اهداف آموزش: با مطالعه این آموزش کاربردی با مفاهیم اصلی در مدلسازی و آنالیز فرآیند شکست و آسیب کامپوزیتهای بتنی تقویت شده “Fibre Concrete Composites” در آباکوس آشنا خواهید شد. همچنین قادر خواهید بود الزامات مورد نیاز در مدلسازی شکست و آسیب بتنهای تقویت شده، نحوه وارد کردن پارامترهای شکست بتنهای تقویت شده و مراحل مدلسازی مورد نظر در ABAQUS را فراگیرید و بنا به نیاز، مفاهیم اصلی این آموزش را در مدلسازی انواع هندسه، بارگذاری، شرایط مرزی و . . . در حوزه مسائل گوناگون مهندسی عمران بکار گیرید.
بتنها را باید از مهمترین مواد مورد استفاده در مهندسی عمران به شمار آورد. زمانی که این ماده تحت بارهای فشاری دچار تغییر شکل میشود، در کنار استحکام بالای فشاری رفتاری غیرخطی از خود نشان میدهد. اما زمانی که بتن تحت بارگذاری کششی قرار میگیرد به شدت ضعیف عمل کرده و به دلیل شکلگیری ترک و شکست ترد، استحکام کششی محدودی پیدا میکند. مهندسین برای برطرف کردن این ضعف، افزودن میلههای فولادی در بستر بتنی را پیشنهاد دادند. در کنار این موضوع SFRCها به دنیای مهندسی عمران معرفی شدند. این نوع از بتنها از الیاف ناپیوسته کوچک فولادی بجای میلههای تقویتی در بتن بهره میبردند.
فلسفه استفاده از هر دو گزینه (میله تقویتی و SFRC) ارتقای رفتار ترد بتن در کشش و سوق دادن رفتار آن به سمت رفتار نرم است. شکل زیر گویای همین موضوع است.
آنچه که اتفاق میافتد اینست که زمانیکه بتن تحت کشش ترک میخورد، الیاف SF بار کششی را تحمل کرده و منجر به شکلگیری یک رفتار نرم در بتن تحت کشش میشوند.
سطح مشترک الیاف تقویتی و زمینه بتنی در کامپوزیتهای بتنی تقویت شده
بهمنظور مدلسازی فرایند توضیح داده شده در بخش قبلی به کمک نرمافزارهای اجزا محدود، نیاز داریم تا یک مدل دقیق از سطح مشترک بین الیاف تقویتی و زمینه بتنی در اختیار داشته باشیم. تصویر شماتیک دو بعدی از سطح مشترک بتن و الیاف در شکل زیر نشان داده شده است.
در این تصویر، ناحیه سطح مشترک با خطوط قرمز نشان داده شده است. رفتار SFRC به کمک تست بیرون کشیدن (Pull Out test) یک فیبر از بستر بتنی مورد مطالعه قرار میگیرد. نیروی بیرون کشیدن و مکانیزم شکست مرتبط با تست بیرون کشیدن رشته فولادی به سه رفتار متفاوت وابسته است که باید در ناحیه تماس مشترک بتن تقویت شده در نظر گرفته شود: پیوند چسبنده، جدایش و رفتار اصطکاکی.
رفتار پیوند چسبنده در کامپوزیتهای بتنی تقویت شده
در طول اولین مرحله از بیرون کشیدن رشته فولادی، رفتار حاکم با مطالعه چسبندگی بین بستر بتنی و رشته فولادی توصیف میشود. این اتصال بین دو ماده به دلیل روش ساخت کامپوزیت است. تنشهای برشی از طریق رشتههای فولادی و در ناحیه مرز مشترک، به بستر بتنی منتقل میشود که این موضوع تعریف رابطه لغزش-اتصال را ضروری میسازد.
رفتار جدایش در Fibre Concrete Composites
با ادامه دادن به بیرون کشیدن رشته فولادی از بستر بتنی، مقدار تنش برشی موجود بین فیبر و بتن افزایش مییابد. در یک مقدار مشخص از تنش برشی ماکزیمم، چسبندگی و اتصال بین رشته و بستر بتنی شروع به از بین رفتن میکند. لازم بهذکر است که این موضوع ناگهانی نبوده و به تدریج رخ میدهد. تنشها تا زمانی که ماکزیمم تنش حاصل شود به شکل معمول و بدون مشکل انتقال پیدا میکنند. رسیدن به تنش برشی ماکزیمم آغاز زمانی است که جدایش اولیه اتفاق میافتد. پس از این نقطه و با آغاز جدایش، مقادیر پایینتری از تنش از طریق سطح مشترک انتقال پیدا کرده تا اینکه سطح مشترک دچار شکست شود (و مرحله جدایش تکمیل شود).
به منظور مدلسازی این جدایش، معمولاً به یک قانون جدایش کششی (Traction Separation Law) نیاز است. این قانون باید شروع آسیب (ماکزیمم تنش برشی) و رشد آسیب (توصیف ریاضی فرآیند جدایش) را به خوبی توصیف کند.
رفتار اصطکاکی در کامپوزیتهای بتنی تقویت شده
زمانی که مقادیر آستانه آسیب متناسب با جدایش، حاصل شد، رفتار اصکاکی وارد عمل شده و نقش بازی خواهد کرد. با ادامه دادن به بیرون کشیدن رشته فولادی از بستر بتنی در این مرحله، تنشهای ایجاد شده در سطح مشترک فیبر و زمینه از هر دو موضوع اصطکاک و رشد آسیب اثر خواهد پذیرفت (پروسه جدایش). تنشهای حاصل از اصطکاک تا زمانی که رشته فولادی به شکل کامل از بستر بتنی بیرون کشیده شود، همچنان به ایفای نقش میپردازد.
به منظور در نظر گرفتن این رفتار ناشی از اصطکاک در سطح مشترک، باید از اصطکاک کولمب استفاده کنیم. این رفتار اصطکاکی، تنش برشی ایجاد شده بین دو سطح را به عنوان کسری از تنش عمودی موجود بین سطوح در نظر میگیرد.
مدلسازی کامپوزیتهای بتنی تقویت شده با فولاد در آباکوس
قصد داریم در این بخش، نحوه وارد کردن پارامترهای فوق در آباکوس را مرور کنیم. این موارد میتواند در مدلسازی مدلسازی تست Pull out در آباکوس بکار گرفته شود. برای این منظور، پس از مدلسازی هندسی مسئله مورد نظر (که بسته به مسئله مورد نظر شما میتواند متفاوت باشد و طیف گستردهای از مدلهای هندسی را در بر گیرد)، وارد ماژول Interaction شوید و در قسمت Create Interaction Property گزینه Contact را انتخاب نمایید.
تنظیمات Cohesive Behavior در مدلسازی کامپوزیتهای بتنی تقویت شده توسط آباکوس
برای تعریف رابطه لغزش-اتصال در مدلسازی رفتار چسبنده بین سطوح، بر روی گزینه Cohesive Behavior از قسمت Mechanical در آباکوس کلیک کنید.
در پنجره باز شده، مانند شکل زیر مقادیر مربوطه را وارد نمایید. توجه داشته باشید برای تسلط بر مفاهیم و مقادیر وارد شده باید Documentation را به شکل کامل مطالعه نمایید.
تنظیمات Damage در آباکوس
همچنین برای تعریف مقادیر شروع آسیب، بر روی گزینه Damage از بخش Mechanical در آباکوس کلیک کنید. این مقادیر در تعریف خواص جدایش در لحظه شروع آسیب بکار گرفته میشود.
در ادامه، برای تعریف مقادیر مربوط به رشد آسیب، وارد زبانه Evolution شده و مقادیر مربوطه را وارد نمایید.
تعریف رفتار اصطکاکی کولمب در آباکوس (تنظیمات Tangential Behavior)
در گام آخر با هدف تعریف رفتار اصطکاکی کولمب، گزینه Tangential Behavior را انتخاب کرده و مقدار مربوط به ضریب اصطکاک دلخواه را وارد میکنیم.
با اطلاع از روند وارد کردن پارامترهای فوق، قادر خواهید بود روش کار را در مورد هر مسئله دلخواه (فارغ از هندسه و بارگذاری و . . ) بکار بگیرید.
تذکر: به شما توصیه میکنم حتما مقاله آموزشی ” مدلسازی میلههای تقویتی در سازه توسط نرمافزار آباکوس” و ” تحلیل رشد ترک سهبعدی ورق کامپوزیتی با روش XFEM در آباکوس” که قبلا در سایت درج شده است را نیز مطالعه بفرمایید. همچنین در پستی بصورت مفصل پیرامون آموزش آباکوس در مهندسی عمران پرداختیم.
منبع: آکادمی نرمافزارهای مکانیک
Biaxial stresses in steel fibre reinforced concrete: modelling the pull out-behaviour of a single steel fibre using FEM (master student thesis: an der Aa, P. J., 28 Feb 2014, TU/E- Department of built environment)
سلام.خسته نباشید. من میخوام یک لوله با ضخامت مشخص که روی اون چند لایه کامپوزیت قرار داره تحلیل کنم خواستم ببینم که اگه لوله رو با solid مدل کنم لایه های کامپوزیتی رو چطوری به لوله اعمال کنم؟(قبلا با shell یک لوله کامپوزیتی مدل کردم اما الان میخوام روی یک لوله با ضخامت مشخص و کم، لایه اضافه کنم).ممنون از شما
سلام
میتونید از سطح خارجی مدل یک surface ایجاد کنید که معرف همان لایه کامپوزیته، بعد در ماژول property متریال و section مناسب تعریف کنید
سلام.خسته نباشید. با تشکر بابت پاسخ قبلی شما. پیرو سوال قبلی، خواستم ببینم که در این حالت که با solid مدل کردم میشه با استفاده از دستورcreate composite layup کامپوزیت رو براش تعریف کنم؟
سلام
چون شما یک سطح تعریف کرده اید و ضخامتش مشخص نیست باید از shell استفاده کنید
با سلام
من بین چند المان سطح یک رفتار cohesive مطابق با همین مطلب سایت ایجاد کردم اما موقع اجرا این خطا رو میده:
Surface-based cohesive behavior cannot be used with finite-sliding, surface-to-surface contact pairs.
مشکل دقیقا جیه؟
با تشکر از سایت خوبتون
سلام
هنگام تعریف تماس، گزینه finite sliding را به small sliding تغییر بدید
سلام خسته نباشید.من یه وسیله طراحی کردم سالید هست.میخوام تمامی ابعاد رو به من بده و پیرینت بگیرم از ابعاد چطور باید انجام بدم
سلام
چنین چیزی امکان نداره؛ میتونید با Query هر اندازه ای که خواستید اندازه بگیرید و با create text ابعاد را روی قطعه ثبت کنید
با عرض سلام و ادب. من برای تعریف مصالح frp نیاز به مدول الاستیسیته در دو جهت و مدول برشی در سه جهت و ضریب پوآسون در حالت lamina در نرم افزار ABAQUS دارم. لطفا برای بدست آوردن این پارامترها منو راهنمایی بفرمایید. لازم به ذکر است frp مورد نظر من از مدل Sikawrap 230c می باشد.
سلام، ضمن سپاس از جنابعالی بابت ویدیوهای آموزشی بسیار ارزشمند و پر محتوا،
من برای بررسی اتصالات 3Dpanel پانلها را طراحی کرده و به گوشه بالای اتصال پانلها نیرو وارد می کنم. جهت گرفتن خروجی نیاز به نمودار تغییرمکان- نیرو دارم. از هر روش که می روم نیروی عکس العمل در نقطه اعمال نیرو را صفر می دهد. چگونه می توانم مقادیر مورد نیاز این نمودار را استخراج کنم.
سلام
بدون دیدن مسئله نمیشه نظری داد
با سلام،
عنوان اصل مقاله مورد بررسی، تدوین شده توسط مهندس رضا واشقانی فراهانی از دانشگاه امیرکبیر جهت استحضار ارسال شد. قصد من استخراج نمودار جابجایی-نیرو صفحه آخر مقاله است.
Experimental Investigation of Performance in L-shaped Wall to Wall Corner Connections of 3D Panels Subjected to Lateral Cyclic Loading
مدلسازی انجام داده ام. پای قطعه گیردار و در محل اتصال دو دیوار میلگردهای کانکشن تعبیه کرده ام و سطح بالای دیوار را به رفرنش پوینت P جوش کردم (از نکات بسیار ارزشمند که تنها در دوره آموزشی حضرتعالی رویت کردم). نیروی جانبی در جهات X و Z به نقطه P وارد کردم. باید نمودار صفحه آخر مقاله را بدست آورم و مقایسه کنم. تنشها و جابجایی ها را می دهد ولی در این نقطه قاعدتا عکس العمل تکیه گاهی نداریم. ممنون میشهم اگر راهنمایی فرمائید به جای این نیرو، از چه پارامتری باید استفاده کنم تا بتوانم نموداری شبیه نمودار داده شده مقاله استخراج کنم.
با سلام و احترام
من موضوعی که کار میکنم تحلیل اثر آتش سوزی بر بتن الیافی هست که سه نوع الیاف فولادی و شیشه و پلی پروپیلن رو مدل قرار کنم
نکته ای که وجود داره اینه که خود الیاف رو هم باید در نظر بگیرم داخل ماتریکس بتنی
سوالی که دارم این هست که چطوری الیاف رو باید داخل بتن مدل کنم؟
سلام
در قالب یک کامنت که نمیشه مدلسازی شرح داد
سرچ کنید در اینترنت به اندازه کافی مطلب موجوده
سلام، امکان مدل سازی یک مسیر سه بعدی که از الیاف تک جهته کربن و اپوکسی ساخته شده وجود دارد؟
سلام
دقیقتر موضوع را بفرمایید
سلام نمونه ای راجع به تیر بتنی دارای الیاف پلی پروپیلن تحت آتش قرار بدید