برای طراحی یک قطعه، نیازمند استفاده از مجموعهای از ابزارهای مختلف، ترکیب آنها و رعایت ترتیب استفاده از آنها هستیم. حال بعد از آموزش جداگانه ابزارها (معرفی جعبهابزار Sketch-Based Features، جعبهابزار Dress-Up Features و جعبهابزارهای مهم و کاربردی در محیط Part Design کتیا)، آموزش محیط Part Design را با طراحی یک قطعه ساده شروع میکنیم. در طراحی یک قطعه، همواره باید دید طراحی داشته باشید و از قبل، روند طراحی را در ذهنتان مشخص کنید و خود را در استفاده از ابزارها، سردرگم نکنید. برای طراحی یک قطعه، همواره روشهای مختلفی وجود دارد. باید روشی را انتخاب کنید که کمترین هزینه را داشته باشد. روشی کم هزینه است که ضمن سادگی، سرعت طراحی را هم افزایش دهد و طراحی با تعداد ابزارهای کمتری انجام پذیرد. در این تمرین کتیا از محیط پارت دیزاین در خدمت شما هستیم.
برای شروع و به عنوان تمرین اول، قطعه زیر را درنظر بگیرید.
مسیر Strat > Mechanical Design > Part Design را انتخاب و نام قطعه را در پنجره New Part مشخص کرده تا وارد محیط طراحی قطعه شوید.
از آنجایی که برای شروع طراحی سهبعدی، نیاز به Sketch دوبعدی داریم، از روی درخت مشخصات، صفحه zx را انتخاب کرده و بر روی آیکن Sketch کلیک کنید تا با این صفحه وارد محیط Sketcher شوید.
در صفحه Sketch به کمک ابزار Profile (آشنایی با جعبهابزار Profile کتیا)، پروفیل زیر را ترسیم و به کمک ابزارهای قیدگذاری (آموزش قید گذاری در محیط طراحی کتیا)، آن را مقید و اندازهگذاری نمایید. (برای آشنایی با ابزارهای محیط Sketcher به آموزشهای این محیط مراجعه کنید: آموزش محیط طراحی دوبعدی کتیا).
برای خروج از محیط Sketcher بر روی ابزار Exit Workbench در ابزارهای بالا سمت راست، کلیک کنید تا وارد محیط Part Design شوید.
پروفیل ترسیم شده در محیط Part Design به صورت تصویر زیر است.
برای اکسترود کردن این پروفیل، ابزار (دستور) Pad را از جعبهابزار Sketch-Based Features انتخاب نمایید.
مطابق شکل زیر، پروفیل ترسیم شده را در قسمت Selection انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که همواره شکلهای قرینه را نسبت به صفحات مختصات به صورت قرینه ترسیم میکنیم تا در روند طراحی بتوانیم از خواص این صفحات (مثلاً به عنوان صفحه تقارن) استفاده کنیم. طول اکسترود مورد نظر 100 mm است. بنابراین مطابق شکل زیر، طول اکسترود را 50mm در حالت Dimension وارد کرده و گزینه Mirrored extent را فعال میکنیم تا پروفیل نسبت به صفحهای که در آن قرار دارد، به صورت متقارن و در هر جهت به اندازه 50mm اکسترود شود.
حال میخواهیم قسمتهای اضافی را از داخل قطعه خارج کنیم. برای این منظور صفحه نشان داده شده در شکل زیر را انتخاب و مجدداً بر روی آیکن Sketch کلیک کرده تا با این صفحه وارد محیط Sketcher شوید.
در این صفحه، پروفیل زیر را ترسیم و مقید کنید و سپس به کمک ابزار Exit Workbench به محیط Part Design برگردید.
پروفیل ترسیم شده در موقیعت نشان داده شده در تصویر زیر قرار دارد.
ابزار Pocket را از جعبهابزار Sketch-Based Features فعال کرده و پروفیل ترسیم شده را در قسمت Selection انتخاب نمایید. در نهایت مقدار عمق را برابر 40mm در حالت Dimension وارد کنید.
همین کار را میخواهیم برای قسمت پایین تکرار کنیم. بنابراین صفحه نشان داده شده در شکل زیر را انتخاب و وارد محیط Sketcher شوید. سپس پروفیل نشان داده شده را ترسیم و مجدداً به محیط Part Design برگردید.
با انتخاب این پروفیل، ابزار Pocket را فعال کرده و مطابق شکل زیر، گزینه Type را در حالت Up to Plane قرار دهید. و از روی شکل صفحهای را که با فلش مشخص شده انتخاب کنید. در این حالت Pocket شدن تا برخورد به این صفحه ادامه یافته و متوقف میشود. در واقع بجای اینکه عمق Pocket را مشخص کنیم، حدود آن را مشخص کردهایم.
قطعه نهایی به صورت شکل زیر است.
تذکر: دانلود فایل CATPart این تمرین از سری تمرینهای طراحی و مدلسازی سهبعدی در محیط Part Design کتیا از لینک زیر:
تذکر2: بنا به درخواست دوستان، فایل CATPart این تمرین در ورژن V5R21 آماده شد و از لینک زیر قابل دانلود است.
منبع : آکادمی نرمافزارهای مکانیک
سایتتون عاااااااااااااااااااااالیه
واقعا ممنون
سلام
خوشحالیم که سایت مورد توجه شما قرار گرفته. مطمئناً استقبال شما موجب دلگرمی ماست.
سپاس
سلام.میشه رزوه زدن روهم یاد بدید؟ ممنون از سایت عالیتون.
بله یک تمرین به رزوه زدن در کتیا اختصاص میدهیم.
میشه برای part design بازم تمرین بذارید؟
سلام
بله حتما به زودی.
سلام. دمتون گرم.
ممنون
موفق باشید.
باسلام
در میان تمام سایت های اینترنتی تک هستید