اگر مجموعه مطالب آموزشی نرمافزار آباکوس را دنبال کرده باشید با روش حل اویلری و آنالیز لاگرانژی، کاربردها و محدودیتهای هر یک آشنا شدهاید. در این میان طیفی از مسائل وجود دارد که محدود به یک روش حل نبوده و هر دو شیوه در کنار یکدیگر میتواند منجر به حل مسئله و رسیدن به پاسخهای دقیق شود. قابلیت آنالیز کوپل اویلری – لاگرانژی (Coupled Eulerian Lagrangian یا به اختصار CEL) در آباکوس، ابزاری کارآمد در حل این دسته از مسائل به شمار میرود. قصد داریم تا با یک مثال پرکاربرد و زیبا شما همراهان گرامی را با تحلیل CEL در آباکوس آشنا کنیم. با ما در آموزش آباکوس همراه باشید.
صورت مسئله آنالیز کوپل اویلری – لاگرانژی (CEL) در آباکوس
در مجموعه مثالهای کاربردی نرمافزار آباکوس، با مدسازی انواع شیوههای شکلدهی آشنا شدهاید (شبیهسازی نورد در آباکوس، تحلیل فرآیند فورج در Abaqus، آنالیز کشش عمیق در آباکوس). در این بین، مباحث طراحی قالب و شکلدهی در این حوزه را باید جزو محبوبترین مسائل صنعتی به شمار آورد. از اینرو تصمیم گرفتیم تا در این مثال، شما را با تحلیل کوپل اویلری- لاگرانژی در فرآیند شکلدهی یک بطری پلیمری از طریق قالب توسط نرمافزار Abaqus آشنا کنیم. با توجه به پیچیدگی هندسه و جلوگیری از اتلاف وقت در روند مدلسازی، فایل Sat این مثال در اختیار شما عزیزان قرار میگیرد. خواهشمندیم روند حل مسئله را با دانلود این فایل آغاز نمایید.
- ◄ حوزه کاربرد: مهندسی مکانیک
- ◄ اطلاعات بیشتر: Simuleon.com ، www.3ds.com
- ◄ تذکر: دانلود فایل Sat پروژه تحلیل کوپل اویلری – لاگرانژی (CEL) در آباکوس (فایل مدل هندسی) از لینک زیر:
حل مسئله تحلیل کوپل اویلری – لاگرانژی (CEL) در ABAQUS
فایل Sat حاوی مدل هندسی قطعات مورد نظر را دانلود کرده و در محیط آباکوس از مسیر File → Import → Part به فراخوانی آن بپردازید.
بخشهای با رنگ سبز، آبی، سفید و قرمز در تصویر فوق به ترتیب بیانگر ناحیه اویلری، قالب داخلی و خارجی و پلیمر موردنظر جهت شکلدهی در ابتدای مسئله است. در نمودار درختی بر روی Eulerian کلیک راست کرده و پس از انتخاب گزینه Edit، عنوان Eulerian را بعنوان نوع قطعه برگزینید.
فرآیند مدلسازی CEL را با تعریف دو ماده متفاوت (فولاد جهت ماده قالب و پلیمر جهت بدنه بطری) در ماژول Property ادامه دهید. از آنجایی که قالب شکلدهی صلب در نظر گرفته میشود، خواص مکانیکی مدول یانگ و نسبت پواسون مورداستفاده در فولاد، کوچکترین تأثیری بر حل واقعی مسئله نخواهد داشت اما با توجه به ماهیت Explicit حل مسئله چگالی اختصاصیافته در این بخش مستقیما بر روی هزینه محاسباتی تأثیرگذار است. با توجه به ابعاد مورداستفاده در مدل هندسی (سیستم Imperial) مدول یانگ بر حسب واحد lbf/in2 و چگالی بر حسب lbf*(s2)/in4 لحاظ خواهد شد.
ماده | مدول یانگ lbf/in2 | نسبت پواسون | چگالی lbf*(s2)/in4 |
---|---|---|---|
پلیمر | 30.5 | 0.35 | 0.0001345 |
فولاد | 30450000 | 0.35 | 0.00072 |
در ادامه، سطح مقطعی از نوع Solid, Homogeneous با نام Steel و با استفاده از فولاد تعریف شده در بخش قبل ایجاد نمایید و آنرا به قالبهای داخلی و خارجی اختصاص دهید. روند فوق را با ایجاد سطح مقطعی از نوع Eulerian با پلیمر برای قطعه اویلری تکرار نمایید. توجه داشته باشید که قطعه Initial نیاز به اختصاص سطح مقطع ندارد و نقش آن تنها در تعریف شرایط اولیه مدلسازی خواهد بود.
با انجام گامهای فوق، به محیط Assembly وارد شده و به کمک تصویر زیر به مونتاژ قطعات در موقعیت مناسب اقدام کنید. چنانچه از فایل Sat مسئله استفاده کردهاید، نیازی به ایجاد تغییرات در مکان هندسی قطعات وجود ندارد.
در قدم بعد، به ماژول Step وارد شده و حلگری از نوع Dynamic Explicit با بازه زمانی 2 ثانیه ایجاد نمایید. با توجه به وجود تغییر شکلهای بزرگ در پروسه شکلدهی بطری، از فعال بودن گزینه Nlgeom اطمینان حاصل نمایید. همچنین در قسمت Field Output عدد ورودی در بخش Interval را 50 وارد کرده و پارامتر EVF که بیانگر درصد حجمی اویلری است را بعنوان یک پارامتر خروجی فعال نمایید.
سپس به محیط Mesh رفته و به کمک المانهای Hexahedral با بزرگی 0.075 و تکنیک Sweep (تکنیکهای مشزنی در Abaqus) به ایجاد شبکه اجزای محدود بر روی هر دو قالب داخلی و خارجی بپردازید. این روند را با المانهای مشابه و با اندازه 0.03 برای قطعه اویلری نیز تکرار نمایید.
حال، به ماژول Interaction وارد شده و رفتار تماسی از نوع General Contact را برای تحلیل انتخاب کنید (تعریف تماس بین اجسام در آباکوس توسط General Contact). در خصوص خواص موردنظر در این رفتار تماسی نیز میتوانید از تصویر زیر کمک بگیرید.
سپس به کمک مسیر Tool → Reference Point از منوی اصلی نسبت به ایجاد نقاط مرجع برای قطعات صلب اقدام نمایید. در ادامه نیز، به کمک ابزار نشان داده شده، به ایجاد قید حالت صلب (Rigid Body) برای این دو نقطه بپردازید.
در آنالیز اویلری اشاره کردیم که الزاما تمام حجم جسم با ماده پر نشده و بخشهایی از مدل هندسی را فضای خالی تشکیل میدهد. در ادامه، از مسیر Tools → Discrete Field → Volume Fraction Tool در منوی اصلی به تعیین مرزهای اولیه ماده بپردازید. این موضوع به آباکوس در شناخت نواحی که در آن ماده وجود دارد کمک خواهد کرد. این بخش از اصلیترین ملزومات یک تحلیل CEL در آباکوس به شمار میرود.
در پنجره باز شده ابتدا جسم اویلری را انتخاب کرده و سپس ماده اولیه را بعنوان قطعه مرجع برگزینید.
همانطور که در ماژول Property نیز عنوان شد، نقش ماده اولیه، تنها در تعیین ناحیهای است که در آن ماده وجود دارد، از اینرو با اتمام روند فوق، از طریق منوی درختی به حذف قطعه Initial بپردازید. البته توصیه من به شما، استفاده از حالت Suppress برای نادیده گرفتن قطعه (و نه حذف کامل آن) در روند حل مسئله است.
در ادامه مدلسازی مسئله CEL در آباکوس، به ماژول Load وارد شوید و مطابق روند زیر به ایجاد شرایط مرزی و بارگذاری مورد نظر بپردازید.
- قالبهای داخلی و خارجی : تمامی درجات آزادی RP قالب خارجی را با قید Encastre مقید نمایید. همچنین در Step 1 و با انتخاب نقطه مرجع قالب داخلی، میزان جابجایی 1.45 واحد و از نوع Ramp را در جهت 1 به آن اعمال کنید.
- ناحیه اویلری: مؤلفه v3 در سطوح عمود بر محور Z و مؤلفه v2 از سطوح عمود بر محور Y از جسم اویلری را به کمک قید Velocity محدود نمایید.
- به کمک ابزار Predefined Field در ماژول Load، به تخصیص ماده به ناحیه اویلری بپردازید. بدینمنظور، تمامی جسم اویلری را انتخاب کرده و Discrete Field ایجاد شده در محیط Interaction را به آن اختصاص دهید.
بسیار خب! با اتمام روند مدلسازی فوق، میتوانید مسئله را برای حل به ماژول Job ارسال کنید. تصاویر زیر، کانتور تنش پلیمر در فرآیند شکلدهی را نشان میدهد.
تصویر متحرک زیر، کانتور تنش پلیمر را در طی این تحلیل نشان می دهد (از جعبهابزار view cut manager در ماژول Visualization، تیک گزینه EVF_VOID را فعال کنید تا کانتور مطابق شکل زیر نمایش داده شود) .
تذکر: فایل inp پروژه تحلیل کوپل اویلری- لاگرانژی (CEL) در فرآیند شکلدهی بطری پلیمری از طریق قالب توسط نرمافزار آباکوس (Abaqus) از لینک زیر قابل دانلود است.
با عرض سلام و ادب
چرا در شبیه سازی مرتبط قبلی (شبیهسازی نورد در آباکوس، تحلیل فرآیند فورج در Abaqus، آنالیز کشش عمیق در آباکوس) از cel استفاده نشده است؟ و یا چرا این شبیه سازی طبق روند قبلی (تعریف ماده به حالت deformable بجای eulerian و اتکا به تکنیک ALE)انجام نشده است؟ و اگر استفاده میشد آِیا نتایج اشتباه حاصل میشود؟ در کل معیار برای انتخاب cel چیست؟
ممنون از توجه تان
سلام
توضیحات داکیومنتیشن درباره آنالیز CEL را مطالعه کنید
با سلام، من یک مدل کوپل اسپری سرد (cold spray) و FSW در حال انجامم که هر دو روش به صورت کوپل اویلر لاگرانژی هستن. به دلیل اینکه سطح در اسپری سرد در حد میکرومتر است و امکان انتقال خصوصیات آن نیست ایا امکان دارد در روی سطح اویلری در FSW دو نوع خصوصیات تعریف کرد مثلا یه سطح به ضخامت چند میکرون از خصوصیات مواد در حالت اسپری سرد و بقیه ضخامت مشخصات ماده؟ اگه پیشنهاد دیگه ای هم دارید ممنون میشم
با تشکر از سایت خوبتون
سلام
فکر نمیکنم مشکلی داشته باشه
سلام و عرض ادب
برای تحلیل برخورد ذرات خیلی ریز در حد دانه های ماسه به یک ورق میشه از این روش استفاده کرد ؟ هدف بررسی برخورد دانه های سرامیکی بسیار ریز با ورق و شکل گیری ورقه , ممنونم میشم اگر راهنمایی کنید و اگر روشی برای این شبیه سازی موجوده رو اطلاع بدید .
سلام
تحلیلهای برخورد پیچیده هستند، کاری هم که شما مدنظرتونه پیچیدگی به مراتب بیشتری داره چون تعداد ذرات خیلی زیاده
در این مواقع شما باید ساده سازی کنید؛ مثلا فشار معادل همین فرآیند را روی ورق بگذارید و نتیجه را تحلیل کنید
با سلام و احترام خدمت مهندس گرامی
ببخشید من یه فرایند شکل دهی تحلیل کردم که اررو منفی شدن یا صفر شدن حجم المان هارو بهم داد … من با استفاده از نتایج یه مرحله قبل خواستم استفاده کنم ( initial state ) و چون دو سه مرحله این رو استفاده کردم در هر مرحله اعوجاج المان ها زیاد شده بود و تا اینکه ارور منفی یا صفر شدن حجم المان رو بهم داد … الان میخوام بدونم اگه بخوام از روش CEL استفاده کنم باید در مرحله قبلی استفاده کنم یا همین مرحله که ارور میده ؟؟؟ چون هنوز قطعه زیر بار نرفته بلافاصله ارور میده … خواستم راهنماییم کنید این مسائل که از خروجی نتایج دیگر استفاده میشه چطور باید از روش CEL استفاده کرد .. ممنون
سلام
قبل از اینکه بخواهید CEL بکار ببرید باید بررسی کنید اصلا مسئله شما در این حوزه میگنجه یا نه
سلام مهندس
ببخشید در قسمت Volume Fraction Tool که گفتید … جسم اویلری که اولی که انتخاب میکنیم … منظور از ماده اولیه را بعنوان قطعه مرجع کدوم هست ؟؟؟ منظور جسم صلب هست یا نه ؟ ممنون
سلام
دوست عزیز یک مقدار با دقت بخونید، خودتون با نرم افزار کار کنید، ببینید مشکل چیه
قرار نیست هر سؤالی به ذهنتون رسید اینجا بپرسید
ماده اولیه منظور چیه؟ واضحه که منظور پلیمر هست
از ابتدا بخونید متوجه میشید
سلام و احترام .. ببخشید مزاحم شدم
یه فرایند اویلری تحلیل گرفتم به ارور زیر برخوردم .. قطعه ها همشون ریجید تعریف نکردم و مثل اموزش تون پیش رفتم … از مس اسکیل هم استفاده کردم اما بازم درست نشد .. بی زحمت میشه راهنماییم کنید ؟ خیلی ممنون
There is no element available in the model to control the stable time increment for Step 1. Please add a deformable element to control the stable time increment. Alternatively, you can use DIRECT TIME INCREMENTATION to perform the analysis at a user specified time increment
سلام
میتونید از DIRECT TIME INCREMENTATION استفاده کنید؛ در واقع اینکمرنتها را خودتون تعیین کنید و به یک مقدار ثابت
با سلام
بنده در شبیه سازی تغییر شکل پلاستیک شدید در حال استفاده از cel هستم پس از مشخص کردن فضای cel میخواهم قسمتی از آن را ماده ای جامد قرار دهم به صورتی که جنس آن با جنس قطعه داخل cel فرق دارد و باعث ایجاد فشار هیدرو استاتیکی بر روی قطعه شده مشکل اصلی بنده تعریف این ماده جامد در فضای cel میباشد
سلام وقت بخیر
ایا فایل آموزشی در خصوص روش هیدرودینامیک ذرات هموار شده(SPH) در اباکوس وجود داره.
برای تحلیل حرارتی جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی نیاز داشتم
سلام
خیر
سلام مهندس وقتتون بخیر
در خصوص روش SPH اگه امکانش هست آموزش در نظر بگیرین.
سلام وقت بخیر
در قسمت پارت چه تایپی را باید انتخاب کنیم تا بتوانیم ترک های احتمالی روی قالب را بررسی کنیم؟
سلام
انتخاب پارت به هدف شما ارتباطی نداره، به فیزیک مسئله برمیگرده