در آموزش کتیا قبلی با دو روش اصلی مدلسازی نرمافزار CATIA V5، یعنی اکسترود کردن و دوران دادن آشنا شدید. به شما دوستان عزیز توصیه میکنیم که تمرینهای قبلی را حتما انجام دهید (میتوانید تمرینهای قبلی را در لینک مربوطه مطالعه و فایل CATPart کتیا تمرینات را در دو ورژن V5R21 و V5-6R25 دانلود کنید: تمرین اول محیط Part Design کتیا، تمرین دوم محیط Part Design کتیا، تمرین سوم مدلسازی در محیط Part Design کتیا، تمرین چهارم محیط پارت دیزاین کتیا).
در این تمرین کتیا، با یکی دیگر از روشهای طراحی سهبعدی در محیط طراحی قطعه Part Design کتیا آشنا میشویم. در این روش، مدل سهبعدی را از طریق حرکت دادن یک پروفیل در امتداد یک مسیر ایجاد میکنیم.
قطعه نشان داده شده در شکل زیر را درنظر بگیرید.
مسیر Strat > Mechanical Design > Part Design را انتخاب و نام قطعه را در پنجره New Part مشخص کرده تا وارد محیط طراحی قطعه CATIA شوید.
از روی درخت مشخصات، صفحه yz را انتخاب کرده و بر روی آیکن Sketch کلیک کنید تا با این صفحه وارد محیط طراحی دوبعدی Sketcher کتیا شوید. در صفحه Sketch به کمک ابزار Profile، پروفیل زیر را ترسیم و به کمک ابزارهای قیدگذاری، آن را مقید و اندازهگذاری نمایید.
میخواهیم این پروفیل را حول محور عمودی دوران دهیم. به عنوان یک نکته به یاد داشته باشید که پروفیل مورد نظر برای دوران باید بسته باشد مگر در مواردی نظیر حالت بالا، که ابتدا و انتهای پروفیل روی یکی از محورهای مختصات مقید باشد. برای خروج از محیط Sketcher بر روی ابزار Exit Workbench کلیک کنید تا وارد محیط Part Design شوید.
برای دروان این پروفیل، ابزار Shaft را از جعبهابزار Sketch-Based Features انتخاب نمایید. مطابق شکل زیر، پروفیل ترسیم شده را در قسمت Selection انتخاب کنید. اولین زاویه دوران (First angle) را برابر 360 درجه و دومین زاویه دوران (Second angle) را برابر صفر تنظیم کنید تا یک دوران کامل انجام شود. در قسمت Axis کلیک کرده تا به رنگ آبی دربیاید. حال از روی پروفیل رسم شده در ناحیه کاری، محور عمودی (V) را انتخاب کنید تا به عنوان محور دوران قرار گیرد.
حال میخواهیم قسمت شش ضلعی را در داخل قطعه خالی کنیم. برای این منظور، مدل را چرخانده و سطح نشان داده شده در شکل زیر را انتخاب کرده و با این سطح وارد محیط Sketcher شوید.
به کمک ابزار Polygon پروفیل زیر را در صفحه Sketch رسم کرده و مقید نمایید. سپس به کمک ابزار Exit Workbench به محیط Part Design برگردید.
ابزار Pocket را انتخاب کرده و پروفیل رسم شده را در حالت Dimension به مقدار 17mm در قطعه خالی کنید.
سطح دایرهای نشان داده شده در شکل زیر را انتخاب و وارد محیط Sketcher شوید.
ابزار Project 3D Elements را از جعبهابزار Operation فعال کرده و لبه دایره نشان داده شده در شکل زیر را انتخاب کنید تا تصویر آن به صورت یک پروفیل در صفحه Sketch ایجاد شود. سپس به محیط طراحی قطعه Part Design برگردید.
مجدداً صفحه yz را انتخاب کرده و وارد محیط طراحی دوبعدی Sketcher شوید و پروفیل زیر را ترسیم و مقید نمایید. دقت کنید که ابتدای پروفیل روی لبه قطعه منطبق باشد (از قید Coincidence کتیا استفاده کنید). درنهایت به محیط طراحی قطعه Part Design برگردید.
پروفیلهای ترسیم شده به صورت شکل زیر است.
میخواهیم پروفیل دایره را در امتداد مسیر حرکت دهیم. ابزار Rib را از جعبهابزار Sketch-Based Features فعال کنید. در پنجره باز شده، پروفیل دایره را در قسمت Profile و مسیر را در قسمت Center Curve انتخاب کنید.
به کمک ابزار Edge Fillet یک فیلِت به شعاع 1mm روی لبه نشان داده شده در شکل زیر ایجاد کنید.
قطعه نهایی به صورت شکل زیر است.
تذکر: دانلود فایل CATPart تمرین پنجم محیط Part Design کتیا از لینک زیر:
تذکر2: بنا به درخواست دوستان، فایل CATPart این تمرین در ورژن V5R21 آماده شد و از لینک زیر قابل دانلود است.
سلام
نحوه کار با نوار ابزار PartDesign Feature Recognition در محیط Part Design
رو اگر امکان داره راهنماییم کنید
ممنون
با سلام
ابزارهای جعبه ابزار PartDesign Feature Recognition برای باز تعریف برخی از مشخصه های استفاده شده در طراحی قطعات سالید استفاده می شود. در واقع هرگاه تاریخچه طراحی یک قطعه در درخت مشخصات موجود نباشد، به کمک این ابزارها می توانید مشخصه هایی نظیر اکسترود، پاکت، سوراخ، فیلت، پَخ، و شفت را در قطعه شناسایی و به درخت مشخصات اضافه کنید. این کار به دو صورت دستی و اتوماتیک انجام می شود. در حالت دستی باید سطح مورد نظر، مثلاً سطح داخل یک سوراخ را انتخاب کنید تا سوراخ شناسایی شده و با مشخصات کامل به درخت مشخصات اضافه شود و در حالت اتوماتیک کلیه مشخصه های مورد نظر به صورت خودکار شناسایی می شوند.
موفق باشید…
سلام
help کتیا رو میخواستم
سیدیشو خریدم ولی نداشت
اگ امکان داره سایتی معرفی کنید تا بتونم دانلودکنم
یا اگر لینکشو دارید
سلام
از آدرس زیر میتونید Document کتیا را دانلود کنید. برای CATIA V5R21 هست، اما برای سایر نسخه ها هم قابل استفاده است.
http://soft98.ir/software/engineering/3461-catia.html
موفق باشید…
ممنون
خواهش میکنم
پیروز و برقرار باشید…
سلام این فایل رو میخوام ببینم مراحل طراحیش ولی مشکل دارم
http://uplod.ir/u40xgi29tb27/dentin(95.4.13)(Splitted).rar.htm
سلام
فایل شما با فرمت stp است و تاریخچه طراحی ندارد. در واقع روند طراحی در درخت مشخصات برای این فرمت موجود نیست.
موفق باشید…
سلام
من بخوام ببینم اینو چه جوری کشیده هیچ راهی نداره
سلام
تاریخچه طراحی وجود ندارد اما با توجه به شکل، کاملاً مشخص است که از فایل ابرنقاط اسکن شده استفاده شده و بصورت اتوماتیک سطح بر روی آن ایجاد شده است و نهایتاً تبدیل به سالید شده. در واقع روند طراحی خاصی ندارد.
پیروز و برقرار باشید…
سلام
help کتیا را نصب کردم ولی نمیدونم چه جوری باید اجرا کنم
f1 میزنم ولی نمیشه
سلام
چون Help را به صورت جداگانه نصب کرده اید، مسیر نصب توسط کتیا شناسایی نشده و باید مسیر نصب را از منوی اصلی به صورت زیر وارد کنید:
Help>Catia V5 Help
در این حالت یک پنجره باز میشه که باید مسیر نصب Help را که احتمالا به صورت زیر است دنبال کنید تا به فایل CATIA_Homepage.htm برسید. بعد از انتخاب این فایل، میتونید بصورت مستقیم از Help استفاده کنید.
C:\Program Files\Dassault Systemes\B21doc\English
موفق باشید…
سلام آقای باقریان من سه دوره کلاس کتیا رفتم کلی هم کتاب و فیلم دارم اما چند تا مشکل دارم نقشه های دو بعدی رو نمیتونم مدل کنم یعنی دو نمای پیچیده رو نمیتونم مدل کنم نقشه خونیم ضعیفه از طرفی هم تا حالا با یک پروژه واقعی درگیر نبودم یعنی نمیدونم تو صنعت مثلا یه ابر نقاط رو به سطوح تبدیل کنی بعدش باید چه تغییرات یا عملیات تکمیلی رو فایل انجام بدیم ممنون میشم راهنماییم کنید من الا کتاب مهندس علیپور حقیقی رو دارم کتاب مهندسی معکوس مثلث نارنجی مهندس نوین هم دارم البته کتاب مهندسی معکوس مثلث نارنجی یه کپی و ترجمه از تمرین هایی هست که تو سایت irandumec.ir خودتون هست و اینکه نزدیک به 50 گیگ هم فیلم دارم اما باز هم تو مواجهه با مواردی که گفتم به مشکل میخورم و نمیتونم به درستی از نرم افزار استفاده کنم
ممنون موفق باشید
سلام
واقعیتی که وجود دارد این است که کلیه کتابها، کلاس ها و فیلم ها، ماهیت آموزشی دارند و هیچ گاه نمی توان مثلاً یک پروژه بزرگ صنعتی را با تمام جزئیات در یک کتاب آموزش داد. شما به سه چیز نیاز دارید. تمرین، تمرین و تمرین. باید خودتان را با تمرین های مختلف از منابع مختلف درگیر کنید و البته بهترین راه حل ورود به صنعت حتی به صورت رایگان! است. مطمئن باشید اگر به مدت 2 ماه پروژه ها و نقشه های صنعتی را از نزدیک ببینید، دانش بزرگی در این زمینه کسب خواهید کرد و در مواجهه با هر نقشه یا هر قطعه از هر لحاظ چه مهندسی معکوس و چه طراحی اولیه درخواهید یافت که از کجا و چگونه شروع کنید و چه روشی را به کار ببرید.
امیدوارم موفق و پیروز باشید…
ممنون از پاسختون اما نقشه خوانی چی؟اون هم میشه با همین نرم افزارهای طراحی تقویت کرد؟چون من نقشه های دو نمای پیچیده رو اصلا نمیتونم تجسم کنم و درک کنم
اصول و قواعد نقشه خوانی را باید به تجربه و با تمرین بدست آورید. به کمک نرم افزارهای طراحی می توانید مدل سه بعدی و نقشه دوبعدی را همزمان مشاهده کنید و این کار برای تقویت تجسم نماهای مختلف مدل مفید است. همچنین به شما کتاب “مرجع کامل نقشه کشی صنعتی” ترجمه عبداله ولی نژاد را توصیه می کنم.
موفق باشید…
واقعا خیلی خوبه آموزشتووون ممنون
سلام
خوشحالیم که آموزش ها مورد رضایت شما قرار گرفته است.
موفق باشید…
عالی هستید. موفق باشید.
سپاسگزارم.
سلام کمی کار شدید من سایت شما رو به همه علاقه مندان به حوزه های مختلف مکانیک معرفی میکنم
سلام
تشکر از لطف و توجه شما.
سلام جناب باقریان ببخشیئ من یک فایل ایمپلر توربین دارم اما نمیدونم اصلا چه جوری باید شروع کنم بکشم از هر دوستی هم پرسیدم میگه اسکچ اولیه رو بکش شفت کن بعدش پره ها رو در بیار اما اصلا من نقشه اش رو هم نمیتونم بخونم میشه فایلش رو برای شما بفرستم شما راهنمایی کنید؟
سلام
اگر مهندسی معکوس باشه، از ایمپلر ها معمولا فایل ابر نقاط توسط اسکن سه بعدی تهیه میشه و بعد روی اون کار میشه. اما اگه شما نقشه دارید، خب مسلما ایمپلر یکی از قطعات سخت در نقشه کشی و حتی نقشه خوانی است، مخصوصا پروفیل پره که معمولا از هیچ معادله ای پیروی نمیکنه و با مختصات نقاط توی نقشه نشون داده میشه.
سلام مهندس یه سوال من متوجه نمیشم یه جاییش رو اولین قسمت که وارد Sketcher میشیم و میخام بکشیم و بعد میریم 360 درجه دوران میدیم.
شکل واضحش رو بزارید.
ممنون میشم.
سلام
یکی از ابتدایی ترین استراتژی های طراحی، دوران یک پروفیل حول یک محور است. فرض کنید یک پروفیل بسته را حول یک محور دوران می دهیم به گونه ای که مسیر را در حین حرکت جارو می کند. با کمی دقت متوجه خواهید شد.
موفق باشید.