اهداف آموزش: در این آموزش شما با تحلیل کمانش غیرخطی و پسکمانش در آباکوس ،مدلسازی و آنالیز کمانش در آباکوس، آنالیز Riks در آباکوس و نحوه ترسیم نمودار نیرو- جابجایی در آباکوس آشنا خواهید شد.
اگر مجموعه آموزشهای آباکوس در سایت آکادمی نرمافزارهای مکانیک را دنبال کرده باشید به خوبی با مفهوم تحلیل خطی و غیر خطی و همچنین منابع غیر خطیسازی مسئله آشنا شدهاید. اما اگر هنوز با موارد فوق آشنا نشدهاید پیشنهاد میکنم حتما قبل از شروع این آموزش آباکوس، پستهای زیر را با دقت مطالعه کنید:
از سوی دیگر شاید بتوان مبحث کمانش را از محبوبترین سرفصلهای پژوهشی و صنعتی در حوزه مهندسی عمران و مهندسی مکانیک بهشمار آورد. در مجموعه آموزشهای کاربردی آباکوس در دو مثال کاربردی سعی کردیم تا شما عزیزان را با شبیهسازی پدیده کمانش در ورق و همچنین کمانش در ستون آشنا کنیم. به درخواست شما همراهان گرامی تصمیم گرفته شد در این پست آموزشی، پدیده کمانش از نقطه نظر غیرخطی مورد بحث قرار گیرد. پیشنهاد میکنم این آموزش بسیار مفید و کاربردی را از دست ندهید.
شرح مسئله آنالیز کمانش غیرخطی در آباکوس:
مسئله در نظر گرفته شده برای این آموزش، از مجموعه مسائل Benchmark مؤسسه NAFEMS است (آژانس بینالمللی روش اجزا محدود و استانداردها). مطابق تصویر زیر، قابی را در نظر بگیرید که از مادهای با مدول یانگ 71.74Gpa و ضریب پواسون صفر ساخته شده است. چنانچه پارامتر L در این تصویر 1.2 متر بوده و میزان نیروی اعمالی به سازه برابر 996.389 نیوتن باشد، رفتار پسکمانش سازه را مورد بررسی قرار داده و نمودار نیرو – جابجایی نقطه اعمال بار را ترسیم نمایید.
◄ حوزه کاربرد: مهندسی مکانیک، مهندسی عمران
حل مسئله آنالیز کمانش غیرخطی در آباکوس:
حل این مساله در 7 گام بصورت جامع توضیح داده خواهد شد. با ما باشید…
گام اول: ترسیم مدل هندسی در ماژول Part
مطابق روال موجود در حل مسئله بهکمک آباکوس، مدل هندسی مربوط به مسئله مورد نظر را در ماژول Part ایجاد کنید. برای این منظور، مطابق تصاویر زیر، از یک مدل دو بعدی تغییر شکلپذیر کمک بگیرید.
گام دوم: تعریف خواص ماده و پروفیل مقطع تیر در آباکوس
حال با هدف تعریف ماده و نیز اختصاص سطح مقطع مناسب به سازه جهت تحلیل، به ماژول Property وارد شوید. سپس مطابق صورت مسئله، به تعریف مدول یانگ و ضریب پواسون ماده بپردازید.
در ادامه، باید سطح مقطع مناسب برای سازه تعریف شده را تعیین نمایید. لذا با کلیک بر آیکون نشان داده شده، و انتخاب مقطع مستطیلی توپر، مقادیر مربوط به طول و عرض مقطع را وارد نمایید.
سپس، سطح مقطعی از نوع Beam ایجاد کرده و به مدل هندسی سازه تخصیص دهید.
همچنین، آباکوس برای درک جهت قرارگیری پروفیل و انجام محاسبات مربوطه، از شما میخواهد تا پارامتر Beam Orientation را نیز تعریف نمایید. لذا مانند تصویر زیر، به تعریف Beam Orientation با قبول کردن مقادیر پیشفرض بپردازید.
گام سوم: مونتاژ مسئله و تعریف Set برای استخراج خروجی موردنظر
پس از تعریف ماده و اختصاص سطح مقطع مناسب به سازه، مسئله را از طریق ماژول Assembly برای ادامه روند حل فراخوانی نمایید. از آنجایی که مطابق صورت سؤال نیاز داریم تا خروجی مورد نظر را در نقطه اعمال بار پیدا کنیم، نقطه مربوطه را در قالب یک Set هندسی به آباکوس معرفی میکنیم. توجه داشته باشید مسیر مربوط به تعریف Set در شکل نشان داده شده است (پیشنهاد برای مطالعه : آشنایی با مفهوم و کاربرد Set در آباکوس).
گام چهارم : تعیین حلگر مناسب
در گام بعد وارد ماژول Step شوید و مانند شکل زیر، حلگر Riks را برای این مسئله برگزینید. حلگر Riks در حل مسائل ناپایدار، بویژه مسائل مربوط به حوزه کمانش و تحلیل پسکمانش با در نظر گرفتن عیوب داخلی یا Imperfection بسیار کارآمد و توانمند است. پیشنهاد میکنم پیش از ادامه بحث، اصول حاکم بر تنظیمات آنالیز Riks در حل یک مسئله را از Documentation نرمافزار مطالعه نمایید.
همچنین، با هدف تعیین خروجی مورد نظر و ترسیم نمودار نیرو – جابجایی در نقطه اعمال نیرو، از بخش History Output به مشخص کردن پارامترهای مورد نظر بپردازید (پیشنهاد مطالعه: آشنایی با History Output آباکوس).
گام پنجم: تعریف شرایط مرزی و بارگذاری مسئله در ماژول Load
در پنجمین قدم از روند حل مسئله پسکمانش در آباکوس، به ماژول Load وارد شده و مطابق راهنمای تصویری زیر به تعریف شرایط مرزی و اعمال بار مورد نظر در نقطه معین شده بپردازید.
- اعمال شرایط مرزی به دو انتهای آزاد سازه
- اعمال نیروی متمرکز ( Concentrated Force ) در نقطه تعیین شده
گام ششم: مشبندی و انتخاب المان مناسب
در آخرین گام از مدلسازی مسئله، مطابق تصویر زیر المان مناسب برای حل مسئله را انتخاب نمایید.
همچنین، از شبکه اجزا محدود با اندازه 0.08 واحد در مشزنی استفاده کنید.
گام هفتم: حل مسئله در ماژول Job
پس از طی مراحل فوق، باید مسئله را در ماژول Job برای حل ارسال کنیم. شکل زیر تصویر سازه را در آخرین نقطه از حل نشان میدهد.
استخراج نمودار نیرو – جابجایی در سازه
در این مرحله مطابق خواسته مسئله، باید نمودار نیرو – جابجایی در نقطه اعمال بار را ترسیم نماییم (پیشنهاد مطالعه: نحوه خروجی گرفتن از آباکوس، آموزش رسم نمودار در آباکوس). برای این منظور بر روی گزینه Create XY Data کلیک کرده و در پنجره باز شده، گزینه ODB Field Output را انتخاب نمایید. سپس مطابق تصویر زیر، Set مربوط به نقطه مورد نظر را انتخاب کرده و پارامترهای CF2 و U2 را تیک بزنید و دادهها را ذخیره نمایید.
حال به کمک گزینه Operate on XY data و دستور Combine به ترسیم نمودار مورد نظر بپردازید. تصویر زیر، نمودار نیرو – جابجایی در نقطه مورد نظر را نشان میدهد.
تمرین:
بهعنوان یک تمرین، نمودار مربوط به History Output درخواستی را ترسیم نمایید.
منبع : آکادمی نرمافزارهای مکانیک
سلام و عرض ادب خدمت حضرت عالی. سوالی داشتم در مورد اعمال نقص هندسی اولیه در تحلیل ریکس. بنده تحلیل کمانشی رو انجام میدم و در مدل دوم بخش edit keyword دستور وارد کردن شکل مود کمانش رو تایپ میکنم ولی موقع انجام تحلیل با این error تحلیل انجام نمیشه: the following results file (s) could not be located : buckling.fil . اگر امکان دار راهنمایی کنید . آباکوس نسخه2018 هست.
سلام
فایل buckling.fil را در پوشه work directory مربوطه قرار دهید
سلام آقای مهندس … ممنون از سایت خوبتون
چند تا سوال داشتم ممنون می شم پاسخ بدین
1- آیا آموزش تحلیل کمانش در اثر ضربه توی سایتتون هست؟
2- اینکه می شه لطف بفرمایید توضیح بدین که آیا می شه بار بحرانی سازه رو در لحظه ی برخورد در آباکوس به دست آورد؟؟
3- و آلا می شه همزمان هم تحلیل ضربه کرد هم کمانش ؟؟
ممنون
سلام
بررسی نداشته ام متأسفانه و مثالی هم در این مورد در سایت نیست
آقای مهندس سلام
سوالی داشتم
تحلیل ریکس برای المانهای خاصی بکار میرود ؟
آیا برای بررسی کمانش در لوله ها در اثر خمش می توان از این نوع تحلیل استفاده کرد.
با سپاس
سلام
مشکلی وجود نداره
سلام وقت بخیر
در خمکاری لوله که باعث چروکیدگی در لوله می شود از چه نوع تحلیلی باید استفاده کرد؟ (Explicit یا Riks)
ممنون
سلام
به شکل معمول از آنالیز Explicit استفاده میشه
سلام مهندس وقت بخیر
میشه راجع به imperfection و نحوه اعمالش در مدل توضیح بدید؟
ممنون از شما
سلام
سرچ کنید در اینترنت موجوده
باسلام.
درمورد بررسی کمانش حرارتی پوسته های کامپوزیتی هم به این صورت میشه عمل کرد.
اگه اطلاعاتی دارید میشه لطف کنید و در اختیارمون بذارید
سلام
یه سرچ ساده لازمه تا اطلاعات مورد نظرتون را پیدا کنید:
https://bit.ly/2YdqOiA
سلام خسته نباشید
من در حال مدل سازی یک تیر مثلثی شکل هستم که با استفاده از wire و استفاده از section های box مدل رو ایجاد کردم
حالا میخوام روی سطح تیر ایجاد شده فشار وارد کنم اما امکان اعمال فشار روی خطوط وجود نداره آیا باید از line load استفاده کنم یا راه حل دیگه ای هست؟
سلام
میتونید از سکشن یا line load استفاده کنید
سلام مهندس
سوالی داشتم در مورد بدست آوردن فشار کمانش غیر خطی بر روی یک پوسته استوانه ای شکل که فشار وارده بصورت خارجی و جانبی بر روی پوسته میباشد. ممنون میشم پاسخ بدین.
سلام
اطلاعی ندارم
سلام و عرض ادب خدکت مهندس گرامی
برای اینکه در یک تحلیل کمانشی با استپ Buckle مودهای کمانشی در فایل fil. بریزه، با اصلاح کیورد دو خط دستور زیر را قبل از End step می نویسم، ولی وقتی دوباره فایل inp را چک می کنم، خط دوم یعنی U وجود نداره؟ اشکال کار کجاست؟ از پاسخ شما سپاسگزارم.
Nodefil*
,U
سلام و عرض ادب
اطلاعی ندارم
سلام
ممنون از شما بابت مطالب بسیار عالی که در سایت دارید.
به طور اتفاقی بین ترم NODE و ترم FILE فاصله گذاشتم، درست شد.ولی دلیلش را نمی دونم.
سلام استاد
وقت بخیر
در بخش آموزش History-Field output شما اول دو استپ بارگذاری و باربرداری تعیین کردید و بعد در بخش History-Field output آمدید و تنها تنش را از استپ باربرداری تیک زدید…
در این شرایط چه نیازی بود استپ بارگذاری رو تعیین کنیم درحالی که اصلا ازش داخل History-Field output استفاده نشد؟