تحلیل تیرها در نرمافزار Abaqus یک موضوع بسیار متداول و مرسوم است. با توجه به اصول فراگرفته شده در مقاومت مصالح، نتایج مد نظر از تحلیل یک تیر تحت بار میتواند شامل نیروها و گشتاورهای خمشی ایجاد شده در مقطع و تکیهگاهها باشد. از سوی دیگر برخی ترفندهای ساده و بینظیر در آباکوس وجود دارد که میتواند نمایش نتایج حاصل از تحلیل را کارامد و زیباتر کند. این آموزش به معرفی یکی از همین تکنیکهای ساده و کاربردی میپردازد. پیشنهاد میکنیم این موضوع زیبا را از دست ندهید و با ما در “آموزش ترسیم نمودار نیروی برشی و لنگر خمشی در آباکوس” همراه باشید…
تذکر: در تاریخ 14 آبان 95 پستی تحت عنوان “آموزش رسم نمودار در آباکوس” در سایت قرار گرفت.
صورت مساله نحوه ترسیم نیروی برشی و لنگر خمشی در آباکوس
فرض کنید قصد داریم تا یک تیر ساده یکسر درگیر را در نرمافزار Abaqus تحلیل کنیم. بدین منظور تیری مطابق شکل روبه رو درنظر میگیریم. ابتدا نمودارهای گشتاور خمشی (bending Moment) و نیروی برشی (Shear Force) این تیر را با استفاده از روشها و فرمولهایی که در کتاب مقاومت مصالح و استاتیک خواندهایم بدست آورده و سپس با نتایج تحلیل این تیر در آباکوس مقایسه میکنیم.
تذکر: دیاگرام برش و خمش تیر مطابق شکل زیر است.
- ◄ مرجع صورت مساله و حل آن: کتاب استاتیک مریام
- تذکر: پیشتر در آموزشی جداگانه به نحوه شبیهسازی و تحلیل تیرها در آباکوس پرداخته شده است. (اینجا: تحلیل تیر سه بعدی با آباکوس)
نحوه ترسیم نمودار نیروی برشی و گشتاور خمشی در آباکوس
پس از ایجاد تیر به شکل Wire در ماژول Part و همچنین اختصاص خواص مکانیکی، سطح مقطع و جهت تیر در ماژول Property روند معمول را تا ماژول Step ادامه میدهیم. برای ترسیم نمودار گشتاور خمشی، قبل از شروع تحلیل و در ماژول Step به قسمت Field Output بروید و در بخش Force/Reactions گزینهSF,Section forces and moments را فعال کنید.
روند حل را با اعمال بار، شرایط تکیهگاهی و شبکهبندی مسئله پیش برده و آنرا به شکل کامل تحلیل کنید. پس از تکمیل حل از منوی Result → Field Output در ماژول Visualization گزینه SM1 را انتخاب کرده و حالت تغییر شکل یافته تیر را برای نمایش برگزینید.
سپس از نوار ابزار جانبی، Contour options را انتخاب و در پنجره Contour plot Options در قسمت Contour Type تیک گزینه show tick markers for line element را فعال کنید.
به شکلی مانند تصویر زیر میرسید. همانطور که ملاحظه میکنید نمودار لنگر خمشی در طول تیر و بر روی نتایج حاصله نشان داده شده است.
برای ترسیم نمودار نیروی برشی نیز می توانید گامهای فوق را با پارامتر SF2 تکرار نمایید.
همانطور که میبینید گاهی اوقات این تکنیکهای ساده به زیبا شدن تحلیل و ارائه گزارش بصورت تصویری کمک میکند.
منبع : آکادمی نرمافزارهای مکانیک
سلام
روزتون بخیر
اگه بخوام گشتاور لبه ای در دو طرف صفحه اعمال کنم، کدوم قسمت از منو لود رو باید فعال کنم…
سلام
ببخشید میخواستم بدونم تفاوت بین خروجی SM و NFORCSO6 در یک المان تیر چی هست؟
من در یک تیر گیردار مقادیر این دو را یکسان به دست میارم ولی وقتی تیر با خاک در تماس هست مقادیر متقاوت می شوند. آیا استفاده از مقادیر گره ای NFORCSO6 درست هست؟
سلام
دنبال چه خروجی هستید؟
سلام
NFORCSO6 نیرو و SM ممانه!
طبیعتا یکسان نیستند