میخواهم شروع به یادگیری طراحی و مدلسازی با یکی از نرمافزارهای CAD کنم و حالا با تعداد زیادی از این نرمافزارها مواجه هستم. کدام یک از این نرمافزارهای طراحی CAD میتواند برای مشاغل مهندسی که من در آینده خواهم داشت، سودمند باشد؟ تفاوت و شباهتهای نرمافزارهای طراحی CAD در چیست و کدام یک همهگیرتر و پرکاربردتر است؟ کدام نرمافزار با توجه به صنایع و دانشگاههای ایران در زمینه طراحی مهندسی به درد من میخورد؟ کتیا (CATiA) یا سالیدورک (SolidWorks)؟ اینونتور (Inventor)، nx، اتوکد (AutoCad) یا Creo کدام برای طراحی بهتر است؟
اینها سؤالهایی است که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد. انتخاب یک نرمافزار مناسب برای طراحی مهندسی که متناسب با نیازهای روز صنعت و دانشگاه باشد، شاید کمی دشوار باشد. در ادامه مطلب میخواهیم بهگونهای شما را راهنمایی کنیم که پاسخ مناسبی برای این سؤال پیدا کنید. با ما همراه باشید…
ما بهعنوان یک مهندس مکانیک یا یک طراح صنعتی و یا یک علاقهمند به طراحی مهندسی، نیازمند یادگیری حداقل یک نرمافزار طراحی CAD هستیم. به اطراف خود نگاه کنید. هرکدام از صنایعی که پیرامون ما قرار دارند، توجه خاصی به یکی از این نرمافزارهای طراحی CAD دارند. اجازه بدهید مروری بر روی نامآشناترین نرمافزارهای طراحی CAD مورد استفاده در ایران داشته باشیم. در این آموزش کتیا مقایسه جامعی پیرامون نرم افزارهای محبوب طراحی در دنیا خواهیم داشت.
نبرد بزرگان: مقایسه نرمافزارهای طراحی CAD
Solidworks – CATiA – Inventor – Creo – AutoCad
سرفصلهای این آموزش:
- سالیدورک SolidWorks
- اتوکد AutoCAD
- کتیا CATIA
- پرو/اینجینیر Pro/ENGINEER (کرئو Creo)
- اینونتور Autodesk Inventor
- مکانیکال دسکتاپ
- اِن ایکس NX
- تاپ سالید TopSolid
- سالید اج Solid Edge
- مقایسه نرمافزارهای طراحی مکانیکی CAD
- جمعبندی نهایی: کتیا یا سالیدورک یا اینونتور
نرمافزار سالیدورکس SolidWorks
نرمافزار SolidWorks توسط شرکت سالیدورکس در سال 1995 عرضه شد و هماکنون بهعنوان زیرمجموعهای از شرکت Dassault Systemes محسوب میشود. SolidWorks بهمنظور طراحی مکانیکی بهصورت سهبعدی توسعه یافت. نرمافزار SolidWorks توانایی طراحی قطعات مکانیکی در سه محیط Part (طراحی قطعه)،، Assembly (مونتاژ) و Drawing (نقشهکشی) و همچنین توانایی تحلیل قطعات طراحیشده را با بهرهگیری از نرمافزار COSMOS دارد.
نرمافزار SolidWorks امکان انجامم عملیات مدلسازی، ورقکاری، جوشکاری، قالبسازی، ریختهگری و تزریق پلاستیک را به کاربر میدهد. از مزایای نرمافزار سالیدورکس میتوان به محیط کاری آسان و توانایی طراحی سریع، توانایی ورود و خروج فایلها با فرمتهای مختلف، چیدمان مناسب ابزارها و منوها، استفاده از استانداردهای جدید مهندسی و مدیریت اسناد طراحی و ساخت را نام برد.
نرمافزار اتوکد AutoCAD
نرمافزار AutoCAD توسط شرکت آمریکایی Autodesk در سال 1982 طراحی و عرضه شد. نرمافزار اتوکد را میتوان بهعنوان یکی از نخستین نرمافزارهای طراحی به کمک کامپیوتر برای کامپیوترهای شخصی دانست. نسخههای اولیه نرمافزار AutoCAD، امکان طراحی دوبعدی جهت ترسیم نقشههای صنعتی و معماری را فراهمم میکرد.
در نسخه اتوکد 2007، قابلیتهای سهبعدی زیادی به نرمافزار اضافه شد و در نسخههای بعدی با بهکارگیری قابلیت Mesh Modeling و عملیات پارامتریک، توانایی نرمافزار اتوکد در طراحی دوبعدی و سهبعدی ارتقا یافت. نرمافزار AutoCAD با سه محیط اصلی AutoCAD Classic (دوبعدی)، 3D Modeling (سهبعدی) وDrafting & Annotation (نقشهکشی)، میلیونها کاربر در سراسر دنیا دارد. نرمافزار اتوکد را میتوان بهعنوان بهترین نرمافزار نقشهکشی در دنیا دانست.
نرمافزار کتیا CATIA
نرم افزار کتیا (CATIA) توسط شرکت Dassault Systemes در سال 1981 طراحی و با همکاری شرکت IBM به بازار عرضه و بهعنوان یک نرمافزار قوی برای طراحی، تحلیل و ساخت به کمک کامپیوتر (CAD/CAE/CAM) مطرح شد. نرمافزار CATiA را میتوان رقیب اصلی نرمافزارهای Pro/ENGINEER و Unigraphics NX دانست. نرمافزار کتیا با قابلیت ذخیرهسازی روند طراحی و ویرایش آن در درخت مشخصات، حفظ ارتباط بین فایلها و تلفیق همزمان قطعات صلب (Solid)، سطوح (Surface) و المانهای سیمیی (Wireframe) با کاهش زمان، هزینه و خطای طراحی، محیطی مناسب و کاربرپسند (User Friendly) فراهم آورده است.
نرمافزار CATIA با بیش از 100 محیط کاری، قابلیت طراحی و مونتاژ قطعات، تهیه نقشههای دوبعدی، طراحی سطوح پارامتریک و پیچیده، طراحی سازه، قالبسازی، مهندسی معکوس با ابر نقاط، ورقکاری، طراحی با استفاده از عکس، ماشینکاری، پایپینگ، طراحی مکانیزم، تحلیل، تهویه مطبوع، طراحی ارگونومی، طراحی جوش،، تلرانسگذاری، طراحی تجهیزات الکتریکی، مدیریت پروژه، مدیریت کارخانه و … را دارد. هماکنون شرکتهای بزرگ دنیا نظیر Boeing، Airbus، Audi، BMW، Bosch، Volvo، Toyota، Nissan، Ford و KIA Motor از نرمافزار کتیا استفاده میکنند.
نرمافزار پرو/اینجینیر Pro/ENGINEER
نرمافزار Pro/ENGINEER توسط شرکت آمریکایی PTC در سال 1987 طراحی و عرضه شد و در سال 2010 به کرئو (Creo) تغییر نام داد. نرمافزار پرو/اینجینیر را میتوان بهعنوان یکی از قویترین نرمافزارهای طراحی، تحلیل و ساخت به کمک کامپیوتر (CAD/CAE/CAM) در جهان دانست. نرمافزار (Pro/ENGINEER (Creo دارایی محیطهای تخصصی برای مدلسازی، نقشهکشی، مونتاژ، قالبسازی، ماشینکاری، تحلیل، تزریق پلاستیک و … است. نرمافزار کرئو توسط شرکتهای بزرگ دنیا نظیر Boeing، Audi، Toyota، Siemens و Volkswagen مورد استفاده قرار میگیرد.
نرمافزار اینونتور Autodesk Inventor
نرمافزار Inventor توسط شرکت آمریکایی Autodesk در سال 1999 انتشار یافت. نسخههای بعدی اینونتور کمکم جای خود را در میان کاربران طراحی مکانیکی باز کرد، بهگونهای که در سال 2007 عنوان پرفروشترین نرمافزار مدلینگ جهان را به خود اختصاص داد. از عوامل موفقیت نرمافزار اتودسک اینونتور میتوان به سازگاری کاملل با نرمافزار AutoCAD و پشتیبانی از نقشههای طراحی شده توسط نرمافزار Mechanical Desktop اشاره کرد. نرمافزار Inventor دارای قسمتهای مختلفی نظیر Partt Modeling (طراحی قطعه)، Assembly (مونتاژ قطعات)، Drawing (نقشهکشی)، Sheet Metal (ورقکاری)، Weldment (جوشکاری)، Presentation (متحرکسازی)، Piping (لولهکشی)، Frame Generation (طراحی سازه) و … میباشد.
نرمافزار مکانیکال دسکتاپ Autodesk Mechanical Desktop
نرمافزار Mechanical Desktop توسط شرکت آمریکایی Autodesk در سال 2000 منتشر شد. نرمافزار مکانیکال دسکتاپ بر پایه نرمافزار AutoCAD طراحی و عرضه شد، بهگونهای که برای ترسیمات دوبعدی از آن بهره میگرفت. نرمافزار اتودسک مکانیکال دسکتاپ با استفاده از دستوراتی ساده، امکان مدلسازی، مونتاژ و تهیهه نقشههای دوبعدی را فراهم مینمود. Mechanical Desktop به دلیل عدم توانایی در رقابت با سایر نرمافزارهای طراحی مکانیکی نظیر SolidWorks از چرخه رقابت خارجج شد و شرکت Autodesk پس از نسخه 2009، ویرایش دیگری به بازار عرضه نکرد.
نرمافزار اِن ایکس NX
نرمافزار NX که سابقاً Unigraphics (یونیگرافیکس) نامیده میشد توسط شرکت Siemens PLM آمریکا (شاخه نرمافزاری شرکت زیمنس آلمان) در سال 1973 منتشر شد. نرمافزار NX امکانات فراوانی نظیر اتوماسیون صنعتی، طراحی و مدلسازی صنعتی، تحلیل، شبیهسازی مکانیزمها و ساخت در اختیار کاربران قرار میدهد.
نرمافزار اِن ایکس با دارا بودن بیش از 240 ماژول نظیر مهندسی بر اساس اطلاعات (KBE)، فرآیندهای خودکار مهندسی، طراحی جوش و طراحی خودکار قالبهای تزریق پلاستیک، مورد توجه صنایع هواپیمایی، اتومبیلسازی، صنایع High Tech و سایر صنایع مصرفی قرار دارد. در این نرمافزار بهواسطه بهرهگیری از هسته مرکزی مدلسازز Parasolid، توانایی مدلسازی با سرعت بسیار بالا و حجم فایل نهایی کوچک و امکان تبدیل و ترجمه دادهها به بیش از 230 برنامه CAD وجود دارد.
نرمافزار تاپ سالید TopSolid
نرمافزار TopSolid توسط شرکت نرمافزاری Missler ارائه و پشتیبانی میشود. نرمافزار TopSolid مجموعه کاملی برای طراحی چندبعدی فرآیندهای صنعتی، مدلسازی فرآیندهای قالبسازی، ریختهگری، ماشینکاری، تراشکاری، برشکاری، چوبکاری، سنگتراشی، ورقکاری، مدیریت و کنترل پروژه، طراحی خط تولید، تعیینن ترتیب فرآیندهای صنعتی و … در اختیار کاربران قرار میدهد. نرمافزار TopSolid راهکارهایی برای کاهش زمان ماشینکاری، کاهش هزینههای ابزار و افزایش کیفیت محصول ارائه میدهد. امروزه بیش از 10000 شرکت در سراسر جهان از نرمافزار تاپ سالید استفاده میکنند.
نرمافزار سالید اج Solid Edge
نرمافزار Solid Edge توسط شرکت آمریکایی Siemens PLM (شاخه نرمافزاری شرکت زیمنس آلمان) در سال 1995 منتشر شد. نرمافزار سالید اج امکان طراحی قطعه، مونتاژ، نقشهکشی، مدلسازی سطوح پیچیده، ورقکاری، شبیهسازی دینامیکی، قالبسازی، تحلیل تنش و حرارت و … را دارد. از دیگر ویژگیهای نرمافزار Solidd Edge میتوان به توانایی بالا در مهندسی معکوس، بستههای نرمافزاری مکمل نظیر قطعات استاندارد و قالبسازی، بهکارگیری موتور شبیهساز Femap و سازگاری با سایر نرمافزارهای Siemens نظیر NX اشاره کرد.
مقایسه نرمافزارهای طراحی مکانیکی CAD
مراکز مهم تحقیقاتی، انواع مقایسهها را برای گروههای مختلف نرمافزاری ارائه میدهند. برای نرمافزارهای طراحی مکانیکی CAD، این مقایسهها میتواند شامل مواردی نظیر توانایی مدلسازی دوبعدی و سهبعدی، کارایی در صنایع مختلف (هواپیمایی، خودروسازی، پزشکی، انرژی و …)، سهم بازار، رضایت مشتری، پشتیبانی از فرمتهای مختلف ورودی و خروجی، تعداد زبانهای محیط کاری، پشتیبانی از انواع سیستم عاملها، دارا بودن نسخههای دانشگاهی، خدمات پس از فروش، قیمت و کاربرپسند بودن باشد.
هر یک از این موارد میتواند بهعنوان یک پارامتر مهم برای انتخاب نرمافزار مناسب جهت یادگیری مورد توجه قرار بگیرد. اما بهطورکلی برای کشور ایران بسیاری از این پارامترها در حاشیه قرار میگیرند. مثلاً به علت دسترسی آسان به هر نرمافزار، پارامتر قیمت اهمیت خود را از دست میدهد، درحالیکه این پارامتر در سایر کشورها، یک عامل تعیین کننده است. اجازه بدهید نگاهی به سهم بازار نرمافزارهای CAD در سال 2016 داشته باشیم.
در جداول زیر میتوانیم مقایسه بین 9 نرمافزار AutoCAD – CATIA – NX – Pro/ENGINEER (Creo) – SolidEdge – SolidWorks – Inventor – AutoCAD Mechanical و TopSolid را از لحاظ پارامترهای مختلف نظیر زمینه مورد استفاده، کاربران، قابلیتهای مدلسازی، صنایع مورد استفاده، ماژولهای اصلی، ابزارهای طراحی سطوح پیشرفته، معماری، الکتریکی، ورقکاری، فرمت فایلهای ورودی و خروجی، سیستم عاملها و زبانهای قابل پشتیبانی مشاهده کنیم.
تذکر: دقت نمایید که این مقایسه برای یک نسخه خاص در یک مقطع زمانی ارائه شده است و در نسخههای دیگر امکان تغییرات وجود دارد.
1. مقاصد استفاده، کاربران هدف، قابلیتهای اصلی
2. صنایع مورد استفاده
3. ویژگیهای نقشهکشی، مدلسازی، رندرینگ، بهرهوری، مشارکتی
4. ویژگیهای پیشرفته سطوح
جمعبندی نهایی: کتیا یا سالیدورک یا اینونتور یا … ؟!
حال باید پاسخ دهیم که کدام نرمافزار بهتر است؟ CATIA or SolidWorks، Inventor و Pro/ENGINEER یا AutoCad و…؟ درست مانند این است که بپرسیم کدام ماشین بهتر است؟ BMW یا Mercedes؟
درواقع میتوانیم بگوییم هیچ پاسخ صحیحی برای این سؤال وجود ندارد. البته اگر سؤال را اینگونه محدود کنیم که کدام نرمافزار برای طراحی 2D و کدام برای 3D مناسبتر است، شاید پاسخ واضحتری داشته باشیم. ممکن است برای تصاحب یک شغل مجبور شویم یکی از این نرمافزارها را فرابگیریم و اینکه کدام نرمافزار ارجح است کاملاً بستگی به محل اشتغال ما دارد!
از طرفی ممکن است ده نرمافزار طراحی CAD فراگرفته باشید. حالا برای استخدام به یک شرکت معتبر صنعتی مراجعه کردهاید و پس از بررسی رزومه، از شما پرسیده میشود آیا نرمافزار یازدهم را بلد هستید؟!
پس به نظر شما چه باید کرد؟ آیا باید ابتدا شرکت و صنعت مورد نظر خود را انتخاب کنیم و سپس متناسب با نیاز آنها یک نرمافزار را فرابگیریم؟ مطمئناً پاسخ این سؤال منفی است. آنچه اهمیت پیدا میکند این است که ما طی یادگیری یک نرمافزار طراحی CAD با روند طراحی آشنا میشویم و خوشبختانه در تمام نرمافزارهای CAD این روند مشابه است. یعنی وقتی روش طراحی یک قطعه از طریق دوران است، در تمام نرمافزارهای CAD میتوانیم ابزار Revolve را پیدا کنیم. فقط تفاوت در نحوه استفاده، نوع ورودیها و اولویتهای انتخابی است.
بنابراین کار ما زیاد هم سخت نیست! بهعنوان جمعبندی مطالب فوق، میتوانیم بگوییم که ما میبایست با توجه به کاربرد و همهگیر بودن، یکی از نرمافزارهای CAD را انتخاب و با تسلط زیاد فرابگیریم. سپس با توجه به علاقه و زمانی که در اختیار داریم به یادگیری نرمافزار دیگری مبادرت کنیم و البته یادگیری نرمافزار دوم، بهمراتب راحتتر و سریعتر خواهد بود. زیرا همانطور که اشاره کردیم، یادگیری روند طراحی مهمتر از محل قرارگیری ابزارهاست.
از بین نرمافزارهای اشاره شده، نرمافزار CATIA V5 را میتوان با اطمینان بیشتری برای شروع انتخاب کرد. زیرا در سالهای اخیر در ایران بهشدت مورد توجه صنعت و دانشگاه قرار گرفته است و همچنین نرمافزار کتیا از لحاظ قدرت و توانایی دارای قابلیتهای فراوانی در زمینه طراحی مکانیکی، طراحی سطوح پیچیده، ورقکاری، ماشینکاری، طراحی مکانیزم، طراحی ارگونومی، مهندسی معکوس و … است.
اما… شاید در طی پرس و جوی خود با این پاسخ مواجه شوید که کار صنعت ما صرفاً با نرمافزار AutoCAD راه میافتد!
با سلام در خصوص ارتباط CATIA و SMARTEAM می خواستم بدانم. آیا با نصب SMARTEAM ، CATIA هم نصب خواهد شد و یا اینکه نیاز به نصب جداگانه SMARTEAM ، خواهد بود. SMARTEAM را چگونه باید در سیستم نصب نمود.
سلام
قبلا در لینک زیر به پرسش شما پاسخ داده شده است.
https://umec.ir/introduction-to-catia/#comment-3205
سلام.
من با نرم افزار تکلا استراکچرز سه سال کار کردم. رشته تحصیلیم مدیریت پروژه ست. حالا بیکار شدم. بنظرتون اگر بخوام آباکوس یا اینونتور رو بطور حرفه ای یاد بگیرم برای کار… آیا باید حتما مکانیک خونده باشم؟ منظورم اینه که کسی که با تکلا کار می کرده آیا میتونه با این نرم افزارهام کار کنه یا اینکه باید برای دونستن استاندارد ها حتما مکانیک خونده باشه؟ آیا امکانش هست استانداردهای لازم رو بصورت آزاد مطالعه کرد؟ خواهش می کنم جواب منو بدید چون میخوام براش وقت بذارم برای کار. مچکرم.
با سلام و تبریک سال نو
در حوزه نرم افزارهای طراحی نظیر کتیا، سالیدورکس و اینونتور به دانش خاص مکانیکی نیاز ندارید و فقط باید توانایی نقشه خوانی را داشته باشید و با برخی استانداردهای نقشه کشی آشنا باشید که به صورت خودآموز می توانید یاد بگیرید. اما در حوزه تحلیل برای فراگرفتن و استفاده صحیح و حرفه ای از نرم افزارهایی نظیر آباکوس و انسیس نیاز به دانش مکانیکی و آشنایی با مفاهیم اجزای محدود، استاتیک، مقاومت مصالح، پلاستیسیته و … دارید.
موفق باشید…
سلام.نوشتید برا یادگیری نرم افزار کاتیا و سالید نیازمند دانش خاصی از رشته مکانیک نیس,و میشه خودخوان یادش گرفت.شرکت عموی من نیازمند یه مهندسه که طراحی یاد بگیره.من از کجا شروع کنم ,رشته دانشگاهیم مهندسی الکترونیک هستش,ممنون میشم پاسخ بدید
سلام
شما باید تا حدی نقشه کشی و نقشه خوانی بلد باشید که البته توی رشته الکترونیک هم این درس را احتمالا داشتید. در کل باید تجسم سه بعدی و دید طراحی داشته باشید. برای شروع میتونید از نقشه ها و مدلهای ساده استفاده کنید.
البته صحبت من در مورد عدم نیاز به دانش مکانیک صرفا در نحوه استفاده از نرم افزار برای نقشه ها و مدلهای موجود بوده و پرواضح است که برای یک طراحی جدید باید درکنار مدلسازی، از تحلیل مهندسی و سایر مسائل نظیر ارگونومی، علم زیبایی شناختی و … هم استفاده بشه.
موفق باشید.
سلام جناب مهندس حالتون خوبه؟
من یه فایل cad دارم که با کتیا V5 2015 طراحی شده
با کتیای خودم که V5R20 هستش نتونستم بازش کنم
ینی باز میشه ولی نمودار درختیشو نمیاره و نمیتونم ادیتش کنم
مجبور شدم کتیا 2015 رو دانلود کنم
با رجیسترش خیلی مشکل بود ولی درست رجیسترش کردم
الان کلیک میکنم رو نرم افزار اصلا باز نمیشه
چیکار میتونم بکنم؟
ممنون میشم اگه راهنماییم کنید
سلام
ممنون
روش نصب در نسخه CATIA V5-6R2015 متفاوت است و باید دقیقا طبق دستورالعمل انجام دهید. در این مورد به طور قطع نمیشه نظری داد اما شاید لازم باشه نسخه قبلی را پاک کنید و نسخه جدید را از ابتدا نصب کنید.
موفق باشید…
سلام من یه دانشجو ترم اولی مکانیک هستم می خواستم بدونم کدوم نرم افزار رو یاری شروع انتخاب کنم
ممنون از سایت خوبتون
سلام
فعلا میتونید نرم افزارهای مدلسازی را شروع کنید. نظر شخصی بنده با دلایل بسیاری نرم افزار CATIA است.
موفق باشید
ممنون از راهنمایی تون
خواهش میکنم
موفق باشید…
با سلام من دانشجوی ترم 4 مهندسی مواد (متالورژی)هستم
در دوره اینونتور در فنی حرفه ای شرکت کردم
ایا این نرم افزار کمکی برای اینده شغلی بنده خواهد کرد؟
یا ربطی به رشته من ندارد
سلام
تسلط داشتن بر یک نرم افزار مدلسازی سه بعدی در هر رشته ای میتواند به شما کمک کند. مطمئناً این نرم افزار در مقاطع بالاتر و در مواجه با پروژه ها و طرح های صنعتی برای شما کارآمد خواهد بود.
موفق باشید…
باسلام.
مطالب بسیار عالی بودن و نتیجه گیری عالی تر ….
سپاس از زحمات شما مهندس عزیز….
سلام
خوشحالم که مطالب برای شما مفید واقع شده اند. رضایت شما موجب قوت قلب ماست.
موفق باشید…
سلام
باتشکر از سایت خوبتون. سوالی در مورد pro-engineering داشتم.
وقتی در محیط مونتاژ دو پارت از مکان های متفاوت را وارد کرده و مونتاژ می کنیم و سپس فایل مونتاژی را در جای متفاوت از جای آن دو فایل ذخیره نموده و می بندیم و دوباره باز می کنیم، دیگر فایل مونتاژی مسیر آن دو فایل را نمی شناسد. چرا این اتفاق می افتد و چگونه می توان این مورد را اصلاح نمود.
سلام
همواره فایل مونتاژ و فایل قطعات را در یک پوشه کنار هم قرار دهید.
با سلام و احترام
دوست عزیز من دانشجوی مهندسی مکانیک هستم و الان اتوکد رو بحث های مربوطه رو یاد گرفتم بنظر شما برای برنامه بعدی بهتره کتیا رو شروع کنم یا سالید البته بهتره بگم که من میخوام طراحی قطعات یا بدنه خودرو رو یاد بگیرم و انجامش بدم و برای کارهم خارج از کشور میخوام کارکنم بنظر شما برای طراحی قطعات خودرو یا بدنه اون کدوم برنامه بهتر و کارامد تره؟ و بعنوان سوال دوم میخواستم بپرسم که بجز برنامه های طراحی نرم افزار مورد نیاز برای مهندس مکانیک چه چیزهایی هست مثلا افیس یا موارد دیگه ای که مورد نیازه؟ممنون از راهنماییتون.
سلام
برای طراحی بدنه خودرو باید کتیا را فرابگیرید، بدلیل اینکه در بحث طراحی سطوح بدنه خودرو فوق العاده قوی است. در ارتباط با سوال دوم ، بهتره علاوه بر نرم افزار طراحی، یک نرم افزار تحلیل هم متناسب با علاقه و نیازتون یاد بگیرید. همچنین نرم افزارهای عمومی نظیر مجموعه آفیس ضروری است، نرم افزارهای گرافیکی نظیر فتوشاپ هم خیلی میتونه کمکتون کنه.
متشکرم حالا به نظر شما برای طراحی قطعات ترمودینامیکی مثله برخی قطعات خودرو یا موتور های هواپیماها و نظیر اینها چه برنامه تحلیلی مناسبه و اینکه همین اتوکد که الان فراگرفتمش ایا به درد اینکاره من میخوره؟یا نه؟چون شنیدم بیشتر برای بچه های عمران و معماری مناسبه.
در بحث اینگونه تحلیل ها معمولاً نرم افزارهایی نظیر Fluent و Ansys CFX استفاده میشه، ضمن اینکه نرم افزارهای خاص تری هم وجود داره که در مطلب تحت عنوان نرم افزارهای مهندسی مکانیک به آنها اشاره شده است.
نرم افزار اتوکد مادر نرم افزارهای نقشه کشی است و مطمئن باشید در ادامه راه مهندسی خود از آن به کررات استفاده خواهید کرد.
خیلی ممنون مهندس
من یک پک اموزشی گرفتم که اموزش 3d اتوکد هستش و مبناش اینه که ما 2d اون رو کامل بلد هستیم.به همین علت من تو مسائل دو بعدی یه مقدار مشکل داشتم شما اموزشی دارید که بتونه یکم مسائل دوبعدی که شامل دستورات و طریقه کار با ابزارهای دوبعدی هست رو فرا بگیرم مخصوصا رسم انحنا ها.
فایلهای آموزشی زیادی برای اتوکد دوبعدی میتوانید در سایتهای مختلف پیدا کنید. البته این آموزشها کامل نیستند اما برای آشنایی کافی هستند.
سلام دوست عزیز من یک مهندس مکانیک هستم با ۱۲ سال سابقه کار، اتوکد دوبعدی را کامل مسلط هستم و کتیا هم قسمت اسکچ ، پارت ، اسمبلی و درفتینگ رو مسلط هستم ، میخواستم بدونم برای پیدا کردن فرصتهای بهتر شغلی آیا دانش کتیا رو کامل کنم و به بقیه ماژولها مسلط بشم یا اینکه سالید ورکز رو بطور کامل یاد بگیرم؟ فکر میکنید برای بازار کار داخل و خارج کشور کدوم تصمیم منطقی تر هست و در پایان اینکه برای یک نرم افزار تحلیل از ماژولهای کتیا یا سالید استفاده کنم یا سراغ یک نرم افزار قدرتمندتر برم؟ ممنون میشم از پاسختون
سلام و وقت بخیر
اگر در مسأله کاری به زمینه های نرم افزاری و مخصوصاً نرم افزارهای طراحی علاقه مند هستید، پیشنهاد میکنم در نرم افزار کتیا علاوه بر محیط های ذکر شده، طراحی سطوح را فرا بگیرید، چراکه با فراگیری طراحی سطوح کتیا، دست شما برای هر نوع طراحی باز خواهد شد و می تونید از اون به عنوان یک ابزار قدرت استفاده کنید. ضمن اینکه متناسب با نوع کاری که انجام میدهید فراگیری محیطهای ورق کاری، طراحی قالب و طراحی مکانیزم نیز در نوع خود جذاب و کارآمد هستند. در واقع با فراگیری این محیطها، میتونید از کتیا به عنوان یک غول طراحی! استفاده بیشتری ببرید.
در زمینه تحلیل شاید بهتر باشه از نرم افزار آباکوس یا انسیس استفاده کنید، ضمن اینکه انتخاب نرم افزار تحلیل، به نوع مسأله مورد تحلیل شما بستگی داره.
موفق باشید…
سلام ببخشید شاید سوالم به اینجا ربطی نداشته باشه من تو درس مکانیک محیط پیوسته خیلی ضعیف ام بدلایلی نتونستم سر کلاس حاضر شم(هر چند قدرت انتقال مطلب استاد هم ضعیف بود)
چون میدونستم شما یک کتاب از محیط پیوسته ترجمه کردید میخواستم یک راهنمایی ازتون بگیرم چه رفرنسی رو بخونم کتاب ها هم با هم متفاوته نزدیک امتحانتمه
سلام
با توجه به گستردگی مباحث درس مکانیک محیطهای پیوسته و تنوع روشهای حل مسائل مختلف آن و با توجه به اینکه هدف شما برای امتحان است، رفرنس معرفی شده از طرف استاد مربوطه و جزوه ایشان را مطالعه کنید و علی القاعده در این فرصت محدود تا امتحان، رجوع به رفرنس دیگر توصیه نمیشه.
موفق باشید
سلام برای استفاده از ماژول های مختلف اتوکد مثل P&ID یا مکانیکال باید چه برنامه ای نصب کنم؟!!
آیا نصب اتوکد همه ماژول ها را در برمیگیرد یا همه به صورت جداگانه باید نصب شود؟!
سلام
نرم افزار Autodesk AutoCAD P&ID را نصب کنید.
برخی ماژول ها بصورت جداگانه هستند.
سلام
بنده تولید کننده قطعات خودرو هستم و به صورت کاملا اتفاقی مطالب این سایت را مطالعه کردم
آقای مهندس باقریان بسیار مطالب شما مختصر و مفید میباشد برای شما آرزوی پیروزی دارم.
سلام
خیلی ممنون از محبت شما.
شما هم در کار و زندگی موفق و پیروز باشید
بسیار عالی
سپاس
واقعا کسی که این مطالب رو تهیه کرده یک بار هم از این نرم افزار ها استفاده نکرده . یک نگاه به جداول مقایسه ای بندازین میفهمید که نویسنده چندتا جمله رو ترجمه کرده و مقایسه جداولش مال سال 1900 می باشد . اصلا مگه میشه کتیا خروجی step نده یا نرم افزار solid works خروجی 3dpdf نده ؟ کتیا که آخر سطح سازی هستش بعد اینهمه قابلیت تیک نخورده؟
با سلام و درود
اولاً مقایسه انجام شده شامل گردآوری اطلاعات مربوط به تولید کنندگان و کاربران این نرم افزارها در سطح دنیاست و در نوع خود کاملاً بی نظیر است.
دوماً با نگاهی عمیق به مقایسه انجام شده و گستره مقایسه، پرواضح است که شاید نتوانید کسی را در دنیا پیدا کنید که همزمان از همه این نرم افزارها استفاده کرده باشد و بتواند مقایسه جامعی برای این نرم افزارها تهیه کند.
سوماً با کمی دقت متوجه می شوید خروجی با فرمت stp برای نرم افزار کتیا تیک خورده است، چون کتیا مستقیماً فرمت stp را تولید می کند نه step را. کمااینکه این دو فرمت یکسان هستند و فایل سه بعدی را با فرمت متنی ASCII تحت استاندارد ISO 10303-21 ذخیره می کنند.
چهارماً مطمئن باشید تعصب شما نسبت به کتیا بیشتر از نگارنده این متن نیست! لذا صرف مشاهده چند ابزار سطح سازی در کتیا نمیتوانید قابلیت سطح سازی سایر نرم افزارها را نادیده بگیرید و این فقط به علت ناآگاهی و عدم مشاهده توان بالای سایر نرم افزارهاست و البته علت اصلی، همه گیر شدن کتیا در ایران است و عدم اطلاع از توان غولهای نرم افزاری آمریکایی است.
پنجماً عرصه برای بهره مندی از معلومات و توان شما در خصوص نرم افزارهای طراحی کاملاً باز است. لذا با تهیه یک مقایسه جامع و کامل و عاری از خطا، سایرین را نیز بهره مند نمایید.
ششماً با توجه به تغییرات سریع و افزایش توانمندی نرم افزارها، به هیچ وجه نمیتوان مقایسه ای ارائه داد که اعتبار صد درصدی خود را بیش از یکسال حفظ نماید.
هفتماً در یک مقایسه با این حجم، امکان وجود چند اشتباه کاملاً عادی و اجتناب ناپذیر است.
در پایان اینکه از نظر جنابعالی متشکریم به امید بهبود کیفیت مطالب
و اینکه استفاده از تنوین عربی برای کلمات فارسی غلط است فلذا استفاده از دوماً و سوماً و چهارماً و… صحیح نیست اما در اینجا استفاده کردیم.
با سلام.
ضمن عرض خسته نباشید.
اطلاعات خوبی بود. فقط به نظر من جدول ها که اگر درست خاطرم باشه از آقای جمشیدی شروع شد. خیلی محل سوال هستن؛ حذف کردنشون بهتر از بودنشون هست.
شاد و تن درست باشید.
داشتم می خوندم منتظر بودم تمام بشه متن بعد پیام بزارم که آقا لطفاً از شکل درست نگارش واژه ها استفاده کنید!! که دیدم در آخر نوشتید: “و اینکه استفاده از تنوین عربی برای کلمات فارسی غلط است فلذا استفاده از دوماً و سوماً و چهارماً و… صحیح نیست اما در اینجا استفاده کردیم”
با این وجود راه بهتر از نظر من این هست که بنویسید: “دوم اینکه ، سوم اینکه و …”
سپاس
ممنون
خداوند شما را حفظ نماید.
اگر امکان داره یه توضیح کوچیک بدید در مورد اینکه برای مدل کردن تاسیسات یک متور خونه مثلا، یا ایستگاه تقویت فشار گاز، نرم افزار autocad mechanical بدرد می خوره یا inventor …یا کلا هر دو برای این کار هستند و فقط یکی مثلا ساده تره….سوال بعد اینکه کتابخانه قطعات که در autocad mechanical وجود داره توی inventor هم هست؟
تشکر
قاعدتاً نرم افزار Inventor قابلیت های بیشتری برای مدلسازی داره. اما امکان داره برای مدلسازی تأسیسات به نرم افزارهای تخصصی مرتبط نیاز داشته باشید.
مطلب بسیار فوق العاده بود و بابت تهیه و زحمتی که کشیدید قدردانی میکنم .
من با توجه به تجربه اندکی در خصوص دو نرم افزار کتیا و سالیدورکز متوجه تقاوتهای بسیاری شدم که در آخر سالیدورکز در کنار کتیا یه نرم افزار کوچک به نظر میرسه .
مثلا در بحث طراحی سطوح فقط یک محیط طراحی سطوح کتیا به اندازه کل نرم افزار سالیدورکز گستردگی داره . (با اغراق البته )
با عرض سلام
تشکر بابت مقاله مفیدی که ارائه کردید. میخواستم درخواست کنم نرم افزار های نام برده را از نظر قدرت سیستم مورد نیاز هم مقایسه کنید و همچنین چرا از تری دی مکس صحبتی نشد؟ مکس در بحث مدلینگ چه جایگاهی دارد؟
با تشکر
سپاس از نظر شما
موضوع بحث ما نرم افزارهای مهندسی مکانیک بود
3ds max نرم افزار تخصصی ست که باید بصورت ویژه بررسی شود
سلام و وقت بخیر
ببخشید چنتا سوال داشتم اگه ممکنه لطفا
درمورد نرم افزار های طراحی بین سالیدورک و کتیا کودوم بهتره برا یادگیری ؟
1 از نظر سختی و راحتی کار کردن باهاش و یا ایجاد طرح
2. از نظر جامع بودنشون
3.از نظر وابسته بودن به نرم افزارای دیگه
4. و از نظر بازار کار و صنعت در کشورمون
و اینکه کودم قسمتای نرم افزار لازم و ضروری هست برا یادگیری برا انجام پروژه های دانشگاهی و طراحی های پیشرفته؟
(1.مهندسی معکوس و
2.طراحی سطوح پیشرفته یا همون شیپ دیزاین و
3.ورق کاری ، تحلیل المان محدود ، فرمول نویسی ، Free Style و
4.طراحی قالب و
5.دوره ماشینکاری و
6.طراحی بدنه و رندرینگ)
ممنون میشم در این خصوص راهنمایی بفرمایید
با تشکر
سلام و وقت بخیر
با توجه به نیازتون از هر کدام میتونید استفاده کنید، در کل سالیدورک ساده تر از کتیا است، اما کتیا بسیار جامع تر است، از لحاظ بازار کار و صنعت داخل کشور به احتمال قوی کتیا طرفدار و کاربرد بیشتری داره.
یادگیری قسمت های مختلف هم بستگی به نیازتون داره، اما در مورد طراحی علاوه بر محیطهای پایه، بهتره محیطهای طراحی سطوح را یادبگیرید، در کل طراحی سطوح تمام نیاز شما برای طراحی اعم از ساده یا پیچیده را برآورده می کنه. یادگیری بقیه محیطها هم با توجه به نیازتون میتونه انجام بگیره.