اهداف آموزش: در این آموزش شما با نحوه تعریف انواع قیود در آباکوس، نقش قید Tie در آباکوس، نحوه بکارگیری قیود در Abaqus و قیود جسم صلب و کوپلینگ در آباکوس آشنا خواهید شد.
ضرورت بکارگیری قیود در حل مسئله
مبحث قیود حاکم بر یک مسئله و در نظر گرفتن آن در شبیهسازی اجزای محدود، یکی از مهمترین مواردی است که در نتیجه بدست آمده از حل تأثیر مستقیم دارد. کافیست مروری کوتاه بر مباحث مطرح شده در استاتیک و مقاومت مصالح داشته باشید تا اهمیت موضوع را بخاطر آورید. در واقع بخش عمدهای از حل مسائل در حوزه مقاومت مصالح، به اعمال قیود (هندسه و بار) حاکم بر مسائلی اختصاص داشت که به دلیل نامعین بودن (استاتیکی) علم استاتیک قادر به حل آن نبود.
در حوزه شبیهسازی اجزاء محدود نیز در معرفی نقش و عملکرد هر یک از محیطهای Abaqus، دو ماژول Assembly و Interaction را حاوی ابزارهای لازم در اعمال قید برشمردیم. قیود ایجاد شده در محیط Assembly آباکوس تنها موقعیت ابتدایی قطعات یک مدل را نسبت به هم تعیین میکند حال آنکه قیود ایجاد شده در محیط Interaction، درجات آزادی را در طول تحلیل مقید میسازد. در ادامه قصد داریم تا مروری اجمالی بر انواع قیود در محیط Interaction داشته باشیم.
اعمال انواع قیود در آباکوس
برای اعمال قید بین دو یا چند قطعه در محیط Interaction باید بر روی آیکون نشان داده شده در شکل زیر کلیک و یا مسیر Constraint → Create در این ماژول را دنبال نمایید تا با محیط مورد نظر روبرو شوید.
حال به توضیح هر کدام از این قیود در آباکوس میپردازیم.
- Tie : با اعمال این قید، قطعات انتخابی به یکدیگر میچسبند (فارغ از نوع مش).
- Rigid body : همانطور که از اسم آن مشخص است، با ایجاد کردن یک پارت صلب، امکان حرکت کل قطعه را به یک نقطه مرجع (RP) فراهم میآورد.
- Display body : در مواقعی که قصد دارید برخی از قطعات شما وارد آنالیز نشوند اما بتوانید آنها را در بخش نتایج نمایش دهید استفاده از این قید کارساز خواهد بود. همچنین میتوان قطعات مذکور را در فضا ثابت کرد و یا حرکت آنرا به حرکت با چند گره مقید نمود.
- Coupling : این قید به شما کمک میکند تا بتوانید حرکت یک سطح را به حرکت یک نقطه مقید کنید.
- Shell to solid Coupling : برای مقید کردن حرکت یک لبه از یک پوسته به حرکت یک وجه از یک جسم Solid میتوانید از این قید استفاده کنید.
- Embedded region : بوسیله این قید قادر خواهید بود تا با تعیین میزان تلزانس، قسمتی از یک مدل را به کمک یک ناحیه میزبان (و یا کل مدل) درون قسمتی دیگر قرار دهید.
- Equation : یکی از امکانات فوقالعاده این مجموعه را در این گزینه در اختیار خواهید داشت. به کمک این قید، این امکان فراهم میشود تا چندین درجه آزادی در یک مدل را با یک رابطه خطی به یکدیگر مرتبط کنید. مثلا میتوانید حرکت افقی یک گره را با حرکت قائم یک گره دیگر ارتباط دهید. تسلط بر درجات آزادی، لازمه استفاده از این ابزار به شکل کارامد است.
سبحان
سلام و عرض ادب و خسته نباشید
منظور از اینکه در قید TIE فارغ از نوع مش قطعات را به هم میچسباند چیست؟
فارغ از مش یعنی چه؟
یونس سروری(مدیر CAE)
سلام
یعنی مثلاً یک مش سالید به مش پوسته ای
حسین
سلام خسته نباشید.
من میخواستم یک steel joist را به صورت دوبعدی یعنی shell برای قاب و beam برای اعضا مدل کنم، به نظر شما برای اتصال قاب و اعضا از tie میشه استفاده کرد؟ یا اینکه تمام المانها رو merge کنم؟
با تشکر
یونس سروری(مدیر CAE)
سلام
میتونید tie کنید
محمد
سلام. جناب سروری با سپاس از کمک های شما.
بنده تست فشار یه تیوب آلومینیومی با روکش کامپوزیت رو مدل کردم. اما تو نحوه اعمال قیود بین ابتدا و انتهای کامپوزیت و آلومینیوم با صفحات صلب دچار مشکل هستم و شکل قطعه تخریب شده و نمودار نیرو جابجایی مطابق با نمونه آزمایشگاهی نمیشه. لطفا راهنمایی بفرمایید. بنده دو ماه درگیر این مشکل هستم .
یونس سروری(مدیر CAE)
سلام
بدون دیدن مدلسازی نظری نمیشه داد
محمدرضا
با سلام و عرض وقت بخیر جناب سروری عزیز
در کار مدلسازی من بار به صورت غیر مستقیم به سقف مد نظرم وارد میشه، به این صورت که یک چارچوب مربعی فلزی که این فریم در 4 گوشه خودش صرفا درجه ازادی دورانی حول محورy داره و از یک طرف بار رفت برگشتی به وسیله جک هیدرولیکی وارد میشه وجود دارد ، چند سوال داشتم با توجه به اینکه فریم ازمایشی در تحلیل لحاظ نمیشه و فقط اثر بار مد نظرم هست، میشه لحاظ نکرد فریمو و جور دیگه ای با قیود و تعریف بار در نظر بگیرم؟ و چنانچه این فریم مدلسازی کنم از نوع discrete rigid باشه ؟ shell یا solid بودنش تاثیر داره؟ و اینکه اون اتصال گوشه هاشو که در واقع ۴ تا تیر هست که فاصله ای دارند و زبانه ای از انتهاشون هست و داخلش پیچ وجود داره برای دوران چطوری میتونم در نظر بگیرم
با تشکر
یونس سروری(مدیر CAE)
سلام
بدون دیدن مسئله و درک درست نمیتونم نظری بدم
واقعاً با کامنت متنی چطور میشه به این سؤالات پاسخ داد؟!
مسعود
سلام
ببخشید برای مدفون کردن میلگرد دربتن نیاز نیست ضریب اصطکاک بدهیم یا میزان تلرانس یا چیز مثل این؟
علیرضا عباس زاده
سلام اقای مهندس
خسته نباشید
میخواستم چند ورق چیندار روی هم دو به بو با پیچ بدون مدلسازی پیچ انجان بدم
یعنی ورق ها در جای پیچ مثل جوش عمل کنه در یک نقطه نمیدونم چجوری از tie استفاده کنم چون نقطه به نقطه رو دو سطح به هم جوش کنم
با تشکر
یونس سروری(مدیر CAE)
سلام
نقاط را روی صفحات مشخص کنید و به هم tie کنید
مشکل کجاست؟
علیرضا عباس زاده
آقای مهندس اون موضوع حل شد ممنونم از پاسخگویی جنابعالی
چند ورق چیندار که با پیچ به هم وصل کردم میخوام سختی انها را به دست بیاورم لازمه که به لبه ها لتگرهای گسترده خطی اعمال کنم اعمال بار گستره روی لبه ها در اباکوس نداریم راه حلی بجز کد نویسی هست ؟ راهنمایی بفرمایید ممنون میشم
یونس سروری(مدیر CAE)
بهترنی راه همون کدنویسی است