیاز برای ذخیرهسازی حل در رایانه، تعیین پارامترهای خروجی، تعیین برخی خواص مربوط به تماس و برخورد، همه و همه متأثر از انتخاب شما برای نوع حل (و البته به شکل مستقیم، تشخیص شما از نوع مسئله) باز میگردد. در این آموزش قصد داریم تا شما را با انواع تحلیل در Abaqus، سه نوع متداول بارگذاری و فرآیند فیزیکی آشنا کنیم.
مسائل استاتیکی (Static) و تحلیل آنها
بهشکل کلی مسائل و بارگذاریهای فیزیکی در یکی از سه دسته استاتیکی (Static)، شبهاستاتیکی (Quasi-Static) و دینامیکی (Dynamic) قرار میگیرند. فارغ از رشته تحصیلیتان، همه شما با درس استاتیک آشنا هستید. قطعاً بهخاطر میآورید که در این حوزه شتاب جایگاهی ندارد و برابر صفر در نظر گرفته میشود. همواره در مسائل استاتیکی از دو معادله ” برآیند نیرو و گشتاور = 0″ استفاده میکردیم. در اینجا نیز تغییری در مفهوم نداریم. در یک مسئله استاتیکی شتاب برابر صفر فرض میشود، در نتیجه حاصلضرب “جرم * 0” برابر صفر خواهد شد. لذا میتوان از جرم صرفنظر کرد. تحلیلهای حوزه سازه و خرپاها (تحلیل ارتعاشات خرپا توسط آباکوس) مثالهای آشنایی در این رابطه هستند.
مسائل شبهاستاتیک (Quasi-Static) و تحلیل آنها
سری به علم ترمودینامیک میزنیم تا یک مفهوم را یادآوری کنیم. بخاطر دارید که برخی ازتغییر حالتها در ترمودینامیک بهقدری آهسته صورت میگرفت که وضعیت سیستم در هر لحظه تنها مقدار کمی از وضعیت قبلی سیستم فاصله داشت. بارگذاری یا فرآیند شبهاستاتیک بدین معناست که در یک لحظه خاص از زمان، میتوان مسئله را استاتیک فرض کرد. در واقع حالت مسئله در این لحظه بسیار به حالت قبلی نزدیک است. این فرض زمانی که تأثیرات اینرسی بسیار کم باشند بهخوبی عمل خواهد کرد. واژه شبهاستاتیک معمولاً برای مسائل غیرخطی بکار برده میشود که با این فرض، دستگاه معادلات غیرخطی در یک گام زمانی کوچک با یک مجموعه خطی جایگزین میشود. مسائل حوزه تغییر شکل فلزات (با سرعتهای پایین) و بارگذاریهای سیکلی با سرعت نهچندان بالا از جمله مواردی هستند که میتوانند در حوزه شبه استاتیک جای گیرند.
مسائل دینامیکی (Dynamic) و تحلیل آنها
دسته سوم از مسائل، در حیطه دینامیک قرار میگیرند. مسائلی که در آن جرم نقش اساسی ایفا میکند و حاصلضرب “جرم * شتاب” عددی غیر صفر خواهد بود. تغییر شکلهای بزرگ و سریع و مسائل حوزه برخورد و بالستیک از بارزترین نمونههای این شاخه بهشمار میآیند. قطعاً متوجه شدهاید که در مسائل شبهاستاتیک، هر دو نوع روش حل Implicit و Explicit کارآمد خواهد بود و برای انتخاب نوع حلگر نیاز به بررسی دقیق همه جوانب موضوع دارید.
- تذکر1: در حل مسائل استاتیک، روش Implicit و در حل مسائل دینامیک، روش Explicit بهترین انتخاب است.
- تذکر2: پارامتر Time Period در تحلیلهای دینامیکی بیانگر زمان حل است اما در تحلیلی استاتیکی مفهوم واقعی زمان را نمیدهد.
سلام و عرض ادب خدمت مهندس سروری و سایر دوستان
نمیدونم سوالم را جای خوبی مطرح میکنم و یا خیر امیدوارم ارتباط داشته باشه
بنده در حال انجام یک تحلیل اکسپلیسیت هستم مدت زمان واقعی انجام فرایند (فرایند شکلدهی تدریجی) باتوجه به سرعت پیشروی ابزار چیزی حدود ۲۸۰ ثانیه می باشد اگر بنده در قسمت تایمپروید این زمان را وارد کنم حتی اگر از قابلیت مس اسکل با عدد بالا هم استفاده کنم زمان حل مسئله به شدت بالا می رود شاید چیزی حدود یک ماه و یا بیشتر
باتوجه به نکته ۲ که فرمودید تایم پروید در حل اکسپلیسیت زمان واقعی نیست سوال بنده این است که چه زمانی را باید در این فیلد وارد کنیم ؟ آیا صرفا با سعی و خطا و بررسی انرژی جنبشی و کل میتوان به یک زمان صحیح رسید ؟
هم اکنون من با زمان ۰.۲ ثانیه توانستم مسئله را در مدت زمان ۲۴ ساعت حل کنم اما ۲۸۰ ثانیه کجا ۰.۲ ثانیه کجا ؟ از کجا از صحیح حل شدن مسئله مطمئن شوم؟
سلام
دوست عزیز لطفا دقیقتر مطالعه بفرمایید:
“تذکر2: پارامتر Time Period در تحلیلهای دینامیکی بیانگر زمان حل است اما در تحلیلی استاتیکی مفهوم واقعی زمان را نمیدهد.”
سلام
بله حق با شماست من دقت نکردم اما باز نفهمیدم یعنی جواب سوالم را نگرفتم
“تایم پروید در تحلیلهای دینامیکی بیانگر زمان حل است”
ملاک تعیین تایم پروید در یک تحلیل اکسپلیست چیه؟ زپ
زمان حل با زمان واقعی فرآیند تفاوت دارد
پیشاپیش از پاسخگویی شما ممنون
دوست عزیز در تحلیل Explicit زمان مفهوم واقعی خودش را داره؛ یعنی به میزانی که تحلیل شما در واقعیت طول میکشه باید زمان وارد کنید
با عرض سلام و خداقوت…من در حال مدلسازی سازه های خیمهای و زین اسبی از جنس پارچه هستم…این سازه ها در قسمت های کناری توسط کابلهایی مهار میشوند…من برای مدلسازی غشا در این سازهها از المان shell و برای مدلسازی کابلها از wire و نوع المان beam استفاده کردم…..نوع اتصالات از نوع tie تعریف شده و یک پیش کشیدگی هم از طریق predefined field هم به کابلها و هم به پارچه اعمال کردم…من بر روی سازه خودم رو آنالیز فرکانس انجام دادم و آنالیز موفقیت آمیز بود…اما وقتی میخوام بار باد از نوع pressure رو به سازه اعمال کنم و آنالیز استاتیکی کنم، هر چی تلاش میکنم ارور too many… میده…ضخامت پارچه در مدل من 1 میلیمتر هست ولی وقتی این ضخامت رو به 1سانت تبدیل میکنم تقریبا جواب میده ولی این تغییر درست نیست….ضخامت 1 سانت خیلی برای پارچه زیاده….من آلیز استاتیکی رئ در دو step انجام میدم…مرحله اول اعمال پیش تنیدگی و مرحله دوم اعمال بار اصلی باد….من تصمیم گرفتم چون هر بار تا مرحله ار تحلیل جلو میره و بعد خطای مذکور رو میده از آنالیز dynamic explicit استفاده کنم… آیا برای مسائل بار تغییر مکان، آنالیز فرکانسی انجام بدیم و بعد مقدار بزرگترین time period رو در آنالیز explicit اعمال کنیم…فرکانس طبیعی در مدلهای من زیر 1 ثانیه هستند و درنتیجه زمان تناوب ها در حدود 2تا4 ثانیه ….زمان حل خیلی طولانی میشه…..ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
سلام
فرکانس طبیعی بر حسب ثانیه ست مگه؟!!
متوجه نشدم
ولی برای سازه هایی که ناپایداری در اثر بار دارن میشه از آنالیز Riks کمک گرفت
اینکه کار شما هم میتونه در این حوزه قرار بگیره یا نه را نظری ندارم چون بررسی نداشته ام
با سلام خدمت جناب مهندس/ میخواستم تو یه توضیح مختصر عرض کنید چه زمانی از تحلیل static riks استفاده می شود؟
سلام
https://umec.ir/nonlinear-buckling-analysis-in-abaqus/
سلام خسته نباشید.من یه تیر ساده رو تحلیل دینامیکی کردم و پیک بارم به دلیل دینامیکی شدن بار زیاد شد ولی نمودار درست بود.الان اوردمش تو تحلیل استاتیکی(به دلیل عدم نیاز به پریود بالا که بار رو استاتیکی وارد کنه تا پیکم کم بشه) ولی میبینم مساله رو در خیلی سریع مثلا 5 دقیقه ای حل میکنه و نمودار عجیب میشه.پریود هم 500 بدن باز هم سریع حل میکنه.تو اکسپلیسیت درسته ولی تو استاتیکی سریع حل میکنه و جواب اشتباه میده.اینکریمنت هارو هم 0.01 و 0.001 برای اینیشیال و ماکسیمم میدم.نمیدونم چرا اینطور میشه.بار هم از نوع جابجایه.ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام
من که در جریان مدلسازی شما نیستم
نظری هم نمیتونم داشته باشم
با سلام در مورد موارد زیر لطفا توضیحی بدید.
step-soils
و
mesh- assign element type- pore fluid/stress
سلام
Documentation را مطالعه بفرمایید
سلام
آقای مهندس وقتتون بخیر
من یک ورق FGM رو تحت کشش از دو طرف قرار دادم
و برای حل از حلگر استاتیک- جنرال استفاده کردم
و متاسفانه هر دفعه باخطا رو به رو میشم
در نهایت از حلگر implicit استفاده کردم،
و به همین دلیل برای استفاده از این حلگر تغییرات چگالی رو هم در نظر گرفتم.
و خوشبختانه ایندفعه جوابم همگرا شد، میخواستم ازتون بپرسم که
استفاده از این حلگر کار درستی بود؟
و میشه به جوابها اعتماد کرد؟
با سلام مجدد
آقای مهندس، یه قسمتی رو میخواستم به سوال دیروزم اضافه کنم
من حلگر رو امپلیسیت قرار دادم
و قسمت application
quasi-static
رو انتخاب کردم.
سلام
بدون دیدن مسئله نمیشه نظر داد ولی فکر نمیکنم مشکلی وجود داشته باشه
سلام و خسته نباشید و تشکر بابت خدمات خوبتون
بنده یک بازو رو در آباکوس به این طریق دوران دادم که در ابتدا دوران شتاب دار است و سپس بدون شتاب تحت سرعت زاویه ای 3.14 رادیان دوران می یابدمدت زمان هم 1 ثانیه است و میخواهم تنش وارده بر بازو رو تحت دوران و نیروی وزن بدست بیارم و برای صحت سنجی تحلیل
، گشتاور حاصل از این شتاب طبق محاسبه دستی رو با گشتاور حاصله از تحلیل آباکوس مقایسه کردم که گشتاور محاسبه دستی 50 نیوتون متر است و گشتاور تحلیل اباکوس 80 نیوتن متر است این تحلیل با استفاده از حلگر آباکوس استاندارد، دینامیک /ایمپلیسیت انجام شد که چند سوال برایم پیش آمده
1- آیا اینگونه صحت سنجی یعنی مقایسه گشتاورها درست است و اگر درست است چرا اینقدر دو عدد با هم فاصله دارند و روش حل این مشکل چیست؟
2- این تحلیل رو با اکسپلیسیت انجام دادم که با توجه به نمودارهای انرژی که توضیح دادید جوابها صحیح نیستند حال چطور میشود این مشکل را برطرف کرد؟
3-کلا برای رسیدن به تنشهای یک بازوی در حال دوران در مدت زمان 1 ثانیه و سرعت و شتابی که توضیح داده شد چه پیشنهادی دارید؟
سلام
مقایسه و صحت سنجی که همیشه وجود داره؛ حلهای تحلیلی هم خطایی نداره؛ شما باید بدنبال بالا بردن دقت حل عددی باشید
در واقع شبیه سازی ایراد داره
هزار و یک دلیل هم میتونه داشته باشه
از عدم تطابق واحدها و متریال و . . . تا شرایط مرزی و اولیه نامناسب، بارگذاری اشتباه، تعریف حلگر اشتباه و . . .
نمیشه که برای همه نسخه واحد داد
باید همه مراحل شبیه سازی خودتون را مرور کنید
در خصوص رفع اون مشکل اولین راهکار تغییر در سایز المانهاست
روش حل این مسائل با همین حلگر Dynamic/Explicit هست؛ اگر پارامترها درست وارد بشه و سایز المان و . . . هم مناسب انتخاب بشه مشکلی در استخراج تنش پیش نمیاد
سلام
ببخشید میخواستم بپرسم کلا نرم افزار آباکوس و حلگر استاندارد توانایی حل مساله 3 بعدی لرزه ای رو داره یا خیر؟
با تشکر
سلام
بله؛ مشکلی وجود نداره
بسیار ممنونم، جسارتا یک سوال دیگه هم از حضورتون داشتم.
بنده روی تحلیل لرزه ای مدل 3 بعدی تونل کار میکنم، میخواستم بپرسم برای تعریف زلزله در سطح کف خاک باید از Boundary Condition استفاده کنم یا این که روش دیگه.
ببخشید اگر سوالم خیلی جزئی شد.
بله؛ میتونید از طریق BC کار را پیش ببرید
سلام بنده یک پروژه دارم انجام میدم با انسیس ورکبنچ برام قابل درک نیست فرق deformation ، در static و modal رو میشه یه کمک بهم کنید
سلام
بنده با انسیس ورکبنچ کار نکرده ام
با سلام و احترام
ببخشید من میخوام از معیار خرابی جانسون کوک برای ورق الومینیومی استفاده کنم. تحلیل من خمش می باشد و بعد از مطالعه help اباکوس متوجه شدم نمیتوانم از حلگر استاندارد استفاده کنم و فقط از معیار جانسون کوک در حلگر اکسپلیسیت می شه استفاده کرد .ایا می تونم از حلگر اکسپلیسیت در تحلیل خمش استفاده کرد و در صورتی که می شود باید چه پارامترهایی رو در نظر گرفت.
با سپاس
سلام
مشکلی نداره ولی باید دقت کنید که زمان در این تحلیل مفهوم واقعی پیدا میکنه (بر خلاف حلگر استاندارد که فقط معیاری برای تقسیم بارگذاری محسوب میشه)
طبیعتا واحدهایی که بر حسب زمان و برای متریال هم در نظر میگیرید باید هماهنگ باشه
نرخ بارگذاری هم باید خیلی زیاد نباشه تا مفهوم دینامیک پیدا نکنه
سلام، ببخشید میشه در مورد گام تحلیلی Linear
Perturbation به صورت کامل بگید که چی هست و کجا باید استفاده کرد.
ممنمون
سلام
میتونید Documentation را مطالعه کنید
توضیحات کامل وجود داره
با سلام
بنده یک قسمت از کارم رو باید با آباکوس استاندارد انجام بدم (استفاده از model change) و یک قسمت از کارم رو باید با explicit انجام بدم. برای درک بهتر از سوالم بنده باید یک تونل رو حفاری کنم و بعد از اتمام حفاری یک انفجار انجام بدم و اثر انفجار رو بررسی کنم آیا راه حلی است که بشه از هر دوی محیط آباکوس استفاده کرد. یا نتیجه جابجایی و … حلگر استاندارد رو در explicit به کار برد؟
سلام
میتونید از predefined field استفاده کنید
سلام مهندس من متاسفانه هنوز فرق بین این دو تا رونفهمیدم اگه بشه مختصر توضیح بدید بلکه گره ما باز بشه
خیلی ممنون
با سلام ، خواهشا یک توضیح در مورد تحلیل static linear perturbation بدین، در چه مسائلی میشه استفاده کرد؟ اگر ممکنه چند مثال از پدیده هایی که میشه ازش استفاده کرد بزنید.
سلام
داکیومنتیشن را مطالعه کنید
سلام
همانطور که در سایت و ویدئوهای آموزشی ذکر کردید time period در تحلیل استاتیکی مفهوم زمان را نمیدهد. برای مثال اگر یک قطعه را تحت کشش ۱ میلیمتری قرار دهیم در یک گام این جابجایی به قطعه اعمال میشود. از طرفی در واقعیت اگر یک قطعه را داخل دستگاه تست کشش قرار دهیم، به عنوان ورودی به دستگاه میگوییم که تست کشش با سرعت مثلا ۱.۳ میلیمتر بر دقیقه انجام شود. برای شبیه سازی تست استاتیکی در داخل اباکوس که به آن بگوییم کشش با چه نرخ سرعتی انجام میشود باید چه کار کرد؟
متشکرم
سلام
“بارگذاری یا فرآیند شبهاستاتیک بدین معناست که در یک لحظه خاص از زمان، میتوان مسئله را استاتیک فرض کرد. در واقع حالت مسئله در این لحظه بسیار به حالت قبلی نزدیک است. این فرض زمانی که تأثیرات اینرسی بسیار کم باشند بهخوبی عمل خواهد کرد. ”
میتونید اینکار ار با یک amplitude انجام بدید