اهداف آموزش: در این آموزش شما با مفهوم تداخل و فشار در آباکوس؛ روابط فشار – تداخل در آباکوس؛ انتخاب رابطه خطی، نمایی و چندضابطهای برای فشار- تداخل آشنا خواهید شد و نهایتا به درک و شناخت رفتارهای تماسی در آباکوس خواهید رسید.
تماس، مسائل برخورد و مکانیزمهای تماسی را باید از پیشرفتهترین و در عین حال پیچیدهترین فرمولبندیها و تئوریهای بکار گرفته شده در یک تحلیل اجزای محدود دانست. درک مفهوم اتفاقات رخ داده در یک مسئله تماس یا برخورد، درک روابط و فرمولبندی پیشنهاد شده توسط آباکوس برای حل مسئله و شناخت مکانیزمها و روابط تعبیه شده در آباکوس برای حل یک مسئله تماسی، از مهمترین مواردی است که یک کاربر حرفهای آباکوس باید از آن اطلاع داشته باشد. با توجه به درخواستهای مکرر شما همراهان گرامی و اهمیت موضوع، تصمیم گرفتیم در این آموزش آباکوس به بررسی روابط تعریف شده برای فشار – تداخل در حل یک مسئله تماسی در آباکوس بپردازیم. با ما در این آموزش آباکوس همراه باشید.
رابطه فشار – تداخل در آباکوس چیست؟
اگر یک مسئله تماس یا برخورد را در آباکوس شبیهسازی کرده باشید (مثال آموزشی: تحلیل فرایند اکستروژن در آباکوس) بهخوبی میدانید گامهای مشخصی برای ایجاد و تعریف رفتار تماسی بین دو یا چند جسم وجود دارد. کاربر باید سطوح مختلف تماسی را شناخته و آنرا به آباکوس معرفی کند، در مواقعی که تعداد سطوح بالاست و یا امکان انتخاب دوبدوی این سطوح در تماس وجود ندارد، پیشنهاد میشود از General Contact برای تحلیل استفاده شود. اما معرفی سطوح تماسی و تعیین نوع تماس تنها بخشی از مدلسازی یک مسئله تماسی است. بدون شک مهمترین بخش حل مسئله تماس و برخورد، تعیین رابطه بین فشار و تداخل ایجاد شده در قطعه است. به زبان ساده، باید تعیین کنیم دو سطحی که در یک تماس به هم میرسند و با یکدیگر تماس پیدا میکنند در جهت عمود بر هم چه رفتاری از خود نشان دهند. این رفتار تماسی در بخش Interaction Property قابل تعیین خواهد بود.
در آباکوس روابط فشار – تداخل Hard و Softened (در سه دسته مختلف خطی، نمایی و چندضابطهای) قابل انتخاب است که در ادامه به معرفی اجمالی هر یک خواهیم پرداخت.
رابطه فشار – تداخل Hard در آباکوس
متداولترین رابطه برای تعریف رفتار تماسی عمود در آباکوس، گزینه Hard Contact است که نمودار مربوط به آنرا در شکل زیر مشاهده میکنید.
در این نوع از رفتار تماسی، نفوذ سطح Slave در Master در نقاط تماسی تعریف شده، مینیمم شده و اجازه انتقال تنش کششی در سطوح مشترک داده نمیشود. به عبارت دیگر همانطور که در شکل فوق نیز مشخص است، با رسیدن دو جسم به یکدیگر، یک فشار بین دو جسم ایجاد شده و با نفوذ بیشتر قطعات در یکدیگر فشار نیز افزایش خواهد یافت. بدیهی است با صفر شدن مقدار فشار، آباکوس جدایش بین سطوح را تشخیص خواهد داد. چنانچه کاربر تنظیمات مربوطه را انجام ندهد، به شکل پیش فرض از این نوع رفتار تماسی استفاده خواهد شد. برای تعریف رفتار تماسی Hard در آباکوس، مسیر زیر را در ماژول Interaction دنبال کنید:
Mechanical → Normal Behavior: Constraint enforcement method: Default: Pressure-Overclosure: “Hard” Contact
رابطه فشار – تداخل Softened در آباکوس
آباکوس سه نوع رابطه نرمشونده یا Softened تماسی را در اختیار کاربران قرار میدهد. رابطه فشار – تداخل در این حالت میتواند با قانون خطی، نمایی و یا چندتکهای خطی (فقط در Abaqus/Explicit قابل تعریف است) تعریف شود. نکته قابل توجه در این حالت این است که با انتخاب رفتار Softened عملا آباکوس را ملزم میکنید تا پیش از رسیدن دو جسم به یکدیگر فشار در جهت نرمال اعمال شود.
در حالت رابطه خطی فشار – تداخل (Linear)، فشار ناشی از تماس بین دو جسم تابعی خطی از clearance یا فاصله بین سطوح خواهد بود. بدیهی است رابطه فشار- تداخل تعریف شده برای حالت Exponential به شکل یک تابع نمایی از فاصله و در حالت تکهای خطی، تابعی چند ضابطهای از میزان فاصله بین دو سطح تماسی خواهد بود. برای انتخاب حالت Tabular باید مسیر زیر را دنبال نمایید:
Mechanical → Normal Behavior: Constraint enforcement method: Default: Pressure-Overclosure: Tabular
شکل زیر، نمودار فشار – تداخل در فرمولبندی تکهای خطی یا piecewise linear (tabular) function را نشان میدهد.
همچنین شکل زیر نمودار فشار – تداخل مربوط به رابطه نمایی را نشان میدهد.
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما و تشکر بابت راهنمایی هاتون
سوالی که برای بنده پیش اومده اینه که به نظر شما که تجربه بیشتری در این حل مسائل تماسی دارید، در حالت softend دقت و سرعت حل (در بهینه ترین حالت ) کدوم یک از روش های “Liner, Exponentional, Tabular” بیشتر هستش؟ و اصلا چطور باید بفهمیم که در مساله ما استفاده از کدوم روش مناسبتر خواهد بود.
متشکرم.
سلام
همه تئوریها، روابط و . . . در Documentation موجوده
مطالعه کنید تا درک صحیحی از موضوع پیدا کنید
با سلام وعرض ادب وتشکر از آموزشها وراهنمایی های ارزنده شما، آیا نفوذ یک جسم در جسم دیگر(مثلا پیچیدن پیچ در یک جسم یا فرو رفتن میخ در یک جسم ) را میشوددر آباکوس تحلیل نمود و کوپل پیچشی و تنشهای حین نفوذ را بررسی نمود؟ اگر امکانپذیر است ماژول مربوطه را بفرمایید ممنون میشوم.
سلام
بله
فکر میکنم دیدی نسبت به حل مسئله در آباکوس ندارید
توصیه میکنم حتما پست زیر را مطالعه بفرمایید:
مراحل حل مسئله در آباکوس
با سلام، جناب سروری ضمن تشکر از توجه شما، شاید منظورم را نرساندم یا درست متوجه منظور شما ازعدم شناخت ازمراحل کار با آباکوس نشدم. سالهاست مسائل استاتیکی ودینامیک حرکتی ساده و انتقال حرارت وحتی برخورد را در آباکوس وانسیس کار میکنم ولی این سوال همیشه برایم مطرح بود که واکنشهای قطعه حین پیچاندن پیچ را چگونه میشود مدل وتحلیل کرد. ومتاسفانه بعلت مشغله زیاد واینکه مساله مبتلا به جدی نبودو فقط یک مشغله ذهنی بود دنبالش نرفتم.مزاحمت از این جهت بود که حدس زدم تجربه خوبی در زمینه تحلیل دارید راهنمایی بفرمایید. متن پیشنهادی شما را هم کامل مطالعه نمودم ولی جوابی برای سوالم نیافتم.از مزاحمت عذرخواهی میکنم.
شما فرمودید ماژول مربوطه برای اینکار را معرفی کنید؛ این شبهه پیش اومد که شاید دید کلی نسبت به فرآیند حل وجود نداره
اصل مهم در شبیهسازی سادهسازی مسئله بدون خلل وارد کردن به کلیت قضیه است
شما میتونید یک مدل سه بعدی کامل از یک پیچ و قطعه مورد نظر بسازید و یک تحلیل کامل و نزدیک به واقعیت انجام بدهید (به کمک تعریف contact و اعمال بار دورانی و تعریف شرایط مرزی مناسب)
راه بهتر اینه که اگر مثلاً در هندسه قطعه تقارن دارید، با فرض تقارن در بارگذاری از یک مدل تقارن محوری استفاده کنید
اما یک راه همراه با سادهسازی در این زمینه میتونه این باشه که مثلا از مدلسازی و تعریف پیچ صرفنظر کنید و به کمک تعریف بار (مثلا نیروی وارده از سمت پیچ در بسته شدن و . . .) اثرات وجود پیچ را برای آباکوس مشخص کنید و از این طریق زمان حل را کاهش بدهید
شاید چندین راه حل دیگه هم وجود داشته باشه!
یک مثال آموزشی در خصوص تحلیل اتصالات رزوهدار و بستن پیچ و مهره در سایت وجود داره، مطالعه این مثال خالی از لطف نیست (اینجا)
سلام مجدد بزرگوار ممنونم موفق باشید
با سلام
من مقداری در مورد گزینه allow separation after contact سرچ کردم ولی میخواستم خواهش کنم شما کمی توضیح بدهید. مثلاً برای یک وصله فلزی با ورق فولادی و پیچ پیش تنیده در یک تیر که ابتدای تیر تحت بار سیکلی قرار دارد، آیا فعال بودن این گزینه به معنی این است که اگر لغزشی بین اجزا اتصال صورت بگیرد این لغزش منظور میشود؟ اصولاً برای چنین اتصالی این گزینه باید تیک خورده باشد؟
با تشکر
سلام
واضحه
با فعال بودن این گزینه به نرم افزار اجازه میدید که بعد از برحورد، قطعات امکان جدا شدن داشته باشن و به هم متصل و یکپارچه نشوند
با سلام
ضمن تشکر از پاسخ شما، با عرض معذرت یک سوال دیگرداشتم. اگر در همان اتصال پیچ قطر سوراخ از قطر پیچ بیشتر باشد و در اثر بارگذاری پیچ دچار لغزش شود، آیا مشابه آنچه در واقعیت اتفاق می افتد و مثلاً بدنه پیچ با جدار سوراخ برخورد می کند، در مدل سازی عددی هم صرفاً با فعال بودن allow separation after contact این برخورد در نظر گرفته می شود؟ یا بایستی شرایط دیگری هم در نظر گرفته شود.لطفاً در حد امکان راهنمایی کنید.
با تشکر مجدد از شما
دوست عزیز این گزینه فقط برای مشخص کردن جدایش یا به هم چسبیدن دو قطعه پس از برخورده
فرض کنید یک توپ به یک ورق خورده و ورق را پاره میکنه
حالا میتونید به توپ اجازه بدید به شکل مستقل بعد از پاره شدن ورق عمل کنه یا اینکه توپ و ورق به هم بچسبن و با هم حرکت کنن
در خصوص مسئله شما هم بدون دیدن مسئله نظری ندارم
با سلام
آیا امکان این وجود دارد که بتوان شخص یا کامپیوتر ترسیم کننده و تحلیل کننده یا به عبارتی id یا مشخصات سیستم تولید کننده یک تحلیل را از روی فایل cae چک کرد؟
برای این میخواهم که تمرینهایی که به بچه ها داده میشود را بتوان فهمید که توسط 1نفر انجام نشده باشد
با تشکر
سلام
فایل با پسوند dat اطلاعات سیستم را ذخیره میکنه ولی در cae بررسی نکردم
سلام. خسته نباشید. ببخشید من دارم از یک صفحه استوانه ای برای کوچگ کردن قطر یک استنت استفاده میکنم(در جهت شعاعی) ، توی آباکوس اکسپلیسیت(با رفتار vumat) .
متاسفانه هرکار میکنم با هرنوع تماسی که تعریف میکنم، پوسته از توی جسم رد میشه. (تماس هم از general contact و هم از surface to surface) با خواص مختلف(نرمال یا Hardcontact ، exponential و … و هم تماس tangential از نوع rogh) .فقط در صورتی که قید tie تعریف کنم بین دو سطح می تونم کاری کنم که استوانه داخل استنت نشه. ولی مشکل اینجاست که من میخوام در استپ بعدی ، تماس بین استنت و پوسته را غیر فعال کنم به همین دلیل نمیتونم از tie اسفاده کنم. نوع و کیفیت مش استنت(slave) رو هم تغییر دادم ولی تاثیری نداشت.
و یه سوال دیگه اینکه من استنت رو توی سالیدورک کشیدم و توی آباکوس ایمپورت کردم. بعد وقتی پوسته استوانه ای رو توی آباکوس میکشم ، موقع اسمبل ، وقتی instance میکنم فقط استنتو نشون میده و جسمی که توی آباکوس می کشم غیب میشه به همین دلیل مجبورم پوسته رو هم توی سالید بکشم و ایمپورت کنم.
ممنون میشم اگه راهنمایی کنین.
با تشکر از سایت خیلی خوبتون
سلام
در خصوص سؤال اولتون نظری ندارم متأسفانه
ولی در خصوص وارد کردن قطعات، تیک offset را فعال کنید تا قطعات با فاصله از هم فراخوانی بشن
ممکنه هر دو قطعه روی هم افتاده باشن
با سلام و تشکر از مطالب فوق العاده مفیدتون
یه سوالی داشتم
من یک مدل دارم که بارگذاری اون تابعی از تغییرمکان و زمان میباشد(moving pressure)این بارگذاری درون محفظه ی سیلندری از یک سمت شروع به اعمال شدن میکند تا حجم کلی محفظه رو کامل پوشش بدهد
و اینکه من منحنی یا فرمولی برای این تغییرات ندارم و اطلاعات بارگذاری من به صورت عددی و جدولی است مثل:
t1=1 x1=1 p1=1
t2=2 x2=2 p2=2
…..
جنس به کار رفته در مدلسازی هم کامپوزیت هست.
برای این کار از سابروتین باید استفاده کنم؟و اینکه چه سابروتینی؟
لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام
سابروتین DLOAD بارهای زیادی را پوشش میده
با سلام و خدا قوت،،، موضوع پایانمم شکل دهی غلتکی سرد مجدد لوله به پروفیل هستش،،، لوله رو شل و دیفورمیبل تعریف کردم،،، مشکلم اینجاست که وقتی لوله از داخل ایستگاه ها رد میشه، نیم دایره بالا و نیم دایره پایین لوله با هم تداخل پیدا می کنند و داخل هم فرو میرند، باید چه تنظیماتی انجام بدم که این مشکل پیش نیاد،،، با تشکر قنبری
سلام
مشکل از قیود هندسی مسئله ست
بالطبع فواصل بین غلتکها درست تنظیم نشده وگرنه در مسئله واقعی که این اتفاق نمیافته
خیلی خیلی ممنون از اینکه پاسخگو هستید،،،
این پروفیلی که دارم کار می کنم دقیقا یک قسمتش باید بیفته رو هم برای همین کار رو مشکل میکنه،،،
در قسمت تعیین خواص ماده برای لوله که از جنس فولاد هست، تنظیمات خاصی وجود نداره؟؟
خیر
سلام و خسته نباشید دارم.
استاد عزیز من یک مدل دیوار حائل مسلح شده رو تحلیل کردم و میخواهم خروجی نموار فشار جانبی رو بدست بیاورم اما متاسفانه نمی دونم چطوری اینکارو انجام بدم خواشم میکنم لطف کنید راهنمایی کنید.
با تشکر فراوان
سلام
بررسی در این زمینه نداشتم متأسفانه
سلام
ببخشید در تعریف Normal Behavior در حالت Hard Contact-Penalty مقدار Stifness Value چه چیزی رو نشون میده؟ واحدش چیه؟
آیا برای برهمکنش خاک-لوله میتوان برای تعریف ضریب بستر از این گزینه استفاده کرد؟
سلام
Documentation را مطالعه بفرمایید
سلام و وقت بخیر یه سوال داشتم خدمتتون اگر بنده مدل رو با اندازه میلیمتر ترسیم کنم و برای تعریف مصالح از واحد مثلا پاسکال که نیوتن بر متر مربع است تعریف کنم آیا برای انالیزم مشکلی پیش می آید؟
یا هم در ترسیم و هم واحد مصالح رو باید به میلیمتر تبدیل کنم؟
سلام
همه ابعاد در همه ماژولها (ابعاد هندسی، خواص مکانیکی و حرارتی، بارگذاری و شرایط مرزی) باید هماهنگ و یکسان باشند
بسیار سپاسگزارم لطف بزرگی کردید.
موفق باشید
با سلام
برای فورج سرد تولید پرچ پله دار معمولا دو سه قالب با سه تا شش چکش عمل شکلدهی رو انجام میدن میخواستم بدونم امکانش در آباکوس هست که مثلا یه پاس کاری رو انجام بدیم بعد جواب اون پاس رو ببریم تو یه مدل دیگه پاس بعدی رو انجام بدیم تا به آخر یا باید همه قالبها و چکشها تو یه مدل باشند و به نوبت قطعه رو به قالب بعدی منتقل کنیم؟
سلام
بله
میتونید از طریق Predefined Field کار را پیش ببرید
آموزش هم در سایت موجوده
سلام خسته نباشید ببخشید چطور میشه دو سطح رو به هم جوش داد ؟ ایا نوع جوش رو هم میشه تعیین کرد؟
و سوال اخرم چطور میشه یک جریان رو مثلا در لوله شبیه سازی کنیم و تنش حاصل از اون رو روی لوله بدست بیاوریم؟ممنون
سلام
اگر قصدتون فقط اتصال پیدا کرن دو قطعه ست و تصمیمی برای بررسی ناحیه اتصال و نیروی جوش و . . . ندارید میتونید از قید Tie استفاده کنید
اما اگر قصد مدلسازی و بررسی ماهیت فرآیند را داشته باشید موضوع متفاوت خواهد بود
اگر هم هدفتون بررسی اتصال باشه که مثال بررسی جوش در سایت موجوده؛ میتونید استفاده کنید
آباکوس گزینه ای تخصصی برای تعیین نوع جوش و . . . نداره (مگر استفاده از پلاگینهای خاص)
حل و بررسی جریان داخل مجرا در سایت موجوده؛ میتونید مطالعه کنید
سلام خیلی ممنون بابت جوابتون خیلی لطف کردید
من قصدم اینه که ضخامت اپتیموم یک لوله که جوش شده رو بدست بیارم
یعنی قصدم تحلیل فرایند جوش نیست فقط میخوام وقتی سیال رو شبیه سازی کردم برای بدست اوردن تنش حاصل از سیال رو لوله، نرم افزار تشخیص بده که این دو ناحیه به هم جوش هستند.
اگر نظر تکمیلی تون رو بهم بگید خیلی ازتون ممنون میشم خد خیرتون بده
من فکر میکنم نیاز به مدل کردن جوش به شکل هندسی خواهید داشت چون در غیر اینصورت آباکوس نمیتونه تشخیص بده که دو ناحیه به هم جوش هستند
مثال تحلیل جوش T شکل در سایت را مطالعه بفرمایید
با سلام و عرض خسته نباشید من سه تا سوال دارم
اول اینکه آیا مدل مش زنی در قسمت visualization میتونه تاثیر بزاره؟
دوم اینکه در تعریف ماده قسمت پلاستیک معادلهی جانسون-کوک هستش که تا جایی که من فهمیدم ضرائبش واسه هرفلز ثابته این ضرائب رو از کجا میشه پیدا کرد و اینکه تو چه تحلیلی از این معادله استفاده میشه تو چه تحلیلی نمیشه؟
سوم اینکه مقادیر تنش و کرنش فلزات چه در حالت تسلیم و چه در غیر اون حالت رو از کجا میشه پیدا کرد
سلام
1- بله
2- باید مقالات مشابه کار خودتون را مطالعه کنید تا بتونید به ضرایب نزدیک برسید یا اینکه تست ها اختصاصی برای استخراج ثوابت انجام بدید
در مورد اینکه کجا استفاده کنید و کجا نه هم یه سرچ ساده کنید در اینترنت؛ هر مطلبی نیاز دارید موجوده
3- کتاب Atlas of Stress-strain Curves یک نمونه از مراجعی هست که میتونید استفاده کنید ولی اگر ماده مورد نظرتون را گوگل کنید تقریبا هر داده ای که لازم دارید در اختیارتون هست (برای مواد و آلیاژهای پرکاربرد)
سلام …ممنون از مطالب مفیدتون…
سوالی که دارم مربوط به اینه که کاربرد clearance در آباکوس چیه دقیقا؟؟
سلام
در سطوح تماس مفهوم پیدا میکنه و کاربرد داره
با سلام خدمت استاد گرامی؛
چطور میتونیم به معادلات حاکم بر مبحث تنش فشاری (مثلا نحوه محاسبه و…) دست پیدا کرد؟؟
سلام
میتونید از documentation استفاده کنید
سلام استاد
من یه مدل دینامیکی دارم که متاسفانه مسئله ی تماس توش وجود داره و استفاده از هارد کانتکت هم باعث میشه تنش ها به سمت بی نهایت بره پس باید از یکی از روش هایی که گفتید برای نرمی بین سطوح استفاده کنم. اما مسئله اینه هیچ ارتباطی بین تئوری های تماس سطوح با آباکوس پیدا نمی کنم. سوال اینه که من دو تا سطح یکسان و مشخص دارم این خواص نرمی رو باید از کجا پیدا کنم؟ رابطه ی فشار بین سطوح در دوتا به اصطلاح لوله و حفره وجود داره اما این روابط چطور به ضریب نمایی یا خطی یا حالت تبیولار نرمی – فشار آباکوس مرتبط میشه؟ مثلا رابطه توضیع فشار رو بر اساس مدول و نسبت پواسن و زاویه ای که با محور تماس می سازه و … داریم حالا چطور این روابط رو به خورد آباکوس بدیم؟
می دونم وقتتون کمه برای پاسخ گویی ولی بخدا خیلی دست و پا زدم به هیچ نتیجه ای هم نمی رسم لطف کنید اگر اطلاع دارید جواب کامل بدید.
هر راهنمایی کوچکی می تواند کمک کننده باشد.
خیلی از شما ممنونم قبلا هم از راهنمایی های شما استفاده کردم.
سلام
اطلاعی ندارم
سلام
آقای سروری عزیز خسته نباشید.
من تمام مطالب داکیومنتیشن آباکوس رو خوندم تمام مطالب مربوط به کانتکت ها رو هم خوندم اما باز نمی دونم این ضرایب سختی چه خطی چه نمایی رو باید از کجا گرفت…هیچ اشتراکی هم بین روابط تئوری داده شده برای فشار بین دو سطح (حالا از هر نوعی مثلا دو استوانه یا استوانه به صفحه دو تا لوله و حفره و…) وضرایب داده شده در فرمولها آباکوس وجود نداره…یعنی فشار را بر حسب درجه و موقعیت دادن اما آباکوس فشار رو از ما بر حسب پنتریشن می خواد چیزی که اصلا توی تئوری ها پیدا نمیشه….تنها چیزی که دیدم اینه که می گن یه عدد بگیر که جوابت همگرا باشه حالا یه تقریب هایی هم گفتن ….یعنی واقعا هیچ منطقی نداره؟؟ حالا گیرم با چنتا عدد همگرا بشه بعد نتایج کدوم رو باید قبول کرد؟