در قسمتهای قبلی از سری آموزش محیط Generative Shape Design کتیا با اغلب ابزارهای پرکاربرد محیط طراحی سطوح پارامتری CATiA آشنا شدیم. در این آموزش کتیا قصد داریم تا با بهکارگیری ابزارهای معرفی شده قبلی یک مثال جنریتیو شیپ دیزاین کتیا (طراحی اسپیکر کامپیوتر) را بصورت گام به گام جلو ببریم. با ما در این تمرین کتیا از سری تمرین سطح سازی در محیط Generative Shape Design کتیا همراه باشید.
مثال جامع جنریتیو شیپ دیزاین کتیا: طراحی اسپیکر کامپیوتر
در این تمرین به کمک ابزارهای محیط Generative Shape Design یک اسپیکر کامپیوتر را طراحی خواهید کرد. برای این کار ابتدا باید المانهای Wireframe مربوط به بدنه را ایجاد کنید. در مرحله دوم باید سطوح بدنه اصلی را تولید نمایید. در مرحله سوم باید اصلاحات لازم را بر روی بدنه انجام دهید و نهایتاً در مرحله چهارم پایه اسپیکر را طراحی کنید. در طول این تمرین برای انتخاب المانها بهتر است از درخت مشخصات استفاده کنید. همچنین در هر مرحله المانهای اضافی را به کمک ابزار Hide پنهان نمایید. در تصویر زیر پروسه طراحی اسپیکر کامپیوتر را مشاهده میکنید.
مرحله اول: ایجاد هندسه المانهای سیمی Wireframe
از مسیر زیر وارد محیط Generative Shape Design شوید.
► Start > Shape > Generative Shape Design
استفاده از ابزار Point در محیط Generative Shape Design کتیا
در این محیط با استفاده از ابزار Point در جعبهابزار Wireframe کتیا چهار نقطه با مختصات داده شده ایجاد کنید.
ابزار Spline در محیط Generative Shape Design کتیا
ابزار Spline کتیا را انتخاب کرده و با استفاده از این چهار نقطه یک منحنی ترسیم کنید.
ابزار Symmetry در جنریتیو شیپ دیزاین کتیا
از جعبهابزار Operations کتیا ابزار Symmetry را انتخاب کرده و با استفاده از منحنی قبلی و خاصیت تقارن نسبت به صفحه xz ، یک منحنی دیگر ایجاد نمایید.
چهار نقطه دیگر با مختصات زیر ایجاد نمایید.
با استفاده از ابزار Spline و هر دسته از نقاط زیر دو منحنی دیگر ترسیم کنید.
تنظیمات Corner در محیط Generative Shape Design نرم افزار کتیا
ابزار Corner را از جعبهابزار Wireframe کتیا انتخاب نمایید. در پنجره Corner Definition در مقابل Corner Type گزینه 3D Corner را انتخاب کنید. با استفاده از دادههای زیر مطابق شکل بعد، دو گوشه با شعاع 15mm بر روی منحنیهای قبلی ایجاد نمایید.
ابزار Symmetry کتیا را فعال نمایید. دو گوشه قبلی را انتخاب کرده و با تقارن نسبت به صفحه zx دو گوشه دیگر ایجاد کنید.
استفاده از ابزار Split در محیط GSD
از جعبهابزار Operations ابزار Split کتیا را فعال نمایید. Spline.1 را در مقابل Element to cut انتخاب کرده و در قسمت Cutting elements دو نقطه انتهایی Corner.1 و Corner.2 را مطابق شکل بعد انتخاب کنید.
با استفاده از ابزار Split سایر قسمتهای اضافی شکل را نیز حذف کنید. دقت کنید که در قسمت Cutting elements فقط نقاط انتهایی گوشهها را انتخاب نمایید. در نهایت باید شکل زیر حاصل شود.
ابزار Join در نرم افزار کتیا
ابزار Join کتیا را از جعبهابزار Operations فعال کرده و المانهای زیر را انتخاب نمایید تا یک المان به هم پیوسته ایجاد شود.
فایل CATPart قسمت اول طراحی اسپیکر کامپیوتر در محیط طراحی سطوح Generative Shape Design نرمافزار کتیا را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.
دانلود فایل CATPart تمرین جنریتیو شیپ دیزاین کتیا – مرحله اول
مرحله دوم تمرین سطح سازی در محیط Generative Shape Design کتیا
در ادامه روند طراحی اسپیکر کامپیوتر میخواهیم بر اساس المانهای سیمی Wireframe ایجاد شده در قسمت قبلی، سطوح اصلی مورد نیاز را طراحی کنیم. برای این منظور به صورت زیر عمل کنید.
استفاده از ابزار Fill در کتیا
ابزار Fill از جعبهابزار Surfaces کتیا را فعال کنید. در پنجره باز شده Join.1 را در قسمت Boundary انتخاب نمایید تا سطح درون منحنی بسته ایجاد شود.
ابزار Offset در محیط Generative Shape Design کتیا
ابزار Offset از جعبهابزار Surfaces کتیا را انتخاب نمایید. Fill.1 را در قسمت Surface و مقدار Offset را برابر 50mm وارد کنید. در صورت نیاز از گزینه Reverse Direction استفاده نمایید.
تنظیمات Boundary در جنریتیو شیپ دیزاین کتیا
ابزار Boundary از جعبهابزار Operations کتیا فعال کرده و Offset.1 را انتخاب نمایید تا مرز سطح انتخاب شده ایجاد شود.
آموزش ابزار Multi-Sections Surface در کتیا
از جعبهابزار Surfaces ابزار Multi-Sections Surface را فعال کنید. سپس Join.1 و Boundary.1 را انتخاب نمایید. در پنجره باز شده سربرگ Coupling را فعال کرده و هر جفت از نقاط متقابل بر روی Join.1 و Boundary.1 را مطابق شکل انتخاب کنید تا بین این نقاط Couple ایجاد شود. همچنین دقت کنید که نقاط Closing Point بر روی هر دو Section در یک موقعیت یکسان قرار داشته باشند و جهت هر دو فلش آنها در یک سمت باشد.
ابزار Join را فعال کرده و سه المان زیر را برای تشکیل یک سطح به هم پیوسته انتخاب کنید.
آموزش ابزار Variable Fillet در محیط Generative Shape Design کتیا
از جعبهابزار Operations ابزار Variable Fillet کتیا را فعال کنید. در پنجره باز شده در مقابل Selection mode گزینه Minimal را انتخاب نمایید. سپس چهار لبه قسمت جلو اسپیکر را مطابق شکل صفحه بعد انتخاب کنید. این لبهها در شکل از شماره 1 تا 4 نشان داده شدهاند. بعد از این کار گزینه Tangency را در مقابل Selection mode فعال نمایید. در قسمت Variation در مقابل Points راست کلیک کرده و از منوی باز شده گزینه Create Midpoint را انتخاب کنید. سپس اشارهگر موس را بر روی Edge.1 حرکت داده و نقطه وسط آن را انتخاب کنید. این کار را برای Edge.2، Edge.3 و Edge.4 نیز انجام دهید.
سپس بر روی هر یک از قیود اندازه در نقاط نشان داده شده دوبار کلیک کرده و در پنجره Parameter Definition شعاع مناسب را مطابق شکل وارد کنید.
بار دیگر ابزار Variable Fillet را فعال کنید. در پنجره باز شده در مقابل Selection mode گزینه Minimal را انتخاب نمایید. سپس چهار لبه قسمت پشت اسپیکر را مطابق شکل انتخاب کنید. بعد از این کار گزینه Tangency را در مقابل Selection mode فعال نمایید. سپس بر روی هر یک از قیود اندازه در نقاط نشان داده شده دوبار کلیک کرده و در پنجره Parameter Definition شعاع مناسب را مطابق شکل وارد کنید.
شکل نهایی مرحله دوم به صورت زیر میباشد.
فایل CATPart قسمت دوم طراحی اسپیکر کامپیوتر در محیط Generative Shape Design نرمافزار کتیا را نیز میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.
دانلود فایل CATPart مثال جنریتیو شیپ دیزاین کتیا – مرحله دوم
مرحله سوم: تغییر فرم سطوح در محیط جنریتیو شیپ دیزاین کتیا
در ادامه روند طراحی اسپیکر کامپیوتر در محیط طراحی سطوح Generative Shape Design نرمافزار کتیا میخواهیم با استفاده از عملگرهای معرفی شده در آموزشهای قبلی، سطوح ایجاد شده در مرحله قبل را تغییر فرم دهیم تا به سطح مورد نظر برای اسپیکر کامپیوتر برسیم. برای این منظور به صورت زیر عمل کنید.
استفاده از ابزار Intersection
ابزار Intersection کتیا را از جعبهابزار Wireframe فعال نمایید. سپس EdgeFillet.2 و zx plane را انتخاب کنید تا تقاطع این صفحه با بدنه ایجاد شود.
نحوه استفاده از ابزار Extract در کتیا
از جعبهابزار Operations ابزار Extract کتیا را فعال کنید. در قسمت Propagation type گزینه No propagation را انتخاب نمایید. سپس سطح جلو اسپیکر را مطابق شکل در قسمت Element(s) to extract انتخاب نمایید.
ابزار Boundary کتیا را فعال کنید. در پنجره باز شده Extract.1 را در قسمت Surface edge انتخاب نمایید تا مرز سطح انتخاب شده ایجاد شود.
آموزش ابزار Intersection در نرم افزار کتیا
ابزار Intersection کتیا را فعال کنید. Intersct.1 و Boundary.2 را انتخاب نمایید و بر روی گزینه Preview کلیک کنید. همانطور که مشاهده میکنید از تقاطع این دو المان، دو نقطه در بالا و پایین بدنه ایجاد میشود. برای استخراج این نقاط به صورت جداگانه، بر روی گزینه ok کلیک کنید. در این حالت پنجره Multi-Result Management باز میشود. در این پنجره گزینه Keep only one sub-element using an Extract را انتخاب نمایید و بر روی ok کلیک کنید.
در این حالت پنجره Extract Definition باز میشود. نقطه ایجاد شده در بالای بدنه را در قسمت Element(s) to Extract انتخاب کنید و بر روی ok کلیک نمایید. بار دیگر ابزار Intersection را فعال کرده و این مراحل را برای نقطه ایجاد شده در قسمت پایین بدنه انجام دهید. در نهایت با استفاده از گزینه Hide المانهای Intersect.1، Extract.1 و Boundary.2 را پنهان کنید.
آموزش تغییر نام المانها در نرم افزار کتیا
با استفاده از ابزار Point و مطابق با دادههای زیر دو نقطه دیگر بر روی بدنه ایجاد کنید. در درخت مشخصات بر روی هر یک از این نقاط راست کلیک کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید. سپس در سربرگ Feature Properties نام این نقاط را به Upper_HP و Lower_HP تغییر دهید.
ابزار Circle در CATiA
با استفاده از ابزار Circle کتیا و مطابق با دادههای زیر دو دایره به مرکز دو نقطه قبل بر روی بدنه ایجاد کنید. دقت کنید که گزینه Geometry on support فعال باشد. نام این دایرهها را به UpperCircle و LowerCircle تغییر دهید.
ابزار Sweep در نرم افزار کتیا
ابزار Sweep از جعبهابزار Surfaces کتیا را فعال کنید. در پنجره باز شده در مقابل Profile type گزینه Circle و در مقابل Subtype گزینه Limit curve and tangency surface را انتخاب کنید. UpperCircle را در قسمت Limit curve و EdgeFillet.2 را در قسمت Tangency surface انتخاب نمایید. مقدار شعاع را برابر 0.8mm و زاویه را برابر 360 درجه تعیین کنید.
سپس بر روی گزینه Preview کلیک کنید. همانطور که مشاهده میکنید برای این مسأله دو راه حل یکی در روی سطح و دیگری در پشت سطح وجود دارد. با استفاده از گزینههای Next و Previous در قسمت Solution راه حل روی سطح را انتخاب نمایید. دقت کنید که راه حل انتخاب شده به رنگ نارنجی میباشد.
بار دیگر ابزار Sweep را فعال کرده و این مراحل را بر روی دایره پایین بدنه انجام دهید. مقدار شعاع را برابر 1.2mm تعیین کنید.
ابزار Parallel Curve
ابزار Parallel Curve را از جعبهابزار Wireframe کتیا انتخاب کنید. در پنجره باز شده UpperCircle را در مقابل Curve و EdgeFillet.2 را به عنوان Support انتخاب نمایید. مقدار Constant را برابر 3mm تعیین کنید تا دایرهای به موازات UpperCircle ایجاد شود. در صورت نیاز از گزینه Reverse Direction استفاده نمایید تا دایره ایجاد شده مطابق شکل در جهت مناسب قرار گیرد. با استفاده از همین ابزار و مطابق با دادههای زیر سه دایره دیگر نیز ترسیم کنید.
ابزار Plane در نرمافزار CATiA
با استفاده از ابزار Plane کتیا و مطابق با دادههای زیر چهار صفحه ایجاد نمایید. در صورت نیاز از گزینه Reverse Direction استفاده نمایید تا Plane.3 و Plane.4 مطابق شکل در جهت بیرون سطح ایجاد شوند.
ابزار Line در نرمافزار CATiA
با استفاده از ابزار Line کتیا و مطابق با دادههای زیر دو خط ترسیم کنید. در صورت نیاز از گزینه Reverse Direction استفاده نمایید تا خطوط مطابق شکل در جهت بیرون سطح ایجاد شوند. (جهت نمایش بهتر جزئیات، فقط قسمت بالای بدنه نمایش داده شده است.)
با استفاد از ابزار Intersection فصل مشترک المانهای زیر را تعیین کنید.
با به کار گیری ابزار Circle دو دایره با مشخصات زیر ترسیم کنید.
تنظیمات ابزار Projection در محیط Generative Shape Design کتیا
با استفاده از ابزار Projection کتیا تصویر دو دایره قبلی را مطابق با داده های زیر به دست آورید.
ابزار Split را فعال کرده و با استفاده از دادههای زیر، دو سطح دایرهای بالا و پایین را از بدنه اصلی جدا کنید. دقت نمایید که گزینه Keep both sides فعال باشد. با این کار Split.5، Split.6، Split.7 و Split.8 به درخت مشخصات اضافه میشوند.
آموزش ابزار Blend در نرمافزار کتیا
ابزار Blend از جعبهابزار Surfaces کتیا را فعال کنید و مطابق با دادههای زیر، سطح بین Parallel.1 و Project.1 را ایجاد کنید. هنگام استفاده از این ابزار دقت کنید که مطابق با شکل زیر جهت فلش موجود بر روی First curve به سمت داخل و جهت فلش موجود بر روی Second curve به سمت بیرون باشد. در غیر این صورت با کلیک کردن بر روی فلشها جهت آنها را تغییر دهید.
با به کارگیری همین ابزار و استفاده از دادههای زیر، سایر سطوح را نیز ایجاد کنید. به طور کلی جهت فلشهای موجود بر روی First curve و Second curve مطابق با شکل زیر باید به سمت یکدیگر باشد.
دقت کنید که در شکل فوق جهت فلشها به سمت یکدیگر میباشد (با حرکت فلشها روی محیط دایره).
در ادامه Join.3 و Join.4 را با استفاده از ابزار Join ایجاد کنید.
نحوه استفاده از ابزار Bump در کتیا
ابزار Bump از جعبهابزار Advanced Surfaces را انتخاب کنید و با استفاده از دادههای زیر تغییر شکل مورد نظر را ایجاد نمایید. دقت کنید که تغییر شکل باید به سمت داخل باشد. در غیر این صورت پارامتر Deformation distance را با علامت منفی وارد نمایید.
با استفاده از ابزارهای Circle و Projection کتیا مطابق با دادههای زیر یک دایره و تصویر آن را ایجاد کنید.
با به کارگیری ابزار Split سطح محصور در دایره تصویر شده را از Bump.1 جدا کنید. دقت نمایید که گزینه Keep both sides فعال باشد.
ابزار Bump را فعال کرده و تغییر شکل مورد نظر را مطابق دادههای زیر ایجاد کنید. دقت نمایید که برآمدگی به سمت بیرون باشد. در غیر این صورت پارامتر Deformation distance را با علامت مثبت وارد کنید.
در این مرحله قسمت بالای اسپیکر تکمیل شده است. قسمت پایین آن را به همین ترتیب و با استفاده از دادههای زیر تکمیل نمایید.
ابزار Join کتیا را فعال کرده و با استفاده از المانهای زیر یک سطح واحد تشکیل دهید.
تکمیل پایینترین قسمت بدنه به خودتان واگذار میشود. در صورت تمایل برای انجام این کار میتوانید از فایل مربوط به این مرحله استفاده کنید. مدل نهایی این مرحله به صورت زیر میباشد.
فایل CATPart قسمت سوم طراحی اسپیکر کامپیوتر در نرمافزار کتیا را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.
دانلود فایل CATPart تمرین محیط Generative Shape Design کتیا – مرحله سوم
مرحله آخر طراحی پایه اسپیکر کامپیوتر در کتیا
در ادامه روند طراحی اسپیکر کامپیوتر در محیط طراحی سطوح Generative Shape Design نرمافزار کتیا میخواهیم پایه اسپیکر را بر روی بدنه طراحی شده در قسمت قبلی ایجاد کنیم. برای این منظور به صورت زیر عمل کنید.
ابزار Extract کتیا را فعال کرده و در قسمت Propagation type گزینه No propagation را انتخاب نمایید. سپس سطح زیر بدنه را مطابق شکل در قسمت Element(s) to extract انتخاب نمایید.
ابزار Parallel Curve را فعال کنید. لبه نشان داده شده در شکل زیر را به عنوان Curve و Extract.4 را به عنوان Support انتخاب نمایید. مقدار Constant را برابر 25mm تعیین کنید.
با استفاده از ابزار Point نقطهای با مشخصات زیر در وسط Parallel.5 ایجاد کنید.
با استفاده از ابزار Plane سه صفحه با مشخصات زیر ایجاد کنید. دقت کنید که صفحات، مطابق شکل زیر در جهت مناسب ایجاد شوند. در غیر این صورت با استفاده از گزینه Reverse Direction جهت مناسب را انتخاب نمایید.
ابتدا ابزار Sketch کتیا و سپس Plane.8 را انتخاب کنید تا وارد محیط Sketcher کتیا شوید. در این محیط، Sketch زیر را ترسیم کرده و به کمک ابزار Exit workbench دوباره به محیط Generative Shape Design برگردید.
Plane.7 را انتخاب کرده و وارد محیط کاری Sketcher شوید. پس از ترسیم Sketch زیر دوباره به محیط Generative Shape Design برگردید.
با استفاده از دستور Projection کتیا Sketch.4 را مطابق با دادههای زیر بر روی Join.5 تصویر کنید. برای تعیین جهت در مقابل Direction راست کلیک کرده و گزینه Z Component را انتخاب کنید.
ابزار Multi-Sections Surface کتیا را فعال کنید و Sketch.3، Sketch.4 و Project.6 را انتخاب نمایید. سپس در پنجره باز شده سربرگ Coupling را فعال کرده و مطابق شکل هر سه نقطه متقابل بر روی Section ها را انتخاب کنید تا بین این نقاط Couple ایجاد شود. هم چنین دقت کنید که نقاط Closing Point بر روی هر سه Section در یک موقعیت یکسان قرار داشته باشند و جهت فلشهای آنها در یک سمت باشد.
شکل نهایی اسپیکر به صورت زیر میباشد.
فایل CATPart نهایی طراحی اسپیکر کامپیوتر در محیط طراحی سطح پیشرفته Generative Shape Design نرم افزار کتیا را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.
سلام..
از اموزش مفیدتون تشکر میکنم.
یک موردی اینجا ذکر نشد.اینکه در مرحله اخر لبه ها انتخاب نمیشوند و قبل از اون باید bounadry رو hide کرد.
سلام
بله قبل از انتخاب باید لبه های قبلی را hide کرد.
ممنون
بسیار عالی
همین که میشه همگام با حل مثال فرمانها و روش کار رو آموزش دید عالیه…
و این مثال که واقعا کلی از فرمانهای surface توش اجرا میشه.
لطفا-حتما باز هم از این دست مثال ها و حتی سخت تر و پیچیده تر در محیط surface کار کنید.
ممنون
سلام
رضایت شما موجب خوشحالی و قوت قلب مرجع آموزش نرم افزارهای مکانیک است. حتما تمرین های متنوعی به مجموعه آموزشی اضافه خواهد شد.
موفق باشید…
سلام. من نمیتونم با استفاده از splite ، اون قسمت های گوشه رو کات کنم.بجای گوشه ها،وسط کات میشه.مثه همینی ک توضیح دادید پیش میرم ولی نمیشه.چیکار کنم؟
سلام
در انتخاب المان ها دقت کنید. باید در محل درست کلیک کنید. توضیح هم داده شده که “دقت کنید که در قسمت Cutting elements فقط نقاط انتهایی گوشهها را انتخاب نمایید”
میشه قسمت variable radius رو یبارم بگید؟
Variable Fillet در مواقعی استفاده میشود که میخواهیم فیلت با شعاع متغیر ایجاد کنیم. برای استفاده از این ابزار باید ابتدا یک سری نقطه بر روی گوشه مورد نظر ایجاد کنیم و سپس شعاع فیلت را در این نقاط تعیین کنیم. بدین ترتیب شعاع فیلت از یک نقطه تا نقطه دیگر با یک الگوریتم مثلاً از درجه سه (Cubic) تغییر میکند و در روی نقاط برابر با همان مقدار تعیین شده میباشد.
سلام
خواستم از اینکه بدون چشمداشتی اموزش نرم افزار کتیا رو تو سایت گذاشتی ازتون کمال تشکر رو داشته باشم
خداخیرتون بده
سلام
خیلی ممنون از توجه شما. امیدوارم مطالب سایت هر چه سریعتر غنی تر شود.
با سلام و خسته نباشید
در پایان مرحله اول از مراحلی که نام گذاری کردید، من به تصویری میرسم که point 1 و point 2 همچنان بصورت حذف نشده وجود دارد و وقتی برای حذف این نقاط هم اقدام میکنم کل تصویر ترسیم شده نیز همزمان حذف می شود. لطفا بفرمایید اشکال کار از کجاست؟
سلام
نباید نقطه ای را حذف کنید. از نقاط فقط برای trim کردن منحنی ها استفاده میکنیم. دقت کنید جهت انتخاب شده برای trim شدن درست باشد.
با سلام و تشکر از مطالب مفیدتون
در درخت مشخصات فایل ارائه شده، چرا split.5 با split.6 و split.7 با split.8 دقیقا یکسان و تکراری هستند؟ همچنین برای بدست آوردن split7، از split.5 بعنوان Element to cut و Parallel.4 بعنوان Cutting element استفاده شده است در حالیکه این دو المان تقاطعی ندارند.
سلام
ممنون
اینجوری نمیشه تشخیص داد که المانها یکسانند، روی هر المان توی درخت مشخصات راست کلیک کنید و گزینه Define in work object را انتخاب کنید و یکی یکی مراحل را روی درخت مشخصات دنبال کنید تا تغییرات را توی هر مرحله مشاهده کنید.
سلام
ممنون از اینکه پیگیرانه نظرات رو چک می کنید.
جسارتا من نتونستم با استفاده از گزینه Define in work object تمایز ذکر شده رو متوجه بشم. در صورت امکان توضیح مختصری در مورد این چهار مرحله بدید.
سلام
با بررسی موارد فوق مشکلم برطرف شد
ممنون
موفق باشید…
هنگام استفاده از ابزار Variable Fillet لبه های 1 تا 4 که اعلام کردید قابل انتخاب نیست و فقط سطح قابل انتخاب است . لطفآ راهنمایی کنید اشکال کار کجاست .
سلام
ابتدا لبه های قبلی را hide کنید.
با سلام و خسته نباشید
در قسمت اعمال دستور Sweep من مطابق روش حل عمل میکنم ولی خطای there is no solution for this operation میده. مشکل کارم از کجاست؟ من فایلهای اینجا هم دانلود کردم و دقیقا مطابق آنها پیش میروم.
ممنونم
سلام و وقت بخیر
اگر دقیقاً گزینه ها را مطابق تمرین انتخاب کنید هیچ مشکلی پیش نمیاد، دو راه حل هم در اختیار شما قرار میده. تمام گزینه ها را چک کنید درست میشه حتما.
موفق باشید.