مسائلی نظیر انفجار، منهدم شدن سازه در اثر برخورد پرتابه و مسائل بالستیک نظیر برخورد گلوله با جسم را شاید بتوان از جذابترین مسائل حوزه برخورد بشمار آورد. مهمترین موضوع در شبیهسازی این دسته از مسائل، بحث از بین رفتن بخشی از سازه و خرابیهای ایجاد شده در اثر فرآیند برخورد است. ممکن است این سؤال برای شما نیز پیش آمده باشد که آیا آباکوس بعنوان یک ابزار قدرتمند در شبیهسازی اجزای محدود، توانایی مدلسازی و تحلیل اتفاقات رخ داده در فرآیندهای فوق را دارد؟
خوشبختانه پاسخ این سؤال مثبت است. بحث تولید و از بین رفتن المانها در تحلیل اجزای محدود از مباحثی است که از دیرباز مورد توجه تولیدکنندگان نرمافزارها واقع شده و از پیشینه تئوری علمی و روابط ریاضی قدرتمندی برخوردار است. آباکوس نیز که در زمره برترین ابزارهای تحلیلی محسوب میشود از این قافله جا نمانده و ویژگی حذف المانها (Elements Deletion) در یک تحلیل را در خود گنجانده است. قصد داریم تا شما را با یک مثال آموزشی، با این پدیده بسیار پرکاربرد آشنا کنیم. پیشنهاد میکنیم این آموزش فوق العاده را از دست ندهید و با ما در آموزش شبیهسازی و تحلیل برخورد توپ (گلوله) با صفحه در آباکوس بهمراه بهره گیری از تکنیک حذف المان در نرم افزار Abaqus همراه باشید.
بهروزرسانی: این آموزش در تاریخ 8 شهریور 95 بهروز شد.
صورت مسئله تحلیل برخورد توپ با صفحه – تکنیک حذف المان در آباکوس
توپی را در نظر بگیرید که به یک ورق آلومینیومی شلیک میشود. رفتار ورق در فرآیند برخورد توپ را در آباکوس مدل کنید. در تحلیل خود ویژگی از بین رفتن المانها را نیز لحاظ نمایید.
-
- ◄ حوزه کاربرد: مهندسی مکانیک، مهندسی مواد، مهندسی عمران
-
- ◄ اطلاعات بیشتر: Youtube.Com، Simuleon.com
- ◄ تذکر: دانلود فایل Sat پروژه تحلیل برخورد توپ با صفحه (فایل مدل هندسی) از لینک زیر:
حل مسئله آنالیز برخورد توپ با صفحه – تکنیک Elements Deletion در آباکوس
مطابق شکل فوق، باید به مدلسازی دو عضو تغییر شکل پذیر در محیط Part بپردازیم. اگر از علاقمندان نرمافزارهای طراحی هستید، میتوانید ورق و توپ را در نرمافزاری نظیر کتیا (Catia) یا سالیدورکس (Solidworks) مدل کرده و از قابلیت فراخوانی در آباکوس بهره ببرید (ممکن است شما نیز با من موافق باشید که هندسه مسئله چندان پیچیده نیست و شاید Abaqus/CAE بهترین ابزار در این مسئله باشد!). بهرحال به منظور جلوگیری از اتلاف وقت شما همراهان گرامی، هر دو قطعه را در نرم افزار Solidworks مدل کرده و فایل Sat آنرا برای دانلود قرار دادهایم. پس از فراخوانی این فایل، عملا گام اول را برداشتهاید و میتوانید برای ادامه مسیر به ماژول Property وارد شوید (ابعاد بر حسب mm است).
در این محیط، دو ماده مجزا برای توپ و ورق تعریف کنید: فولاد با رفتار الاستیک (مدول یانگ 210GPa، نسبت پواسون 0.3 و چگالی 7800Kg/m3) و آلومینیوم با رفتار الاستیک – پلاستیک (مدول یانگ 70GPa، نسبت پواسون 0.3 و چگالی 2500Kg/m3). برای رفتار پلاستیک آلومینیوم نیز میتوانید از تصویر زیر کمک بگیرید.
تکنیک حذف المان (Elements Deletion) در آباکوس
حال به بحث اصلی این مسئله می پردازیم. قصد داریم تا برای نرمافزار تعیین کنیم المانهای ورق با چه میزان از کرنش حذف شوند. اگر با درس مکانیک شکست آشنا باشید اطلاعاتی در خصوص معیارهای شکست مواد کسب کردهاید. در این بخش نیز شما با استفاده از معیار مناسب (انتخاب معیار به جنس ماده بستگی دارد) حداکثر کرنش مجاز برای المانها را تعریف خواهید کرد، برای اینکار از مسیر Mechanical > Damage for Ductile Metals > Ductile Damage اقدام بفرمایید و مقادیر در نظر گرفته شده را مطابق شکل زیر وارد کنید.
ادامه روند مدلسازی برخورد توپ با صفحه در Abaqus
در ادامه، دو سطح مقطع از نوع Solid, Homogeneous (جنس فولاد) و Shell, Homogeneous (جنس آلومینیوم) تعریف کرده و به ترتیب به توپ و ورق اختصاص دهید. ضخامت مقطع ورق را نیز 1mm وارد نمایید.
با اتمام فرآیند فوق، توپ و ورق را در ماژول Assembly وارد کرده و به مونتاژ مجموعه بپردازید. چنانچه از فایل Sat قرار داده شده استفاده میکنید، تنظیمات مربوط به جایابی و مونتاژ لحاظ شده است و نیازی به اعمال تغییر از سوی شما وجود ندارد.
گام بعد در روند مدلسازی در آباکوس، تعریف نوع حلگر و گام حل است. لذا به محیط Step رفته و حلگری از نوع Dynamic, Explicit با بازه زمانی 0.001s تعریف نمایید. سایر پیش فرضهای Abaqus را تغییر ندهید و به ماژول Interaction وارد شوید.
در این بخش رفتار تماسی از نوع General Contact و با ضریب اصطکاک 0.1 تعریف کنید (توضیحات کامل تر تعریف این نوع رفتار در آموزش تحلیل و مدلسازی پرچ در آباکوس مراجعه فرمایید).
در ماژول Load لبه ورق را در تمامی جهات مقید کرده و با استفاده از ابزار Predefined Load آباکوس سرعتی به بزرگی 40000mm/s به توپ وارد نمایید.
تنظیمات آباکوس جهت حذف شدن المانها
توجه: به شکل پیشفرض، اکثر خروجیهای موردانتظار در آباکوس نمایش داده میشوند اما برای نمایش حذف شدن المانها باید در Field Output تیک مربوط به گزینه Status را مطابق شکل زیر فعال کنید.
در آخرین گام از مدلسازی، شبکه اجزای محدودی با اندازه 2 واحد، از نوع Tet برای توپ و اندازه 1.5 واحد، از نوع Quad برای ورق در نظر بگیرید و مسئله را برای حل به ماژول Job ارسال کنید. تصاویر زیر، کانتور تنش برخورد توپ با صفحه در آباکوس را نشان میدهد.
تصویر متحرک زیر، کانتور تنش توپ را در طی این تحلیل دینامیکی نشان میدهد.
تمرین: بعنوان یک تمرین، نمودار سرعت را در یک نقطه از توپ بر حسب زمان رسم کرده و بر روی آن بحث کنید.
سلام خسته نباشید
اگر بخواهیم همین عمل رو بر روی کامپوزیت انجام بدیم چ پیشنهادی دارید;چون با این روش در کامپوزیت جواب نمیده.
بسیار ممنون.
سلام
بررسی نداشته ام
با سلام و درود
برای شبیه سازی صفحه ی گرافن راه حل شما برای وارد کردن نقاط چیست؟
سلام
متوجه منظورتون نشدم
وارد کردن نقاط که خیلی ساده در ماژول پارت انجام میشه
مشکل کجاست؟
با سلام
ببخشید در قسمتی که ductile damage رو تعریف کردید عدد 0.001 و دو تا 0 را برای کرنش و تنش و عدد 0.2 را در جابهجایی وارد کردید این یعنی اینکه در کرنش 0.001 و تنش 0 و جابه جایی 0.2 مصالح حذف شوند یا مفهوم دیگری دارد؟سپاس
سلام
بله درسته؛ البته تنش صفر نیست، تنش سه محوره صفر میشه
سلام سپاسگزارم
من اتصال تیر به ستون را بررسی میکنم اینکه در چه کرنشی المان حذف شود را با توجه به جنس مصالح می توانم بدست بیاورم اما اینکه در چه جابه جایی المان حذف شود را چگونه میتوانم بدست بیاورم؟
در پنجره Damage Evaluation مقابل گزینه Type بجز جابجایی گزینه های دیگری هم موجود است
سلام .من باید ruptureدر کشش الیافcfrp رو مدل کنم ،ایا باید از معیار هاشین استفاده کنم? و برای ruptureاز حذف المان استفاده کنم?و با همین روش حذف کنم?
سلام
بله
باید از حذف المان استفاده کنید
سلام
من یه مدل مخزن گاز دارم که با آباکوس CFD به صورت FSI مدل شده است ولی با وجود معیار آسیب و استفاده از element deletion هیچ المانی حذف نمیشه.
برای این کار باید کدنویسی کنم یا اشکال از جای دیگست؟
سلام
باید مجددا همه مراحل را مرور کنید
میتونید از مثال بالا الگوبرداری کنید
با سلام
در بخش step دلیل انتخاب زمان 0.001 چه چیزی بوده است؟ و در کل انتخاب این بازه زمانی به چه صورتی است؟
سلام
تحلیل از نوع دینامیکی است در نتیجه زمان معنی واقعی خودشو داره
با داشتن سرعت برخورد و مشخص بودن فاصله دو جسم میتونید زمان مورد نیاز برای برخورد را میتونید بدست بیارید
سلام … من این مثال رو انجام دادم و تکمیل شده. اما وقتی توپ برخورد می کنه صفحه پاره میشه اما توپ ازش عبور نمیکنه…من همه چی رو چک کردم و همه کامنت ها رو دیدم اما کسی نتیجه یکسان نداشته…!! وقتی سرعت رو زیاد میکنم عبور میکنه اما دیگه مثل این شکل پارگی نداره بلکه سوراخ میشه… ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
نکته خاصی نداره
همه مراحل در متن ذکر شده، تیک مربوط به Status را فعال کنید
بله این نکته رو لحاظ کردم و عرض کردم خدمتتون المان ها حذف می شن و پارگی هم ایجاد میشه اما فقط نیمی از توپ ازش در میشه و اگر سرعت رو زیاد کنم توپ رد میشه ولی همه المان ها رو پاک می کنه!!!! تو youtube هم نگاه کردم همینطوری شده بود!!! ممنون میشم راهنمایی کنید؟
سرعت را زیاد نکنید
زمان را افزایش بدید
با سلام. دو سوال داشتم؟
1- برای فلزات مختلف مانند فولادها آیا منبعی وجود داره که ضرایب جانسون کوک یا ductile damage به طور آماده استفاده کنیم؟
2- برای شکل دهی فولادها کدام روش ها مثلا جانسون کوک یا shear damage یا روش دیگری مناسبتر است؟
با تشکر از زحمات شما
سلام
در مورد هر دو سؤالتون باید مقالات و مراجع را مطالعه کنید، کار نزدیک به کار خودتون را پیدا کنید و الگوبرداری کنید
تو پیام های قبلی عرض کردم فقط وقتی ضخامت ورق رو 0.1mm میکنم و زمان رو 0.004 نتیجه میگیرم…..!!!این به نظرم عجیب در مقایسه با نتایج شما..
نکته خاصی وجود نداره
مراحل توضیح داده شده
عذر خواهی میکنم که زیاد میپرسم چون میبینم که دوستانم هم به این مشکل خوردن و دیگه پیگیری نکردن…تو youtube هم نگاه کردم https://www.youtube.com/watch?v=VKsar0aUR4E و دقیقا عین این فیلم عمل کردم اما بازم توپ به صفحه میخوره و برمیگرده(حتی وقتی زمان رو افزایش میدم)..!! ازش رد نمی شه!! ممنون میشم راهنمایی کنید… abaqus 2020
من که از مراحل مدلسازی شما خبر ندارم
سلام مجدد…همونطور که عرض کردم من مثل مراحل شما رو رفتم و همینطور عین فیلمی که تو یوتیوب:
(https://www.youtube.com/watch?v=VKsar0aUR4E ) !!بلاخره باید یه دلیلی باشه که نتایج فرق دارند…تو پیام های قبلی عرض کردم فقط وقتی ضخامت ورق رو 0.1mm میکنم و زمان رو 0.004 نتیجه میگیرم….
aluminum steel
density 2.5E-09 7.80E-09
young’s Modulus 70,000 210,000
poisson’s ratio 0.3 0.3
friction 0.05
مواد رو هم به این واحد ها زدم… ممنون میشم اگه نکته دیگه هست بدونم؟؟؟؟؟
نکته دیگه ای نیست
ممنون میشم اگه میشه برام فایل خودتونو بفرستید… من دقیقا مثل آنچه گفته شد مدل کردم بلاخره یا مدل من ایراد داره یا آنچه که اینجا هست( احتمالا یه نکته هست که گفته نشده) و من به عنوان کسی که از اینجا داره اینو یاد می گیره باید مشکلم رو حل کنم پس زمانی این مثالها مفید هستند که کاربر فایل رفرنس هم داشته باشه که بتونه مقایسه کنه! اینجوری فکر کنم سوالات هم کمتر میشه !!
المانهای توپ از نوع tet و با سایز 2 واحد هستند
المانهای ورق هم با اندازه 1.5 واحد و از نوع Quad در نظر گرفته شدند
بقیه مراحل هم که کامل توضیح داده شده
نکته اضافی هم نداره
فکر میکنم مشکل شما فقط در نمایش نتایجه، وگرنه پارگی ورق اتفاق افتاده
به شکل پیش فرض، اکثر خروجیهای مورد انتظار نمایش داده میشوند اما برای نمایش حذف شدن المانها باید در Field Output تیک مربوط به گزینه status را فعال کنید
قرار دادن فایل رفرنس طبق قوانین سایت امکان پذیر نیست
میتونید با مدیر سایت صحبت کنید
سلام جناب مهندس. وقت بخیر
در تحلیل برخورد یک گوی به یک جسم متخلخل (جاذب انرژی)، با توجه به این که خواص مکانیکی متأثر از درصد تخلل است، درصد تخلل و خواص ماده را چطور باید در آباکوس تعریف کرد؟
لطفاً راهنمایی فرمائید
سلام
لینک زیر را مطالعه کنید:
https://bit.ly/2uilLUA
سلام آقای امیر من هم مشکل شما رو داشتم ولی تونستم حل کنم
شما وقتی میخواهید برای plate شرایط مرزی تعریف کنید باید محیط یا دور plate رو انتخاب کنید و نه تمام اون رو
مقادیر تنش و کرنش پلاستیک هم وارد کردید؟
متن را بخونید
سلام خسته نباشید
من مسئله مشابهی رو مدل کردم البته با یک ورق مربعی و هندسهها رو در آباکوس ساختم یک ورق دوبعدی Shell و یک گوی سهبعدی Solid اما در ماژول اسمبلی وقتی میخوام هندسهها رو وارد کنم ارور زیر رو دریافت میکنم:
Part dimensionality does not match the dimensionality of the existing instances
بهنظر میرسه نمیتونه یک پارت دوبعدی رو با یک پارت سهبعدی اسمبل کنه. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
سلام
واضحه که مسئله شما یا باید دو بعدی باشه ، یا سه بعدی
همزمان این دو موضوع ممکن نیست
سلام وقت شما بخیر
تا جایی که من فهمیدم این تکنیک(حذف المان) پس از آسیب المان به طور کلی آنرا حذف میکند.سوال من این است که چطور میتوان کاری کرد که پس از آسیب کامل المان ، المان حذف نشود بلکه سفتی آن به عددی بسیار کوچکتر تبدیل شود(ولی همچنان صفر نشود).
سلام
تجربه ای نداشته ام
سلام مهندس وقتتون بخیر
ببخشید اگر در شبیه سازی خروج مواد از یک سیلو در قسمت دهانه خروجی سیلو نفوذ صورت بگیره به طوری که پس از گذشت 4 ثانیه از تحلیل مواد از دیوار به بیرون رها شوند و قبل از آن این اتفاق نیفتاده باشد آیا استفاده از تکنیک حذف المان موثر خواهد بود؟
تکنیک شبیه سازی CEL است و مواد اویلری از دیواره که جسم لاگرانژی است و به صورت پوسته و صلب مدل شده است به بیرون نفوذ میکنند.
سلام
در این زمینه تجربه ای ندارم متاسفانه