جهت نما (قطب نما) یا Compass در نرم افزار کتیا، ابزاری قدرتمند برای تغییر موقعیت اشیا در فضای سه بعدی می باشد. این ابزار در گوشه سمت راست بالای ناحیه هندسی قرار گرفته و به طور پیش فرض بر دستگاه مرجع XYZ منطبق است. همچنین پایه جهت نما به موازات صفحه XY قرار گرفته است. در این آموزش کتیا قصد داریم نحوه استفاده از جهت نما در CATiA را خدمت شما دوستان عزیز بیان کنیم.
کاربردهای جهت نما در کتیا
جهت نما کاربرد زیادی دارد و در واقع ابزاری است که همواره برای سهولت جابجایی و جانمایی اشیا در کتیا از آن استفاده می شود. عمده کاربردهای جهت نما عبارت اند از:
- جابجایی و چرخاندن اشیا در فضای سه بعدی
- تغییر فرم سطوح و تعیین صفحات برش در محیط FreeStyle
- جابجایی اجزا در محیط های Assembly و Digital Mockup
- جابجایی و چرخاندن المان ها به موازات صفحه Sketch در محیط Sketcher
جابجایی در راستای محورهای مختصات: با انتخاب هر یک از محور های جهت نما و حرکت دادن ماوس در راستای آن محور، کلیه اشیای موجود در ناحیه هندسی در راستای آن محور حرکت می کنند.
جابجایی به موازات صفحات مختصات: با انتخاب هر یک از صفحات جهت نما و حرکت دادن ماوس، کلیه اشیای موجود در ناحیه هندسی به موازات آن صفحه حرکت می کنند.
چرخش حول محورهای مختصات: با انتخاب هر یک از کمان های جهت نما و حرکت ماوس در راستای آن کمان، کلیه اشیای موجود در ناحیه هندسی حول محور عمود بر آن کمان می چرخد.
چرخش آزاد: با انتخاب و حرکت دادن نقطه بالایی جهت نما، کلیه اشیای موجود در ناحیه هندسی به صورت آزاد در همه جهت ها چرخش می کند.
قرارگیری در صفحه عمود بر محورهای مختصات: با کلیک کردن بر روی هر یک از حروف X، Y و Z محورهای جهت نما، ناحیه هندسی در جهت عمود بر آن محور قرار می گیرد.
دقت کنید که با تغییر موقعیت جهت نما به روش هایی که بیان شد، موقعیت و جهت اشیا نسبت به سیستم مختصات مرجع که در سمت راست پایین ناحیه هندسی قرار دارد تغییر نخواهد کرد. در واقع با چرخش جهت نما، دستگاه مختصات مرجع هم چرخش می نماید.